Top 10 Meest Populaire Soorten Frisdrank

Jaarlijks worden er in de Nederlandse huishoudens tientallen liters van de meest populaire soorten frisdrank geconsumeerd. Frisdrank hoort er nou eenmaal bij, en vaak is er niets lekkerder dan een heerlijk, koud glaasje fris in de zomer. In de supermarkt zijn tientallen soorten frisdrank beschikbaar. Van suikerhoudende drankjes, tot light dranken en fris met alleen maar natuurlijke ingrediënten. 

Maar smaken verschillen, en veel frisdranken zijn verdwenen uit de supermarkt. Een aantal van de populaire frisdranken worden door veel Nederlanders maandelijks gedronken. Gewoon puur met een ijsblokje, of gemengd in een lekkere cocktail. Frisdrank is een veelzijdige drank die niet meer weg te denken is. Dit zijn de top 10 meest populaire soorten frisdrank.

1. Coca Cola

Het meest populaire soort frisdrank in Nederland staat al jarenlang aan de top. De reguliere Coca Cola blijft het meest gedronken en is geliefd in heel Nederland. De unieke smaak van Coca Cola met vanille tonen en een frisse smaak blijft in trek over de hele wereld. Coca Cola is niet meer weg te denken uit de maatschappij.

Coca Cola is dorstlessend, fris, en prima te drinken zowel met was ijs, als met andere dranken in een cocktail of mocktail. Bovendien zweren veel mensen bij de helende werking van Coca Cola op een pijnlijke maag. Coca Cola blijft daarom voorlopig nog steeds de meest populaire soort frisdrank.

2. Red Bull

Red Bull, je krijgt er vleugels van. We kennen allemaal de reclames van Red Bull wel, en heel Nederland ziet het logo tijdens de Formule 1 races voorbij komen op de wagen en helm van Max Verstappen. De frisdrank, met cafeïne blijft onverminderd populair in Nederland. Het heeft een aangename smaak, en geeft je een boost wanneer je wat energie tekort komt.

Veel merken hebben geprobeerd Red Bull na te maken, maar het blijft zeer populair in Nederland als frisdrank. Je komt Red Bull overal tegen, in de supermarkt, in het tankstation, op evenementen en in de bar. Voor velen is het een perfect drankje om koud te drinken, of als mixer samen met een alcoholische drank.

3. Sprite

Sprite is zeer verfrissend, en een perfect drankje om zo te drinken of om te mengen met andere dranken of een likeurtje. Sprite heeft een eigenaardige smaak, en wordt gemaakt met limoen en citroen. Voor veel Nederlanders is dit een perfect drankje om de dorst te lessen tijdens de warmere maanden.

Deze frisdrank wordt veel gebruikt voor onder andere cocktails en mocktails. Omdat Sprite een perfecte zure en zoete combinatie is, leent het zich uitstekend als basis. Het is onder andere geschikt om een Mojito mee te maken.

4. Fanta

Sinds 1940 is Fanta op de markt gekomen, en is sindsdien het meest populaire frisdrankje in Nederland met sinaasappelsmaak. Fanta is ontstaan doordat Coca Cola in Duitsland niet meer aan de juiste ingrediënten kon komen, en is gaan experimenteren met een frisdrank gebaseerd op sinaasappels.

Onder kinderen is Fanta een favoriet. Het drankje is fris en zoet van smaak, waarbij het zure van de sinaasappels niet te overheersend is. Het beste kun je Fanta drinken met een paar ijsblokjes, waardoor de drank heerlijk koud blijft.

5. Lipton Ice Tea

Het merk Lipton bestaat al sinds 1890. Van origine was het merk een theehandel die voornamelijk Engelse theesoorten op de markt bracht. Na het succes van de theezakjes, heeft Lipton zich gestort op het maken van Ice Tea. En dat is in Nederland een groot succes geworden.

Er bestaan diverse soorten Lipton Ice Tea, maar de originele frisdrank met koolzuur blijft het populairst. Het is een combinatie van thee, met wat suiker en citroen. Juist deze simpele combinatie, die geperfectioneerd is als Ice Tea, heeft ervoor gezorgd dat het drankje onverminderd populair blijft tijdens de warme zomermaanden.

6. Pepsi

Het is een eeuwige strijd, Pepsi vs Coca Cola. Beide drankjes zijn ontstaan rondom dezelfde tijd, en lijken een klein beetje op elkaar. Ook in Nederland zijn er veel Pepsi fans die zweren bij de authentieke smaak van Pepsi Cola. 

Waar Coca Cola een vanille achtige smaak heeft, proef je bij Pepsi meer citrus. Daarnaast bevat Pepsi iets meer suiker, maar minder natrium dan andere Cola drankjes. Pepsi wordt ook gebruikt in cocktails als mixer, bijvoorbeeld in de wereldwijd populaire Long Island Iced Tea.

7. Hero Cassis

Eén van de oudste, echte Nederlandse frisdranken is de Hero Cassis. De cassis wordt nog steeds veel gedronken in Nederland, en blijft een populaire frisdrank onder jongeren en ouderen. Hero Cassis wordt gemaakt van zwarte bessen die worden geoogst in Zeeland.

Door de bessen te onderwerpen aan een gistingsproces, komt de karakteristieke smaak van cassis vrij. De frisdrank wordt ook gebruikt in een aantal cocktails, onder andere met ingrediënten zoals bourbon en rozemarijn.

8. Coca Cola Light

Voor de mensen die op zoek zijn naar een lekkere frisdrank, maar op de calorieën willen letten is er Coca Cola Light. De light variant van de bekendste frisdrank ter wereld gebruikt in plaats van suiker een zoetstof om de authentieke Cola smaak na te bootsen. 

Het alternatief voor gewone Cola smaakt hetzelfde, en blijft in Nederland een favoriet. Cola Light bestaat al meer dan 30 jaar. Maar toch blijft deze Light versie ongekend populair ten opzichte van andere suikervrije frisdrank.

9. Fuze Tea

Waar Lipton jarenlang hofleverancier van ice tea drankjes in Nederland was, is sinds een aantal jaren Fuze tea in opkomst. Fuze tea heeft flink aan populariteit gewonnen omdat ze hebben ingezet op wat ongewone smaken voor de koude thee die ze produceren. 

Fuze Tea zet in op uitsluitend natuurlijke ingrediënten, gebrouwen met echte thee. Ze hebben de Nederlandse markt veroverd met smaken als Green Tea Blueberry Jasmine, Black Tea Peach Hibiscus en Green Tea Mango Chamomile. De drankjes zijn heerlijk om te drinken op het terras, of tijdens de barbecue.

10. Bitter Lemon

Bitter lemon is een populaire frisdrank met een zure smaak. Het drankje wordt gemaakt door Schweppes, en wordt veel gebruikt in cocktails, maar is ook favoriet bij mensen tijdens de warmere zomermaanden. Het bittere smaakje in het drankje komt niet door de citroen en limoen die erin zit, maar door het stofje kinine wat wordt toegevoegd.

De frisdrank wordt door voornamelijk volwassenen gedronken, voor kinderen is het net iets te bitter. Van origine werd bitter lemon gedronken door reizigers tegen de dorst, maar ook omdat ze dachten dat kinine een middel tegen malaria was.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Sporten Voor Je Lichaam

Top 10 mooiste Nederlandse voetbalvrouwen