Top 10 Meest Populaire Reggae Liedjes Ooit

Met tientallen geweldige artiesten kan het lastig zijn om de meeste populaire Reggae liedjes ooit op een rijtje te zetten. Wat in de jaren 60 in Jamaica begon, is uitgegroeid tot één van de grootste en geliefde genres ter wereld. Vele artiesten hebben met hun aanstekelijke liedjes wereldwijd de radiostations en clubs veroverd. 

Reggae is niet zomaar een muziekgenre, maar is er in vele soorten. Sommige liedjes hebben diepgaande boodschappen, andere zorgen ervoor dat je heerlijk kunt ontspannen. Het unieke geluid van Reggae komt voort uit het feit dat de beat een beetje misplaatst is, maar dit maakt het ook zo populair. De muziek heeft grote artiesten gecreëerd, die veel invloed hebben gehad. Dit zijn de top 10 meest populaire Reggae liedjes ooit.

1. Bob Marley – Three Little Birds

In 1997 kwam Three Little Birds uit op het album Exodus, en in 1980 als single. Met het nummer heeft Bob Marley een iconische status bereikt. Miljoenen mensen zijn bekend met de teksten van het nummer zoals “Don’t Worry About a Thing” of “Every Little Thing is Gonna Be All Right”. 

Three Little Birds is tientallen keren door andere artiesten gecoverd door de jaren heen, en een inspiratie voor veel artiesten. Het is dan ook het meest populaire reggae liedje dat ooit is gemaakt. 

2. Dennis Brown – Here I Come

Dennis Brown heeft met 75 albums een flinke impact gemaakt op de reggaemuziek. Zijn stijl was te omschrijven als lovers rock, een subgenre van reggae. Dennis Brown stond bekend als de The Crown Prince of Reggae, en was de favoriete zanger van Bob Marley. Met diepgaande teksten en een unieke vibe is Here I Come voor veel fans het beste nummer van Dennis Brown en een echte klassieker.

3. Toots And The Maytals – Pressure Drop

Wat krijg je als je ska, rocksteady en reggae combineert? Dan komt daar de Jamaicaanse groep Toots And The Maytals uit voort. Deze groep hebben het woord ‘reggae’ naar het grote publiek gebracht met het nummer Do the Reggay. Zanger Toots Hibbert wordt gezien als één van de beste zangers ooit, en dat is terug te horen op het nummer Pressure Drop.

Pressure Drop was ook te horen op de soundtrack van de film The Harder They Come. Het nummer gaat over het weer, en de barometer. Maar ondanks het iets wat vreemde onderwerp, wordt Pressure Drop gezien als één van de beste nummers aller tijde.

4. Bob Marley – Buffalo Soldier

Bob Marley heeft naast zijn samenwerking met de The Wailers nog een aantal andere prachtige nummers gemaakt. Buffalo Soldier samen met Noel “King Sporty” Williams is hier een voorbeeld van.

Het nummer gaat over de soldaten van andere afkomst in de Verenigde Staten die vochten in de oorlogen tegen de inheemse bewoners. Het nummer was oorspronkelijk nooit uitgebracht tijdens de carrière van Bob Marley. Pas na zijn dood kwam het nummer uit, waarmee het ook één van de meest bekende nummers is geworden van de zanger.

5. Peter Tosh – Legalize It

https://www.youtube.com/watch?v=ABc8ciT5QLs

De bekende rastafari Peter Tosh was naast zijn carrière als solo zanger ook lid van The Wailers. Peter Tosh was een uitstekende zanger die meerdere nummers in de hitlijsten heeft geproduceerd. Het nummer legalize it, waar het gelijknamige album van Peter Tosh uit 1976 naar is vernoemd, gaat over het legaliseren van wiet. 

Naast Jamaica was het nummer ook populair in de Verenigde Staten. Peter Tosh heeft jarenlang gevochten voor de legalisatie van wiet, en een voorvechter van mensenrechten. Hij kwam in 1987 om bij een overval in zijn huis.

6. Bob Marley & the Wailers – Stir It Up

Bob Marley & the Wailers is een samenwerkingsverband en groep bestaande uit verschillende Jamaicaanse artiesten. Naast Bob Marley waren onder andere Junior Braithwaite, Beverley Kelso, en Cherry Smith lid van de groep, samen met diverse muzikanten. 

In 1972 werd Stir It Up door de groep uitgebracht als single. Dit was het eerste nummer van Bob Marley wat ook buiten Jamaica aan populariteit won, en de carrière van de reggae held een flinke boost heeft gegeven. Stir It Up heeft een typisch Jamaicaanse feel, met uitstekend ritme en een mooie tekst.

7. UB40 – Red Red Wine

De uit Birmingham afkomstige UB40 kunnen worden gezien als de beste reggae groep uit het Verenigd Koninkrijk. De groep bestaat uit allerlei leden met verschillende achtergronden, die samen de voorliefde voor de muziek delen. Dit is ook de reden waarom UB40 in binnen- en buitenland zo populair is geworden.

Red Red Wine is een nummer wat origineel van Neil Diamond is, maar uitgebracht als reggae cover door UB40. Het bleek een succes, want met de cover hadden ze goud in handen en kwam het nummer in diverse landen wekenlang op de eerste plaats te staan.

8. Jimmy Cliff – The Harder They Come

De Jamaicaanse alleskunner en topzanger Jimmy Cliff staat met The Harder They Come op nummer acht. Jimmy was bekend om zijn combinatie van ska en reggae, waarmee hij de wereld veroverde. The Harder They Come kwam uit in 1972.

Het nummer is vernoemd naar de gelijknamige film waarvoor Jimmy Cliff het nummer schreef. Dankzij het nummer en de film zorgde Jimmy Cliff ervoor dat reggae en Jamaica het internationale publiek bereikte. Voor Jamaica betekende dit nummer en de film een breakthrough naar de rest van reggae en dancehall. 

9. Buju Banton – Wanna Be Loved

Buju Banton is de onbetwiste koning van de Reggae dancehall. Hij wordt gezien als een belangrijke en invloedrijke artiest in Jamaica, en is gekenmerkt door een unieke stijl. Zijn nummer Wanna Be Loved van zijn album Til Shiloh was een regelrecht succes.

Met Wanna Be Loved toonde Buju Banton aan dat dancehall nog lang geen verleden tijd was in 1995. Met deze vernieuwde hit zorgde Buju Banton ervoor dat teksten in Reggae ook een diepere betekenis konden hebben.

10. Damian Marley – Welcome To Jamrock

We openen deze top 10 met Damian Marley, de jongste zoon van Bob Marley. Dat Damian Marley een flink aantal hits heeft gemaakt is niet verwonderlijk, gezien het muzikale talent wat hij van zijn vader heeft geërfd. Met Welcome To Jamrock heeft hij een prachtige plaat gemaakt. 

Het nummer wat in 2005 uitkwam gaat over criminaliteit, armoede en corruptie in Jamaica. De aanstekelijke tune is gesampled van World-A-Music” door Ini Kamoze. Jamrock, wat in de titel voorkomt, is een andere naam voor Jamaica.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Sterktste Legers ter Wereld

Top 10 Mooiste Nederlandse Playboy Vrouwen