Top 10 meest populaire programmeertalen

Programmeren is constant in verandering en aan innovatie onderhevig, zo ook de meest populaire programmeertalen. Sinds de opkomst van de computer hebben tientallen programmeertalen de revue gepasseerd. Sommige hebben de tand des tijds doorstaan en worden nog steeds gebruikt, maar andere talen zijn vergeten en vervangen door modernere talen en libraries.

De ene programmeertaal is de andere, hoewel je in de meeste gevallen een nieuwe taal vrij gemakkelijk eigen kunt maken. De meest populaire programmeertalen van dit moment richten zich veel op app en web development. De opkomst van de smartphone heeft voor een grote verandering gezorgd. Maar toch zijn er nog steeds klassieke programmeertalen die veel gebruikt worden. Dit zijn de top 10 meest populaire programmeertalen van dit moment.

1. Python

Op dit moment is de meest populaire programmeertaal Python. Python is geen nieuwe taal, maar bestaat al heel wat jaren. De taal wordt geroemd om de simpliciteit, syntax en de grote hoeveelheid libraries die beschikbaar zijn. Ook is Python zeer bruikbaar voor allerlei toepassingen, en daardoor uitgegroeid tot de standaard bij veel banen.

De toepassingen van Python zijn zeer divers. Het wordt gebruikt door veel studenten omdat het relatief makkelijk te leren is. Applicaties zoals Instagram en Pinterest zijn gebouwd op deze taal. Python wordt ook veel gebruikt in Machine Learning, Artificial Intelligence en door data analisten vanwege de complexe functies die ingebouwd kunnen worden.

2. JavaScript

JavaScript wordt veel gebruikt om websites en webapplicaties te ontwikkelen. Het is een programmeertaal die bekend staat om zijn veelzijdigheid en uitgebreide opties. Waar websites vroeger voornamelijk uit HTML bestonden, heeft JavaScript ervoor gezorgd dat er steeds meer functies ontwikkeld konden worden.

De programmeertaal heeft veel libraries beschikbaar, waaronder de zeer populaire node.js. JavaScript heeft een zeer actieve community, en online zijn er veel cursussen te vinden. De taal wordt naast webapplicaties ook gebruikt om browser-based games te ontwikkelen.

3. Java

Java is erop gericht om applicaties te ontwikkelen die door veel gebruikers tegelijk gebruikt worden. Java is gemaakt als taal om overal op te kunnen draaien waarop Java is geïnstalleerd. Doordat het een zeer stabiele programmeertaal is, zien we Java veelvuldig terug bij grote bedrijven die intensieve applicaties hebben.

Java is niet gemaakt om in de cloud te draaien, waardoor het voornamelijk wordt gebruikt bij applicaties die een fysieke server nodig hebben. Waar Java wel terug is te zien, is bij mobiele applicaties en games voor Android.

4. C#

C# is door Microsoft ontwikkeld als snellere variant van het oudere C. Het draait op het .net framework wat ook door de softwaregigant is ontwikkeld, en wordt veel gebruikt om applicaties te ontwikkelen die draaien op het Windows platform.

Hoewel C# dus voornamelijk voor Windows applicaties is gemaakt en een uitgebreid framework heeft, is een nadeel dat het leren van C# meer tijd vereist dan andere programmeertalen. De programmeertaal blijft wel zeer populair, omdat het de standaard is voor veel applicaties in Windows.

5. C++

C++ is een extensie voor de bekende taal C. Doordat C++ al heel wat jaren bestaat, zijn er veel compilers en extensies voor ontwikkeld. C++ is nog altijd heel populair, omdat het veelzijdig ingezet kan worden. De taal wordt gebruikt voor het ontwikkelen van applicaties en algoritmes, maar ook voor de creatie van spellen. C++ heeft veel functies en opties, waardoor het voor beginnende programmeurs een flinke uitdaging kan zijn om de taal te leren. Maar als je het eenmaal kent, zijn de mogelijkheden heel divers.

6. PHP

PHP wordt als programmeertaal gebruikt voor de communicatie en de verwerking van gegevens aan de serverkant van een applicatie. PHP was jarenlang de standaard voor webapplicaties, maar heeft tegenwoordig wat meer concurrentie. Toch blijft PHP een zeer populaire programmeertaal, ondanks dat de beveiliging van de functies en applicaties een stuk lastiger is dan moderne talen zoals JavaScript. 

Omdat PHP veel gebruikers heeft, zijn er veel shortcuts, libraries en frameworks beschikbaar die het programmeren in PHP eenvoudiger maken. Onder andere Facebook, WordPress en Wikipedia maken gebruik van deze taal.

7. R

R is een beetje een vreemde eend in deze groep met populaire programmeertalen. De taal wordt niet gebruikt voor de ontwikkeling van applicaties of games, maar voor het analyseren van grote gegevenssets. Omdat het analyseren van data in het verleden lastig was, en er veel vraag was naar mogelijkheden om de groeiende hoeveelheid data te analyseren is R ontwikkeld.

De taal wordt gebruikt door analisten en ontwikkelaars om zeer snel analyses te draaien op grote gegevenssets. Je kunt hierbij denken aan statistische analyses, machine learning en data science toepassingen. 

8. Go

Beeld: Flickr / Toomore Chiang

Go, ook wel Golang genoemd, is een programmeertaal wat ontwikkeld is door Google. Het wordt gebruikt omdat het een efficiënte, makkelijk te leren en veilige programmeertaal is. Go maakt gebruik van nieuwe technieken om de communicatie tussen verschillende systemen te vergemakkelijken en te versnellen.

De relatief nieuwe taal is nog steeds in opkomst, maar applicaties en bedrijven zoals Netflix, Google, Uber en Twitter maken er gebruik van. De komende jaren zal deze programmeertaal steeds meer gebruikt gaan worden bij bedrijven.

9. Ruby

Ruby is een populaire programmeertaal vanwege de standaarden die worden gebruikt tijdens het programmeren. Hierdoor wordt er gezorgd dat de code van applicaties er over het algemeen hetzelfde uitzien. 

De taal is een stuk ouder dan veel andere talen, maar wordt nog steeds gebruikt voor het snel ontwikkelen van applicaties. Het is namelijk mogelijk om zeer snel prototypes te ontwikkelen met Ruby. Het grote boekingsplatform AirBnB en de crowdfunding website Kickstarter zijn gebouwd met Ruby.

10. Swift

Swift is de programmeertaal van Apple die wordt gebruikt om applicaties voor Mac computers, iPhones en iPads te ontwikkelen. Doordat Swift een nieuwere taal is, zijn er een aantal verbeterpunten ten opzichte van oudere programmeertalen. Zo is Swift gemakkelijker te lezen en te begrijpen, en wordt het gebruikt voor zowel client-, als server-side ontwikkeling.

Omdat Swift nog volop in ontwikkeling is, zijn er niet veel resources beschikbaar. Gelukkig is het een makkelijke programmeertaal om te leren, en met het groeiende aantal gebruikers zal de taal steeds meer gebruikt gaan worden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 mooiste Nederlandse voetbalvrouwen

Top 10 Mooiste Oude Steden van Duitsland