Top 10 Meest Populaire Papegaaien Soorten

In het algemeen staan papegaaien bekend om hun fraai gekleurde veren en het feit dat ze meestal behoorlijk sociaal en intelligent zijn.

Deze twee laatstgenoemde factoren zorgen ervoor dat je menig papegaai trucjes aan kunt leren of zelfs kunt leren praten.

In deze top 10 nemen we de meest populaire papegaaiensoorten én hun specifieke kenmerken met je door.

1. Macawpapegaai

De macaw is met een lengte van ongeveer een meter de grootste papegaaiensoort ter wereld. In het wild leven ze in de tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. Het kunnen soms behoorlijk luidruchtige schreeuwers zijn.

Daarnaast staan ze bekend om hun speelsheid en hun intelligentie. Een macaw verzorgen vereist flink wat van je tijd, want ze zijn vrij lastig te trainen. Lukt je dat wel, dan is deze vogel in wezen voor de rest van je leven je trouwe metgezel, want een macaws kunnen soms wel meer dan 100 jaar oud worden.

2. Amazonepapegaai

Zoals de naam al doet vermoeden stammen dit soort papegaaien uit het gebied waar de rivier de Amazone stroomt. Met andere woorden: Zuid-Amerika. Ze worden in het wild echter ook in noordelijkere landen, zoals Mexico aangetroffen.

Amazonepapegaaien worden ongeveer 36 centimeter groot en zijn echte druktemakers. Daarnaast zijn ze speels, grappig en nieuwsgierig. Let er wel goed op dat je een amazonepapegaai voldoende aandacht geeft, anders kan deze vogel ook in een humeurig en agressief krengetje veranderen.

Voed je deze papegaaiensoort echter goed op, dan heb je er letterlijk een loyale vriend voor de rest van je leven aan, want ze kunnen tot wel 70 jaar oud worden.

3. Kaketoe

Goed bekeken zijn er 21 verschillende kaketoesoorten in de hele wereld. In het wild leven ze met name in Zuidoost Azië, in landen als de Filipijnen en Indonesië. Afhankelijk van het soort is een kaketoe – vergeleken met andere papegaaiensoorten – middelgroot tot groot.

Ook de uiteindelijke gemiddelde maximale leeftijd hangt van het soort kaketoe af. Er zijn soorten die ‘slechts’ 20 jaar oud worden, maar het is ook niet uitzonderlijk dat deze vogel een leeftijd van maar liefst 80 jaar kan bereiken.

In het algemeen zijn kaketoes erg sociale en aanhankelijke vogels, die het heerlijk vinden om geknuffeld te worden. Ze zijn speels en intelligent en verlangen regelmatig je aandacht.

4. Poicephalus (Senegalese papegaai)

Deze papegaaiensoort leeft in het wild in het westen van Afrika. Hij wordt doorgaans zo’n 23 centimeter groot en zijn gemiddelde maximale leeftijd varieert tussen de 25 en 30 jaar. Een wilde poicephalus laat zich niet zo gemakkelijk temmen, dus het is een hele prestatie van de fokkers dat het hen uiteindelijk gelukt is om tamme exemplaren te kweken.

De variant die je als huisdier kunt houden vindt het gewoon prettig om in de omgeving van mensen te zijn. De vogel is vriendelijk, aanhankelijk en een echte knuffelaar. Hij is echter wel een beetje schuw en eenkennig als er opeens nieuwe mensen in je leven komen.

Een poicephalus laat gedurende de hele dag van zich horen, maar hem leren praten is een bijna onmogelijke opgave.

5. Grijze roodstaart

Als je deze papegaai eenmaal ziet, dan begrijp je ook meteen hoe hij aan zijn naam is gekomen. De grijze roodstaart komt oorspronkelijk uit Afrika en is een extreem intelligente vogel. Dit heeft ook tot gevolg dat je hem vrij gemakkelijk kunt leren praten als je eenmaal z’n vertrouwen hebt gewonnen.

Daarentegen kan een grijze roodstaart ook nerveus, schuchter en eenkennig overkomen en is hij doorgaans geen fan van omgevingen met (drukke) kinderen. Een volwassen grijze roodstaart is meestal ruim 30 centimeter groot en bereikt in de regel een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar.

6. Monniksparkiet

Deze soms vrij luidruchtige vogel wordt gemiddeld zo’n 29 centimeter groot en is in met name in Argentinië een papegaaiensoort die je in het wild tegen kunt komen. Monniksparkieten worden meestal tussen de 15 en 20 jaar oud en zijn erg sociaal.

Een bijzondere eigenschap van deze vogel is dat hij over de sterk ontwikkelde vaardigheid beschikt om dingen die hij ziet na te doen. Een monniksparkiet is dus in staat om – na een tijdje intensief trainen – trucjes te doen, waarmee je je omgeving kunt imponeren.

7. Caique

Het oorspronkelijke leefgebied van de caique ligt ten zuiden van de Amazonerivier, in de regenwouden van Bolivia, Brazilië en Peru. De vogel wordt zo’n 20 tot 22 centimeter groot en wordt gemiddeld 20 jaar oud. Er zijn echter ook caiques bekend die de respectabele leeftijd van 40 jaar wisten te bereiken.

Deze vogel staat bekend als ‘de clown’ onder de papegaaien. Het zijn namelijk grappige en speelse beestjes. Op zich zijn het vrij sociale vogels, maar ze kunnen wel agressief worden als er andere vogelsoorten te dicht in hun buurt komen.

8. Fischers agapornis

Deze papegaai wordt ook wel liefkozend een ‘love bird’ genoemd. Met name in Centraal-Afrika komt deze vogel veel in het wild voor. Aangezien een fischers agapornis slechts 15 centimeter groot wordt behoort hij tot de categorie dwergpapegaaien. Ondanks z’n geringe lengte kan hij toch nog een leeftijd tussen de 10 en 20 jaar bereiken.

Dit soort papegaaien is sociaal, nieuwsgierig en luidruchtig. Op zich zijn het erg vriendelijke vogels, ook al kunnen de vrouwtjes wel eens een beetje humeurig of agressief reageren als het broedseizoen is aangebroken.

9. Conure

Eigenlijk is ‘conure’ de verzamelnaam voor papegaaien die in Zuid- en Centraal-Amerika in het wild leven en niet in een specifieke categorie ingedeeld kunnen worden. In het algemeen betreft het hier middelgrote vogels, die tussen de 12 en 30 jaar oud kunnen worden.

De meeste conures kun je vrij gemakkelijk trainen. Daarnaast staan ze erom bekend dat het doorgaans grappige, gezellige vogels zijn. Maar pas op! Als ze een keer slecht gehumeurd zijn, dan kunnen ze je ook opeens gemeen gaan bijten.

10. Valkparkiet

De valkparkiet is in wezen een kleine soortgenoot van de kaketoe. In het wild kom je ze vrijwel alleen in Australië tegen. Daar worden ze dan tussen de 10 en 14 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze echter een leeftijd tot 20 jaar bereiken.

De valkparkiet is tussen de 27 en 30 centimeter groot een staat bekend als een sociale vogel. Hij vindt het erg leuk om geluidjes na te doen en vindt het heerlijk om geregeld van zich te laten horen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Dingen Die Je Moet Weten Over Chiazaad

Top 12 Lekkerste Verschillende Soorten Paté