Top 10 Meest Populaire Muziekgenres

Met name de introductie van elektronische muziekinstrumenten en allerlei verschillende media- en technische mogelijkheden hebben er vanaf halverwege de 20ste eeuw voor gezorgd dat het aantal verschillende muziekgenres enorm is uitgebreid.

Hierdoor kan praktisch elke wereldburger van een of meerdere muzieksoorten genieten, die op zijn smaak en stemming aansluiten. Maar welke genres zijn vandaag de dag het populairst? Je ontdekt het in de nu volgende top 10.

1. Pop

Dat pop op nummer één terecht is gekomen zal je ongetwijfeld niet verbazen. Pop is per slot van rekening de afkorting van ‘populair’. Omdat het genre zo breed is, kun je het eigenlijk niet aan een specifieke muziekstroming koppelen.

De meest voor de hand liggende overeenkomsten van alle popsongs is waarschijnlijk dat ze over melodieën beschikken, die gemakkelijk in het gehoor liggen.

De hoge herkenbaarheid van (delen van) de melodielijn zorgt er – zeker nadat je een popsong meerdere keren hebt gehoord – bij veel luisteraars voor dat je de desbetreffende liedjes juist nog veel vaker wilt horen.

Het gevolg daarvan is vaak dat zo’n popsong vervolgens nóg populairder wordt.

2. Hip-hop en rap

Hip-hop en rap zijn op zich twee individuele muziekgenres, maar in veel songs versterken ze elkaar, zodat we ze gezamenlijk op de tweede plaats in deze toplijst plaatsen. De genres begonnen in de jaren ‘80 populair te worden en hebben sindsdien een flinke evolutie doorgemaakt.

Bekijk ook: top 10 populairste Nederlandse hiphop artiesten

Hierdoor zijn hip-hop en rap vandaag de dag voor een groot gedeelte mainstream geworden. Voordeel van rap is dat je ook muziek kunt maken als je niet over een goede zangstem beschikt. Het helpt daarentegen wel als je als rapper behoorlijk taalvaardig bent, zodat je gemakkelijk coole rhymes uit je mouw kunt schudden.

3. Rock

Rock ontstond in de jaren ‘50 van de vorige eeuw als een sub-genre van de blues. Allereerst werd deze muziekstijl erg populair in de Verenigde Staten. Daarna volgde Groot-Brittannië. Vanuit die laatstgenoemde locatie spreidde de populariteit van dit muziekgenre zich vervolgens als een olievlek uit over de rest van Europa.

Met name de roerige jaren ‘60 was een kenmerkend rocktijdperk. In de jaren ‘70 werd de rock gematigder en meer mainstream. Tenminste… totdat punk aan het eind van dat decennium z’n opmars maakte en het muziekgenre weer rauwe randjes bezorgde.

De opkomst van de hedendaagse elektronische muziek heeft ervoor gezorgd dat de populariteit van dit genre, met name onder jongeren, flink is verminderd. Wellicht brengt een rebelse periode in onze toekomstige geschiedenis daar ter zijner tijd weer verandering in.

4. Dance en electronische muziek

Met enige trots kunnen we gerust stellen dat de populariteit van dit muziekgenre mede te danken is aan tal van Nederlandse top-dj’s en -producers. Dancemuziek, gecomponeerd met behulp van computers en andere digitale apparaten, is namelijk een van onze populairste exportproducten.

Omdat dit muziekgenre in Nederland in de jaren ‘90 al razend populair begon te worden, profiteerde de volgende generatie dj’s van de kennis en ervaring van de oude garde.

Hierdoor stond als het ware een leger Nederlandse DJ toppers klaar om de wereld te veroveren toen het genre ook buiten onze landsgrenzen steeds populairder werd.

5. Latin

Luister je in een Zuid-Amerikaans land naar de radio, dan zul je daar veel minder Engelstalige songs voorbij horen komen dan wat bij ons in Nederland gebruikelijk is. Men geeft in dat werelddeel namelijk de voorkeur aan liedjes in de eigen Spaanse of Portugese taal.

Dit is ook de reden waarom dit muziekgenre de vijfde plaats in deze toplijst bekleedt. Net als bij country, kun je latin in heel veel verschillende subcategorieën onderverdelen, waardoor er eigenlijk voor elk wat wils wordt geboden.

Zo zijn er fans die het liefst naar traditionele latin luisteren, terwijl anderen bijvoorbeeld de voorkeur geven aan het modernere reggaeton.

6. Indie- en alternatieve rock

Indie-rock is lastig in een specifiek muzikaal hokje te plaatsen. Dat komt mede omdat dit muziekgenre de afgelopen 30 jaar een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

In het verleden werd indie als een min of meer amateuristische muziekstroming gezien, waarbij muzikanten hun composities ten gehore brachten, die veelal tijdens het oefenen in kelders of garages waren ontstaan.

Door de jaren heen kreeg het muziekgenre echter een steeds professionelere aanpak, wat in soms zelfs leidde tot hitparadenoteringen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was het subgenre grunge, dat in de jaren ‘90 enige tijd enorm populair was.

7. Klassiek

Dit universele, vaak instrumentale muziekgenre heeft wereldwijd fans in alle leeftijdsklassen. Het bestaat onder meer uit symfonieën, opera’s en concerto’s. Opmerkelijk aan dit genre is dat vooral eeuwenoude muziekstukken het meest geliefd zijn.

Dat betekent overigens niet dat er helemaal geen ruimte is voor klassieke werken van modernere componisten.

Ook al doet de naam van het genre het wellicht niet vermoeden, toch zijn er ook nu nog wereldwijd talloze muziekvirtuozen druk doende met het creëren van nieuwe composities, die nauw aansluiten op de klassieke werken van enkele eeuwen geleden.

8. K-pop

De oorsprong van k-pop ligt in Zuid-Korea, maar inmiddels is deze muziek ook razend populair in Noord- en Zuid-Amerika en in diverse Europese landen. Vrijwel alle songs in dit genre worden hoofdzakelijk in het Koreaans gezongen, met af en toe een flard Engels erin verwerkt.

De sound van k-pop is over het algemeen vrolijk en de bijbehorende videoclips bont gekleurd en fantasierijk.

Deze muziek is vooral populair bij tieners. Het feit dat de k-pop zangers en zangeressen stuk voor stuk erg actief zijn op social media, zal ongetwijfeld een grote rol bij die enorme populariteit spelen.

9. Country

Country is vandaag de dag veel meer dan alleen maar een zanger met een akoestische gitaar en een cowboyhoed op z’n hoofd. Het muziekgenre kent inmiddels een hele reeks subgenres, waardoor de belangstelling voor countrymuziek door de jaren heen flink is gegroeid.

De Verenigde Staten zijn weliswaar de bakermat van dit genre, maar ook buiten de Amerikaanse landsgrenzen zijn inmiddels miljoenen muziekliefhebbers dol op countryklanken.

Je zou het misschien niet verwachten, maar vooral in China is de populariteit van countrymuziek de afgelopen jaren explosief gestegen.

10. Metal

Metal kom je zelden of nooit in de landelijke hitparade tegen en – tenzij je naar specifieke (online) nichezenders luistert – zul je deze muziek ook bijna nooit op de radio voorbij horen komen.

Bekijk ook: Top 10 Beste Metal Bands Uit De Jaren 80

Desondanks heeft dit muziekgenre wereldwijd een enorm grote schare fans. In wezen is metal een sub-genre van rock. Populaire muzikale ingrediënten van metalsongs zijn luide, vervormde gitaarklanken, aangevuld met snelle drumritmes.

Het is het perfecte muziekgenre voor rebellen, die zich af willen zetten tegen de hedendaagse maatschappij.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Voorkomende Soorten Eikenbomen

Top 10 Mooiste Treinstations Ter Wereld