Top 10 meest populaire meisjesnamen van dit moment

De meest populaire meisjesnamen van dit moment zien er heel anders uit dan die van 10 jaar geleden. Elk jaar hebben de bekende mensen, gebeurtenissen en trends een grote impact op de naamgevingen van pasgeboren baby’s. Veel koppels kiezen ervoor om de naam van hun dochter toch net iets anders te laten klinken, of gaan mee met populaire meisjesnamen.

Veel namen klinken niet alleen goed, maar hebben ook een achterliggende betekenis. Meisjes worden naar oma’s vernoemd, of krijgen een naam met een spirituele achtergrond. Ook worden verbasteringen steeds populairder, en op dit moment zijn vooral kortere naam populair. Dit zijn de top 10 meest populaire meisjesnamen van dit moment.

1. Mila

Op de eerste plaats staat een verrassende voornaam. Mila is op dit moment de meest populaire meisjesnaam die aan pasgeboren meisjes wordt gegeven. De naam klinkt anders dan de meeste in de lijst, en dat klopt ook. Mila is namelijk een Slavische meisjesnaam die ‘geliefd’ betekent. 

Voor 2000 kwam deze naam bijna niet voor in Nederland, maar sinds 2010 werden steeds meer meisjes met deze naam geboren. De naam is kort, makkelijk te onthouden en heeft een prachtige betekenis. Het klinkt net iets anders dan de meeste, traditionele namen. Hierdoor is Mila de meest populaire meisjesnaam van dit moment.

2. Tess

De populaire naam Tess vindt zijn geschiedenis in de Griekse meisjesnaam Theresia. Vroeger kwam je in Nederland de naam Teresa veel voor, en voor de wisseling van de eeuw werd de variant Tessa ook gegeven aan meisjes. Maar in de laatste tien jaar, waar de focus lag op korte voornamen hebben de meeste ouders gekozen voor Tess.

Met de Griekse achtergrond, waarin de naam staat voor ‘warmte’ en ‘zomer’, is te begrijpen dat veel ouders hiervoor kiezen. Een uitstekende Nederlandse naam, met een warme achtergrond.

3. Zoë

Deze naam kan op twee manieren worden uitgesproken, namelijk als zo-ee of zo-ie. Daarnaast zijn er nog andere varianten op de naam zoals Zoey. Maar in de afgelopen jaren is Zoë niet meer weg te denken als meisjesnaam in Nederland, en staat die dit jaar zelfs op de derde plaats van meest populaire meisjesnamen.

De achterliggende betekenis van Zoë is ‘leven’, Het is dan ook te begrijpen dat veel ouders voor deze prachtige naam kiezen voor hun dochter.

4. Emma

Deze Germaanse en Franse naam heeft een lange geschiedenis in Nederland. De naam komt al honderden jaren voor, en werd geïntroduceerd door de Fransen in ons land. Oorspronkelijk kwam deze naam uit het huidige Duitsland, en stond voor verbonden en machtig.

Rond 1999 steeg de populariteit van deze naam. Vanaf 2000 werden korte namen steeds populairder, en klom Emma naar de top. Ondertussen is deze naam een echte Nederlandse voornaam, en wordt die ieder jaar door veel ouders uitgekozen.

5. Nora

Nora is de verkorte versie van de naam Eleonora. In tegenstelling tot de traditionele, populaire namen, vind Nora de herkomst in de Griekse en Arabische taal. Het is een populaire naam afgeleid van eleos in het Grieks en ellinor in het Arabisch.

Doordat de naam een brede betekenis heeft in verschillende talen, is deze door ouders dan ook vrij te interpreteren. Een variant van Nora die ook voorkomt, is de korte voornaam Noor. Toch kiezen de meeste ouders om hun meisje Nora te noemen, en deze is dan ook op dit moment het meest populair van de twee.

6. Sara

Sara is een echte Bijbelse naam, en komt voort uit het verhaal van Abraham. In het Hebreeuws staat Sara voor de ‘vorstin’, en veel ouders zijn dan ook aangetrokken tot deze royale betekenis. Net zoals veel andere meisjesnamen, past deze korte voornaam bij veel achternamen, en wordt de voorkeur gegeven aan een naam met globale betekenis.

Sara staat tegenwoordig ieder jaar wel in de top 10 van meest populaire meisjesnamen. De afgelopen 20 jaar is deze prachtige naam aan een groot aantal pasgeboren meisjes gegeven.

7. Liv

Waar vroeger meisjes vooral Hebreeuwse en Bijbelse namen kregen als voornaam, zijn de Scandinavische namen in een stroomversnelling geraakt. Liv is een naam die van origine uit Zweden komt, en daar betekent deze naam dan ook ‘leven’. Maar zelfs in Zweden en andere Scandinavische landen komt Liv pas voor sinds 2000. 

In Nederland heeft Liv ook een opkomst gemaakt. Steeds meer kersverse ouders stappen af van de meer traditionele namen, en kijken naar namen uit andere landen. Liv is hier een voorbeeld van, en gestegen als een van de populairste meisjesnamen.

8. Evi

Evi lijkt in eerste instantie veel op de andere populaire meisjesnaam, Eva. En dit klopt ook, want Evi is de Hebreeuwse vertalingen van Eva. Hoewel we de naam Eva voor meisjes eerder tegenkwamen, is de naam Evi eigenlijk pas sinds een jaar of vijftien in populariteit gegroeid. 

Vooral voor ouders die hun dochtertje net een andere naam willen geven, is Evi gestegen. We komen steeds meer meisjes tegen die deze naam krijgen, en Evi heeft dan ook dezelfde betekenis als Eva.

9. Nova

Nova is een steeds populairder wordende naam die vanuit de sterrenkunde is overgenomen. In de sterrenkunde is een Nova namelijk een ster die steeds krachtiger wordt en in helderheid toeneemt. Het is een Latijnse naam, en deze zijn de laatste tijd steeds vaker terug te zien als meisjesnamen.

De directe vertaling van Nova betekent ‘nieuw’. Het staat daarom ook symbool voor de geboorte van een kindje. De naam zelf is pas de laatste jaren bekender geworden, en steeds meer kersverse ouders kiezen voor deze prachtige, Latijnse naam.

10. Eva

De naam Eva kwam al voor sinds het ontstaan van de bijbel en het verhaal van Adam en Eva. Het is een korte, maar goed klinkende naam met een diepgaande betekenis. Eva staat namelijk voor de ‘de leven gevende’. Het is een naam die je kunt geven aan een meisje met een tweede of derde naam, maar ook als enige voornaam.

Eva komt al vele jaren voor als naam, maar pas de laatste jaren is deze korte voornaam echt populair geworden. De naam is lekker kort, heeft geen moeilijke uitspraak, maar straalt toch kracht uit.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Engste Netflix Films

Top 10 Lekkerste Alcoholvrije Cocktails