Top 10 Meest Populaire Huisdieren in Nederland

6 op de 10 huishoudens heeft een huisdier, de meest populaire huisdieren in Nederland zijn dan ook geliefd bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Huisdieren zijn voor veel mensen een metgezel, ze zorgen voor liefde, plezier en houden je jong. Maar ook voor opgroeiende kinderen zijn huisdieren een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Ze krijgen hierdoor een gevoel van verantwoordelijkheid, en leren met dieren om te gaan. 

Katten zijn de meest populaire huisdieren van Nederland. Voor de meeste mensen zijn katten de ideale huisdieren. Ze zijn vrij makkelijk te houden en gaan goed samen met kinderen. Naast katten worden veel honden als huisdier gehouden.

Voor veel mensen is een hond of een kat het ideale huisdier, maar in Nederland zijn een aantal andere diersoorten ook zeer populair. Gelukkig zijn er genoeg huisdieren, zodat er altijd wel een beestje tussen zit die past bij jouw voorkeuren en leefstijl. Dit zijn de top 10 meest populaire huisdieren in Nederland.

1. Katten

De meest populaire huisdieren van Nederland zijn de katten. Ze zijn zacht, een tikkeltje eigenwijs, houden van knuffelen en vinden het heerlijk om tegen je aan te kruipen. Voor veel mensen zijn katten de leukste huisdieren om te houden. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en gaan goed met kinderen samen.

Je kunt kiezen voor een echte raskat met stamboom. Maar net zo leuk zijn kleine kittens uit een gewoon nestje, of om een oudere kat te redden uit het asiel. Hoe dan ook, je ontvangt veel liefde van deze schattige huisdieren.

2. Honden

Op de tweede plaats staat de trouwste rakker van de mens, de hond. Honden blijven in Nederland populair, en zijn dan ook een geliefd huisdier bij kinderen, volwassenen en ouderen. Honden zorgen voor gezelschap, en geven veel liefde. Bovendien zorgt een hond ervoor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt iedere dag, want de hond moet natuurlijk wel uitgelaten worden. 

Honden zijn er in alle soorten en maten, met verschillende karakters en eigenschappen. Hierdoor blijven honden populair, en zijn ze al honderden jaren de metgezel van de mens.

3. Aquariumvissen

Aquariumvissen blijven leuke huisdieren om te houden. Dit zijn meestal zoetwatervissen, omdat het water daarvoor het meest geschikt is, en makkelijker is om te onderhouden. Mensen met aquariumvissen hebben er vaak een mooi aquarium bij, wat een aanwinst is voor de woonkamer.

Hoewel je vissen niet kunt aaien, is een aquarium met vissen rustgevend en straalt het een gezellige sfeer uit. Er zijn honderden soorten aquariumvissen te koop, en met wat geduld en oefening wordt je een expert in het houden van vissen.

4. Vogels

De groep vogels in Nederland is zeer groot als huisdier, en staat dan ook op de vierde plek. Je kunt hierbij denken aan zebravinkjes, parkieten en allerlei papegaaiensoorten. Sommige vogels zijn zeer op zichzelf, terwijl andere soorten zoals de kaketoe van gezelschap houdt en zeer aanhankelijk is.

Over het algemeen vragen vogels niet heel veel aandacht en verzorging. Maar het is belangrijk om het huisdier dagelijks te voeren en van een schone kooi te voorzien. Iedere vogelsoort heeft een andere verzorging nodig.

5. Vijvervissen

In Nederland zijn er tientallen soorten vijvervissen die geschikt zijn om te houden in de vijver. van koi karpers tot steuren, goudvissen of windes. Het mooie van vijvervissen als huisdier is dat je verschillende soorten kunt combineren in de vijver, die ieder hun eigen taak hebben. 

De meeste soorten vijvervissen kunnen prima bij elkaar gehouden worden, maar let er wel op dat ze ieder een eigen voedingspatroon hebben.

6. Konijnen

Konijnen zijn de laatste jaren nog steeds in opmars als huisdier. Het zijn intelligente, trouwe en vooral lieve dieren die van gezelligheid houden en gemakkelijk zijn in de omgang. Konijnen zijn sociale huisdieren en houden ervan om met z’n tweeën te leven, maar ook bij mensen in de buurt te zijn. Daarom zijn konijnen een favoriet huisdier bij families.

Konijntjes zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kleine dwergkonijntjes houden, of kiezen voor een echte Vlaamse reus. Ook zijn er allerlei maten daartussenin. Konijnen worden gemiddeld tussen de 5 tot 10 jaar oud.

7. Kippen

Kippen zijn er in Nederland in alle soorten en maten. Zo zijn er ook verschillende kippensoorten die prima als huisdier te houden zijn. Over het algemeen zijn kippen niet heel knuffelig, maar houden ze wel van het gezelschap van mensen. Kippen hebben een eigen ren, en zullen niet naar binnen komen. 

Bij het houden van kippen is het belangrijk dat ze lekker rond kunnen scharrelen. Als bijkomstigheid, leveren kippen natuurlijk eieren. Niks is lekkerder dan op zondagochtend een heerlijk vers eitje bakken die jouw kippen gelegd hebben.

8. Reptielen

Reptielen is een vrij breed woord. Maar als huisdieren worden veelal slangen, spinnen en verschillende soorten leguanen gehouden. De meeste reptielen hebben speciale terraria nodig met de juiste verwarming omdat de dieren koudbloedig zijn. Hoewel reptielen steeds meer als huisdier worden gehouden, zitten er toch een paar haken en ogen aan.

Ze hebben specifieke verzorging nodig, en wanneer je op vakantie wilt moet iemand met kennis het overnemen. Ook kost het onderhoud van het terrarium en het dier tijd en geld. Maar met toewijding en plezier, heb je een mooi huisdier.

9. Cavia’s

Cavia’s komen veel als huisdier voor, en vooral kinderen zijn er gek op. Ze zijn makkelijk te houden, tam en rustig in de omgeving. Bovendien vinden veel kinderen niets leuker dan samen met de cavia te spelen en deze te aaien.

De kleine knaagdieren houden ervan om voldoende ruimte te hebben om rond te rennen, maar hebben ook plekjes nodig waar ze zich kunnen verschuilen. Het is niet lastig om de juiste voeding voor cavia’s te vinden, en de meeste dierenzaken hebben alles in huis voor dit schattige huisdiertje.

10. Duiven

Duiven houden is al eeuwenlang een traditie in Nederland. En dat duiven populair zijn is te merken aan de aantallen en soorten. In Nederland alleen al worden meer dan 250 soorten sierduiven gehouden als huisdier. Duiven zijn gemakkelijk te houden, en ze zijn al snel tevreden met wat vers water en tweemaal per dag een mengsel van granen en peulvruchten.

Je kunt duiven houden in een ren, een til of een apart hokje. Duiven kunnen goed tegen warm en koud weer, maar houden niet van vorst. Veel houders van duiven zijn ook lid van een speciale club.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Voedingsmiddelen Met Het Meeste Omega 3

Top 10 Meest Vreemde Soorten Wolken