Top 10 Meest Populaire Cosmetische Ingrepen

Cosmetische ingrepen, ook wel plastische chirurgie genoemd, worden steeds populairder. In Nederland worden jaarlijks zo’n 400.000 ingrepen gedaan. Ondanks dat het een moderne specialiteit is, ontstond plastische chirurgie al aan het einde van de dertiende eeuw.

Wat in de middeleeuwen begon met het herstellen van hazenlippen is in de twintigste eeuw uitgegroeid tot een miljarden industrie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg de plastische chirurgie een extra impuls doordat veel soldaten met verminkingen terugkwamen.

Tegenwoordig worden er vele mensen geholpen met zowel aangeboren afwijkingen als ingrepen met esthetisch oogpunt. Over de ingrepen met esthetisch oogpunt hebben wij een top tien samengesteld.

Zowel mannen als vrouwen kiezen steeds vaker voor een cosmetische ingreep. Toch is het vaker de vrouw die de weg naar de plastische chirurg weet te vinden. Dit is ook terug te zien in de top tien; hier staan meer vrouwelijke dan mannelijke ingrepen tussen.

1. Botox

Op de nummer één van de lijst vinden we een andere cosmetische ingreep die helpt tegen rimpels. Botox wordt vaak verward met fillers, maar is niet hetzelfde. Botox zorgt er namelijk voor dat spieren in het gezicht ontspannen, waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Het product vult de rimpel niet op.

In tegenstelling tot fillers is botox geen lichaamseigen stof; botox is een gezuiverd eiwit. Hierdoor ontstaat er bij botox vaak wel een reactie na de behandeling en zijn er hogere risico’s dan bij fillers.

Als er een verkeerde spier geraakt wordt, kan deze namelijk ook verlamd worden. Dit kan bijvoorbeeld een hangend ooglid tot gevolg hebben. Maar de behandeling heeft, in tegenstelling tot fillers, wel langer effect.

2. Fillers

Dan zijn we nu aangekomen bij een van de populairste cosmetische ingrepen van het moment. De nummer één en twee vallen beiden onder de “injectables”, maar toch zit er verschil tussen. We beginnen met fillers. Fillers worden met een injectiespuit in het gezicht gespoten, waardoor ongewenste rimpels als het ware worden opgevuld.

De fillers bestaan uit een lichaamseigen stof, hierdoor is er bijna geen bijwerking aan het product. Nadeel is wel dat het lichaam de stof ook binnen zes tot twaalf maanden zal afbreken. De cosmetische ingreep zal dan dus herhaald moeten worden.

3. Ooglid correctie

Een ooglidcorrectie is één van de meest voorkomende cosmetische ingrepen. Mannen en vrouwen met een vermoeide blik kiezen ervoor om een deel van het ooglid weg te laten snijden. Dit kan zowel bij het onderste als het bovenste ooglid.

Een correctie aan het bovenste ooglid wordt voor zowel esthetische als functionele redenen uitgevoerd. Het overtollige vel kan namelijk zorgen voor minder zicht. Een correctie aan het onderste ooglid is vooral voor het verminderen van wallen, waardoor iemand er minder vermoeid uit ziet.

4. Borstvergroting

Bij een cosmetische ingreep denken veel mensen aan een borstvergroting. En niet voor niets. Behalve dat de borstvergroting sinds de jaren negentig steeds vaker voor komt, is het ook een in het oog springende cosmetische ingreep.

Bij een borstvergroting worden operatief borstimplantaten of eigen vetweefsel in de borsten aangebracht. De implantaten zijn vaak gevuld met siliconen, maar worden ook gevuld met zout water. Soms maakt deze ingreep deel uit van een borstreconstructie na een borstamputatie, maar vaker is het toch vooral cosmetisch.

5. Liposuctie

Met de toename van obesitas onder de Nederlandse bevolking is liposuctie een steeds vaker voorkomende cosmetische ingreep. Bij liposuctie wordt onderhuids vetweefsel weggezogen.

De meest voorkomende plekken voor liposuctie zijn de billen, de heupen en de buik. Ondanks de toename van obesitas patiënten, is liposuctie geen behandeling tegen de aandoening. Ook is er een maximale hoeveelheid vet die verwijderd kan worden, dit ligt tussen de drie en vijf liter.

6. Neuscorrectie

De neuscorrectie is één van de eerste cosmetische ingrepen in de historie van de plastische chirurgie. Vooral omdat de neus zich in het midden van het gezicht bevindt is het sterk bepalend voor iemands uiterlijk. Een kleine aanpassing kan al voor veel verandering zorgen.

Bij zowel mannen als vrouwen is het een populaire ingreep, al is het bij vrouwen vaker cosmetisch van aard. Mannen kiezen vaker voor een inwendige neus correctie, waardoor klachten als hoofdpijn en snurken verholpen worden.

7. Facelift

Bij een facelift wordt de verslapte huid van het gezicht behandeld. Na de operatie is het de bedoeling dat de huid op het gezicht en in de hals strakker komt te zitten. Hierdoor zijn rimpels minder zichtbaar. In sommige gevallen wordt ook het onderhuidse vet en het bindweefsel van het gezicht gecorrigeerd.

In tegenstelling tot wat vele mensen denken is het resultaat van een facelift niet permanent. Na ongeveer tien jaar nemen de effecten af en zou iemand ervoor kunnen kiezen een nieuwe facelift te ondergaan. Vooral veel vrouwen in Nederland kiezen voor een facelift, maar ook onder mannen wordt de behandeling steeds populairder.

8. Borstverkleining

Een borstverkleining wordt steeds vaker en bij steeds jongere vrouwen uitgevoerd. Dit kan komen door de groei in de gemiddelde cupmaat van de Nederlandse vrouw. Jarenlang was de B-cup de meest verkochte maat, maar tegenwoordig is dit vaak cup D en hoger.

Deze verhoging in cupmaat komt ook met de bijbehorende klachten, daardoor kiezen steeds meer vrouwen voor een borstverkleining. Hierdoor nemen klachten zoals rugpijn af en wordt de ingreep ook vaak vergoed door de ziektekostenverzekering.

9. Litteken correctie

De meeste mensen hebben wel een of meerdere littekens. Als deze littekens zorgen voor psychische of cosmetische problemen dan kan er gekozen worden voor een litteken correctie. De ingreep is afhankelijk van de vorm van het litteken.

Er bestaan vijf verschillende soorten littekens; gewone, atrofische, littekens na acne, hypertrofische, en keloïde littekens. Een plastisch chirurg kan deze meestal herkennen met het blote oog, hier hoeft geen biopsie aan te pas te komen.

10. Buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie wordt veel uitgevoerd bij mensen met een slappe en uitgerekte huid op de buik. Vooral na het verlies van veel gewicht of een zwangerschap wordt er gekozen voor deze ingreep.

In sommige gevallen wordt deze ingreep vergoed door de zorgverzekering in Nederland. Er moet dan wel ernstige hinder ondervonden worden aan de huidplooien die zijn ontstaan. De operatie duurt ongeveer twee tot vier uur en het herstel kan wel zes weken duren.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Grunge Bands

Top 10 Meest Bedreigde Diersoorten