Top 10 Meest Nutteloze Onderzoeken Ooit

Jaarlijks wordt er in wetenschappelijke kringen letterlijk met talloze miljarden euro’s gestrooid om allerlei verschillende onderzoeken uit te kunnen voeren. In veel gevallen zijn het zinnige studies, waar de mensheid op termijn zijn voordeel uit kan halen.

Maar van tijd tot tijd worden er ook onderzoeken gestart, waarbij je je serieus afvraagt wat het doel van de onderzoekers is, omdat het concluderende antwoord al sinds jaar en dag bekend is. Verbaas je met het onderstaande overzicht van de 10 meest nutteloze onderzoeken ooit.

1. Pestkoppen vinden het leuk om andere mensen pijn te doen

Praktisch elke schoolklas heeft er tenminste eentje. Zo’n ettertje dat constant loopt te treiteren en het altijd gemunt blijkt te hebben op de zwakkeren in de groep. En sommigen raken deze vervelende eigenschap helaas nooit kwijt.

Dat gedrag klinkt niet bepaald als een liefdesverklaring aan de medemens. Zouden pestkoppen het misschien gewoon leuk vinden om andere mensen pijn te doen?

Een aantal wereldvreemde psychologen van de Universiteit van Chicago konden zich dat gewoonweg niet voorstellen en startten een intensieve studie naar dit onderwerp. Uiteindelijk konden ze niet anders dan de conclusie trekken, dat pestkoppen er inderdaad plezier aan beleven als ze zien dat ze een ander pijn doen.

2. Spiderman kan niet bestaan

Als je dit overzicht doorleest, dan kunnen we ons goed voorstellen dat je je afvraagt hoe bepaalde onderzoekers ooit op het idee zijn gekomen om studies uit te voeren waarvan de uitkomst bij voorbaat eigenlijk al duidelijk is. Persoonlijk kunnen we bij deze Spiderman-studie alleen maar denken aan een onderzoeker die ongetwijfeld fan van dit filmgenre is en vervolgens zijn fantasie de vrije loop liet.

Hoe dan ook, het lukte doctor David Labonte van de University of Cambridge om een zak geld los te peuteren, zodat hij samen met zijn studieteam kon onderzoeken of Spider-Man in het echt zou kunnen bestaan.

De verrassende conclusie na een intensieve studie: de mens beschikt over te kleine, niet kleverige voeten en kan daardoor met zijn verhoudingsgewijs te zware lijf nooit net als Spiderman een gebouw beklimmen. Wie had dat ooit kunnen vermoeden?

3. Websites op het Dark Web worden voor criminele activiteiten gebruikt

Om toegang tot het Dark Web van het internet te kunnen krijgen heb je speciale TOR-software nodig. Voor een leek een soms vrij lastige route om websites daar te bekijken. Onderzoekers Daniel Moore en Thomas Rid van het King’s College London vroegen zich af waarom die verbindingsprocedure met het Dark Web zo ingewikkeld was.

Toen het ze eenmaal zelf was gelukt om een verbinding met het Dark Web op te bouwen, waren ze klaarblijkelijk met stomheid geslagen. Ze konden er helemaal geen gezellige kattenfilmpjes en showbizroddels over Lady Gaga en Justin Bieber te vinden.

In plaats daarvan stuitte het duo alleen maar op sites waarop allerlei illegale activiteiten werden gepromoot. Zou dat de reden zijn waarom dit gedeelte van het internet het Dark Web heet? Zo eenvoudig kan het leven niet zijn, toch?

4. Een gezond dieet verlengt je leven

Het is een wijsheid die je moeder je als kind al inpeperde als je weer eens geen zin had om je groente op te eten. Eigenwijs als sommige onderzoekers zijn werd er door een team van het National Centre for Global Health and Medicine in Tokio, Japan een studie in gang gezet, die voor eens en voor altijd duidelijk moest maken of mama’s goedbedoelde eetadviezen wel of niet waar bleken te zijn.

Er werd daarbij geen half werk afgeleverd. De onderzoekers volgden 15 jaar lang het eetpatroon en de lifestyle van maar liefst 36.624 mannen en 42.920 vrouwen, die bij aanvang van de studie allemaal kerngezond waren. Aan het einde van de rit konden de onderzoekers er gewoonweg niet langer omheen: mama had toch gewoon gelijk. Gezond eten is goed voor je body, waardoor je langer leeft.

5. Van degenslikken krijg je keelproblemen

Degenslikkers kom je eigenlijk alleen maar tegen in circussen en theaters tegen. Het zijn door en door getrainde artiesten, die precies weten wat ze doen.

Maar is het überhaupt wel gezond om regelmatig zo’n vlijmscherp stuk staal door je eigen strot te drukken? Een logisch mens zegt van niet, maar onderzoeker Brian Witcombe wilde er het fijne van weten en wist tijdens zijn studieperiode maar liefst 110 van dit soort ijzervreters op te snorren.

Aan het einde van zijn intensieve onderzoek concludeerde het ‘genie’ dat degenslikkers eerder interne verwondingen oplopen als ze een extra lang of een extra scherp degen voor hun act gebruikten. Daarnaast bleken de meeste artiesten die dit trucje uithaalden – tot stomme verbazing van Witcombe – geregeld last van keelproblemen te hebben.

6. Mensen dragen meerdere lagen kleding over elkaar als het koud is

Waarom loop je niet enthousiast in je zwembroek of bikini buiten rond als het vriest dat het kraakt? Op die prangende vraag wilden onderzoekers uit Italië en Denemarken wel eens een duidelijk antwoord krijgen en dus begonnen ze een gezamenlijke studie.

Ze kwamen tot de ‘opmerkelijke’ ontdekking dat mensen meerdere laagjes kleding over elkaar heen gaan dragen, naarmate ze het kouder hebben. En tot hun stomme verbazing deden mensen ook weer kledingstukken uit op het moment dat ze het te warm kregen.

We weten niet hoeveel geld deze onderzoekers voor deze studie hebben ontvangen, maar met een middagje klanten ondervragen in een paar kledingwinkels hadden ze tot dezelfde conclusie kunnen komen.

7. Mensen die menen zweetvoeten te hebben, hebben die ook echt

Met je neus ruik je of een geur je aanstaat of niet. Iets dat je al weet sinds de tijd dat je je luiers nog enthousiast vol poepte.

Onderzoekers van het Shiseido Research Center in Yokohama, Japan konden gewoonweg niet geloven dat het leven soms zo simpel in elkaar steekt. Er werd een legertje onderzoekers en testkandidaten voor een geurtest opgetrommeld, waarbij de helft van die kandidaten last had van zweetvoeten en de andere helft niet.

We durven niet hardop te denken welke ‘intelligente’ vragen de onderzoekers tijdens hun studie aan de testkandidaten hebben gesteld. De inspanning en zweetdruppeltjes leiden hoe dan ook tot de weinig verrassende conclusie: mensen die zweetvoeten menen te hebben, hebben die ook echt.

8. Regelmatig bewegen bevordert de werking van je spieren

We vermoeden dat de onderzoekers van deze ‘sublieme’ Canadese studie uit 2010 teveel geloofden in infomercials op tv, waarin beweerd werd dat je nauwelijks een pink hoeft te bewegen om toch fit te kunnen blijven. Een andere reden kunnen we namelijk niet bedenken waarom je na een lange studie tot de ‘verrassende’ conclusie komt dat regelmatig bewegen daadwerkelijk de werking van je spieren bevordert.

Hebben deze ‘experts’ tijdens de biologielessen op de basis- en middelbare school constant gespijbeld, waardoor ze deze basiskennis gemist hebben? En zo ja, hoe zijn ze dan in hemelsnaam ooit op hun huidige positie als onderzoeker terecht gekomen?

9. Hoge hakken dragen kan pijnlijke voeten opleveren

Op hoge hakken lopen ziet er weliswaar statig uit, maar vrouwen die dat doen hebben wel geregeld last van pijnlijke voeten.

Dat een mannelijke onderzoeker tot deze ‘geniale’ conclusie komt zal vooral de dames die dit lezen niet verbazen. Antropoloog Erik Trinkhaus van de Washington University in St. Louis was – naar eigen zeggen – de eerste persoon ooit die in de smiezen kreeg dat verschillende soorten schoeisel zo hun eigen effecten op de voeten van de dragers ervan hadden.

We weten niet hoeveel uur Trinkhaus aan z’n studie heeft verkwanseld, maar volgens ons was hij binnen hooguit een uurtje klaar geweest als hij even bij een plaatselijke schoenenspeciaalzaak binnen was gestapt en om informatie had gevraagd.

10. Werknemers haten vergaderingen

Je baas denkt er waarschijnlijk anders over, omdat hij voor een groot deel van de werkweek ook allerlei andere meetings in zijn agenda heeft staan, maar de gemiddelde werknemer baalt flink van regelmatig vergaderen. Dat bleek uit het niet zo verrassende onderzoek van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten.

Vooral gemotiveerde en productieve werknemers vinden urenlang vergaderen gewoonweg tijdverspilling. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die ene persoon in de vergadergroep, die tot ergernis van alle anderen altijd het hoogste woord wil hebben…

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Belastingparadijzen Ter Wereld

Top 10 Dodelijkste Wapens Ter Wereld