Top 10 Meest Lelijke Talen Ter Wereld

Er zijn ruim 7,000 menselijke talen gekend op de gehele wereld. Dit klinkt als een gigantisch aantal maar de meeste van deze talen worden nog maar door een handvol tot een paar honderdduizend mensen gesproken. Bijna de helft van de wereldbevolking spreekt bijvoorbeeld 1 van de 10 grootste talen. Waarvan de meeste hun eigen taal als de mooiste beschouwen.

Dus net als over smaak valt er over talen eigenlijk niet te twisten. Waar de één zwijmelt bij het aanhoren van de een zwoele Franse uitspraak zal de ander er net zo gemakkelijk braakneigingen van kunnen krijgen. Toch durven wij het wel aan om absoluut niet wetenschappelijk onderbouwd te stellen van welke talen bijna iedereen gruwelt. Dit zijn de top 10 meest lelijke talen ter wereld.

1. Koreaans

De Koreaanse taal is de officiële taal van Noord- en Zuid-Korea. Ook in het uiterste noordwesten van China spreekt een deel van de bevolking Koreaans. Door de grote verspreiding van Koreanen in de VS, Canada en Japan wordt er geschat dat er in totaal zo’n 78 miljoen mensen de taal machtig zijn.

Naast K-Pop en Kimchi is de Koreaanse taal misschien wel het meest verschrikkelijke van het gehele schiereiland. De uitgerekte klinkers, snelheid van het spreken en het aaneenrijgen van woorden laat het klinken als één lange onverstaanbare woordenbrij. En wie gebruikt er nu nog een schrift waar je een verfborstel voor nodig hebt?

2. Zoeloe

Het Zoeloe is één van de tientallen talen die in Zuid-Afrika gesproken wordt en zonder twijfel de meest verschrikkelijke van allemaal. Niet omdat de woorden wanneer je deze leest zo lelijk lijken te klinken. Geschreven Zoele is exact wat je op safari uit de keel van een krokodil zou verwachten maar zelfs dan zou het deze top 10 nog niet halen.

Pas wanneer sprekers van deze bantoe-taal het op een spreken zetten word je duidelijk dat dit onmogelijk om te volgen is, misschien wel tot het irritante aan toe. De ‘X’ klinkt als een klikgeluid, de ‘Q’ alsof je stikt in een kippenbotje en de ‘nth’ verwacht je eerder te horen wanneer een bierflesje net iets te luid geopend wordt.

3. Arabisch

Het Arabisch is één van de grootste talen die in deze lijst terug te vinden valt en je zou bijna medelijden hebben met de ruim 250 miljoen sprekers die, verrassend genoeg, inderdaad bijna allemaal (origineel) afkomstig zijn vanuit de Arabische wereld.

Het Arabisch kenmerkt zich vooral door zijn harde, bijna agressieve uitspraak die voor de rest van de wereld met geen mogelijkheid te begrijpen is. Het enige grote voordeel voor de sprekers van deze taal? Ze zouden een ster moeten zijn in het uitspreken van de harde ‘G’ zoals men die in delen van Nederland kent.

4. Duits

Een vlinder heet een ‘Schmetterlinck’ en een ambulance gaat door als ‘Krankenwagen’. Wanneer zelfs iets simpel als een (bal)pen al de naam ‘Kugelschreiber’ moet krijgen dan verdien je het als taal om in deze lijst te staan.

De taal van onze oosterburen wordt gesproken door ruim 100 miljoen mensen als moedertaal gesproken en ondanks dat het Nederlands er zo dicht aan verwant is zijn de verschillen gelukkig nog veel groter. Wie moet er nu nog aan denken om de hele dag met vier naamvallen te werken? “Schade, Deutschland!”

5. Turks

Het Turks is één van de Turkse talen en direct ook de grootste en meest lelijke van allemaal. Uiteraard gesproken in Turkije, enkele regio’s op de Balkan en natuurlijk door de vele gastarbeiders in bijvoorbeeld Nederland, België en Duitsland. Monotoon, onvriendelijk Ooit klopten de Ottomanen aan de poorten van Wenen en we mogen allemaal gelukkig zijn dat ze niet verder dan dat zijn gekomen.

Had het iets anders gelopen en we zeiden allemaal misschien wel ‘güle güle’ in plaats van doei. Alsof een kalkoen gewurgd wordt. Je wilt er niet aan denken en het vooral ook niet horen.

6. Vietnamees

De Vietnamese taal wordt – je raadt het niet – voornamelijk gesproken in Vietnam en de Vietnamese diaspora die nog redelijk wijd over de wereld verspreid is. Dagelijks zijn er dus in totaal ongeveer 75 miljoen mensen die een taal spreken die nog het meest klinkt als een kruising tussen de geluiden die kikkers en eenden produceren.

En zelfs wanneer je je best doet om het te leren, een foutje is zo gemaakt. Voorbeeld? Als klanktaal betekenen ma, ma, ma, ma en ma achtereenvolgens paard, moeder, graf, maar en jonge rijstplant. Snap jij het nog?

7. Frans

Veel mensen zullen het je niet in dank afnemen wanneer je Frans een lelijke taal noemt. Sterker nog, Frans zou uit een aantal polls naar voren komen als de mooiste taal ter wereld.

Desondanks mag daar sterk aan worden getwijfeld wanneer ‘un ver vert verse un verre vers un verrier vers vingt heure’ zoveel betekent als ‘een groene worm die voor een glasbewerker een glas inschenkt rond acht uur ’s avonds´. Dan is er als taal zijnde toch iets chronisch met je fout.

8. Chinees (Mandarijn)

In tegenstelling tot het Frans zal Chinees, en dan met name het Mandarijn dat door de Han-Chinezen gesproken wordt door velen als een lelijke taal worden gezien. Mogelijk enkel niet door de ruim 1.2 miljard sprekers, waardoor het Chinees de grootste taal ter wereld is.

Eigenlijk is de taal in alle opzichten vergelijkbaar met het beeld dat velen van China hebben. Druk, schreeuwerig, en vooral heel erg vuil. Buiten dat net als het Koreaans een klanktaal en derhalve onmogelijk om te leren. Zelfs Chinezen zelf doen er een leven lang over.

9. Russisch

Het is geen wonder dat er niet veel Russische komieken internationaal doorgebroken zijn. De taal klinkt namelijk alsof de spreker zijn eigen tanden aan het opeten is.

Dat Rusland (of eerder, de Sovjet-Unie) een groot aantal schrijvers heeft voortgebracht is een vuig teken aan de wand dat deze taal in geen enkel opzicht gesproken zou mogen worden.

Niet gek ook, met nog meer naamvallen (6!) dan de Duitsers.

10. Somalisch

Als laatste van de top 10 meest lelijke talen ter wereld is er nog het Somalisch. De Somalische taal wordt door ongeveer 20 miljoen mensen gesproken en klinkt even gevaarlijk en rauw als de Somalische piraten op de golf van Aden er uit zien.

Best ontwijken dus. Wanneer je interesse hebt om een keelinfectie op te lopen valt het daarentegen wél aan te raden om jezelf snel in te schrijven voor een taalcursus Somalisch.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Soorten Harde Kaas

Top 9 Meest Gestolen Auto Onderdelen