Top 10 Meest Gezonde Soorten Thee

Two glass cup of tea with teapot on round vintage metal tray on wooden backgroud

Na water is thee het gezondste drankje dat een mens kan drinken.

Traditionele Chinese geneeskundigen weten dat al vele duizenden jaren.

De beste gezondheidseffecten bereik je echter niet door thee met allerlei exotische smaakmelanges in de supermarkt te kopen.

Het meeste resultaat scoor je daarentegen met echte natuurproducten.

Daarbij blijkt praktisch elke natuurlijke theesoort zo z’n eigen reeks aan gezondheidsvoordelen te hebben.

We deden in dat kader onderzoek naar de allergezondste soorten thee en stelden op basis van onze bevindingen deze toplijst voor je samen.

1. Witte thee

Witte thee is de allergezondste thee in onze toplijst. Dat is vooral te danken aan het feit dat deze thee amper een verwerkingsproces ondergaat, waardoor de hoogste hoeveelheid antioxidanten bewaard blijven.

Deze antioxidanten kunnen bij het verlagen van cholesterol helpen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

Zoals we al eerder in deze top 10 gezien hebben, vermindert polyfenol de kans op huidveroudering, verzwakking van het immuunsysteem en het risico op chronische ontstekingen en andere schadelijke ziekten.

Uit een studie is ook gebleken dat bij mensen die regelmatig witte thee drinken de groei van darm- en longkankercellen onderdrukt worden.

Daarnaast heeft deze drank een gezondheidsbevorderende werking op de hersenen en brengt het de pH-waarde van je mond in evenwicht, zodat tandbederf en de aanmaak van tandbacteriën worden voorkomen.

2. Groene thee

Dat groene thee een krachtig drankje is wisten geneeskundigen in China en India talloze eeuwen geleden al.

Het werd door hen ingezet om bloedingen te stoppen, wonden te genezen, de lichaamstemperatuur te regelen en de spijsvertering te bevorderen.

Inmiddels weten we ook dat groene thee over krachtige anti-kanker eigenschappen beschikt en dat de natuurlijke oxidanten in deze drank de gezondheid van de lever beschermen.

Daarnaast vertraagt groene thee het verouderingsproces van de hersenen en verhoogt het je focus en reactietijd.

Ook zorgt de thee ervoor dat je bloeddruk en je cholesterol lager worden en dat je doorbloeding verbetert.

Hierdoor vermindert de kans op hartkwalen. Tot slot kan het regelmatig drinken van groene thee helpen om gewicht te verliezen daar het de stofwisseling versnelt.

3. Kamillethee

Kamillethee is in algemene zin bekend vanwege z’n welzijnsbevorderende eigenschappen voor huid, haar en organen.

Daarnaast wordt kamille al vele eeuwen als traditioneel medicijn voor maagkwalen, diarree, brandend maagzuur, misselijkheid en braken gebruikt.

Ook is het effectief voor het verminderen van de menstruatiekrampen.

De milde, kalmerende werking waar kamille om bekend staat is een perfecte rustgever voor mensen die last van angsten of slapeloosheid hebben.

Regelmatig kamillethee drinken is ook goed voor je huid.

Die gaat namelijk meer stralen.

Daarnaast neemt eventuele acne in het gezicht af.

Kamille versterkt ook je immuunsysteem, zodat je minder kans loopt om verkouden te worden of griep te krijgen.

4. Zwarte thee

Zwarte thee heeft van alle andere theevarianten de sterkste smaak en het hoogste cafeïnegehalte.

Deze soort kan de focus en alertheid verbeteren en kan een goed alternatief zijn voor diegenen die koffie willen vermijden.

Zwarte thee helpt bij het stabiliseren van een hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk en ondersteunt de gezondheid van de darmen, de lever en het hart.

Regelmatig zwarte thee drinken voorkomt ook dat er een overdaad aan bacteriën in je mond groeit, zodat de kans op gaatjes en andere vormen van tandbederf kleiner wordt.

De polyfenolen in deze thee helpen tenslotte ook de groei van bepaalde typen kankercellen te voorkomen.

5. Oolongthee

De traditionele Chinese oolongthee beslaat slechts twee procent van alle thee die in de wereld wordt gedronken.

Desondanks verdient hij een plekje in deze top 10, want hij herbergt een fikse reeks aan buitengewone gezondheidsvoordelen.

De theanine in oolong heeft een positief effect op je focus en productiviteit.

Dit is ook te danken aan het feit dat elk kopje 10 tot 60 milligram cafeïne bevat.

Oolongthee wordt ook vaak als een afslankthee gezien.

Dat komt omdat tot 2 uur na het drinken van deze thee de stofwisseling in je lichaam wordt verhoogd, waardoor vet sneller verbrandt.

Oolongthee bevat daarnaast polyfenolen, die enzymen voor de opbouw van nieuwe vetcellen blokkeren.

Tenslotte kan het drinken van deze thee de kans op hartklachten verkleinen en zorgt de magnesium en calcium in de thee ervoor dat de minerale dichtheid van je botten op oude leeftijd minder snel afneemt.

6. Saliethee

Saliethee is bij veel mensen niet zo heel erg bekend.

En dat is best jammer, want het bevat rozemarijnzuur dat effectief ontstekingen vermindert en de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Een kopje saliethee houdt ook meteen je adem aangenaam fris en elimineert keelpijn en wondjes in je mond.

In salie zit ook kamfer, dat helpt bij de vertraging van de veroudering van je huid.

Het bevordert namelijk de groei van nieuwe huidcellen.

Regelmatig saliethee drinken beschermt je huid ook meteen tegen schadelijke UV-stralen van de zon.

Daarnaast bevat salie vitamine K, een vitamine die essentieel is voor gezonde botten, je bloedsomloop en een goede bloedstolling.

Tenslotte heeft deze thee naar verluid ook een positief effect op je hersenen. Zo zou het drinken ervan zowel je geheugen alsook je stemming en focus positief kunnen beïnvloeden.

7. Pepermuntthee

Het aromatische muntkruid kan zoveel meer doen dan het op smaak brengen van tandpasta en snoepjes.

Heb je last van verstopte sinussen of hoofdpijn, dan kan alleen al het inhaleren van het aroma van je dampende kopje pepermuntthee voor verlichting zorgen.

Het is ook de perfecte drank om na het eten van een maaltijd te drinken, omdat het een positief effect op de spijsvertering heeft.

Daarnaast blijft je adem door het drinken van deze thee aangenaam fris en wordt de groei van bacteriën in je mond geremd.

Dit laatste voorkomt tandbederf en infecties. Omdat pepermunt ook bekend staat als een spierverslappend middel, kan het drinken van deze thee ook voor verlichting van menstruatiekrampen zorgen.

8. Hibiscusthee

De hibiscusplant wordt door velen bewonderd vanwege z’n prachtige bloemen.

Maar deze tropische plant levert je naast zo’n fraai optisch plaatje ook een weldaad aan gezondheid op als je er thee van maakt.

Omdat hibiscusthee geen cafeïne bevat, is deze drank perfect geschikt bij het verbeteren van je cholesterol en het verlagen van je bloeddruk.

Enkele studies hebben inmiddels aangetoond dat dit de beste theesoort ter wereld is om je lijf optimaal gehydrateerd te kunnen houden.

Het is wat dat betreft vergelijkbaar met de kracht van kokoswater. Hibiscusthee is ook nog eens een grote bron van antioxidanten.

Dit helpt oxidatieve schade en vrije radicalen te verminderen, waardoor het verouderingsproces van je lichaam wordt afgeremd.

Deze thee heeft een heerlijk zoete smaak, die vergelijkbaar is met cranberrysap.

9. Gemberthee

Gember wordt al eeuwenlang als een geliefde specerij gebruikt.

Daarnaast kom je het regelmatig in de traditionele Chinese en Indiaanse geneeskunde tegen.

De thee die ervan gemaakt wordt heeft een pittige smaak en is in staat om in koude jaargetijden je lichaam op te warmen.

Gemberthee helpt vooral in kalmerende zin als je klachten met je maag of darmen hebt.

Daarnaast verlicht het een opgeblazen gevoel en voorkomt het verstoppingen en winderigheid.

Alsof dat nog niet genoeg is, kan deze thee ook helpen als je last hebt van duizeligheid, koud zweet, braken of menstruatiekrampen.

Door regelmatig gemberthee te drinken verlaag je tenslotte ook het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker en hartziekten.

10. Echinaceathee

Als je je vanwege een verkoudheid niet lekker voelt, dan kan een kopje Echinaceathee voor verlichting van je klachten zorgen.

Dit drankje staat bekend om het feit dat het griepverschijnselen, zoals een verstopte neus of hoesten helpt te voorkomen.

Daarnaast is de thee prima geschikt om er je immuunsysteem mee te versterken en verhoogt het het aantal witte bloedlichaampjes in je lijf.

Hierdoor worden aanwezige infecties geëlimineerd. Echinaceathee helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.

Tenslotte is deze drank ook erg doeltreffend voor mensen die met angsten kampen, want door Enchinaceathee te drinken ervaren ze ontspanning en rust.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Restaurants

Top 10 Mooiste Bounty Eilanden Ter Wereld Voor Een Vakantie