Top 10 Meest Gevaarlijkste Sporten

Sporten is in veel gevallen gezond voor lijf en leden. Maar er zijn ook een aantal sporten, waarbij het blessuregevaar zo hoog is, dat je je oprecht afvraagt waarom mensen ze überhaupt nog steeds beoefenen.

Daarbij is het overigens lang niet altijd vanzelfsprekend dat het om hele extreme takken van sport gaat waarbij je zo’n groot gevaar loopt. Laat je verrassen door de onderstaande top 10.

1. Wielrennen

Wielrennen staat in deze top 10 op de eerste plaats vanwege het hoge aantal slachtoffers. De belangrijkste letsels ontstaan echter omdat er een ander voertuig bij betrokken is. Dit is levendig gedocumenteerd in de film Premium Rush.

Wielrennen op de openbare weg kan, mede vanwege de hoge snelheid die een wielrenner met z’n fiets kan maken, tot letterlijk levensgevaarlijke situaties leiden, die er mogelijk zelfs voor zorgen dat hij of zij in het ziekenhuis belandt.

2. Voetbal

Bekijk ook: Top 10 Beste Nederlandse Voetballers Aller Tijden

Het feit dat voetbal op de tweede plaats in deze lijst staat, is vooral te wijten aan het feit dat voetballers vaak blessures oplopen. Volgens statistieken loop je tijdens je amateur- of professionele voetbalcarrière 75 procent kans om minstens één keer een hersenschudding op te lopen. In andere sporten is die kans gemiddeld slechts 5 procent.

Daarnaast is ook het aantal andere verwondingen en zelfs het aantal sterfgevallen in deze tak van sport relatief hoog. Elke voetballer is zich ongetwijfeld bewust van het risico voor zijn lichaam en hersenen tijdens het uitoefenen van deze sport. Desondanks weerhoudt hem of haar dat er niet van om toch elke keer weer vol passie achter de bal aan te gaan.

3. Boksen

Bekijk ook: Top 10 Beste Nederlandse Boksers Aller Tijden

Een contactsport, waarbij het enige doel van de deelnemer is om de tegenstander te slaan, is vanzelfsprekend een sport waarbij je flink wat blessures kunt verwachten. Uit statistieken blijkt dat 90 procent van de boksers gedurende hun carrière hersenletsel oploopt.

Hierdoor kunnen ze later in hun leven zelfs vatbaarder zijn voor ziektes als Parkinson of Alzheimer. Door de juiste beschermende kleding te dragen kan het risico op letsel echter tot een minimum worden beperkt.

4. Gymnastiek

Bij gymnastiek draait het om evenwicht, kracht, flexibiliteit en lichaamscontrole. In eerste instantie was deze sport puur bedoeld om soldaten voor oorlogssituaties te trainen. Inmiddels is het al talloze jaren een Olympische sport, die door velen wordt beoefend. De sport, die een beeld van gracieuze vrouwen en mannen in gympen oproept, kent ook z’n donkere kanten.

Jaarlijks krijgen tal van mensen die gymnastiek beoefenen onder meer te maken met polsfracturen, ruggengraatbreuken, enkelverstuikingen of beschadigingen van het kraakbeen. In de meest extreme gevallen kan een onfortuinlijke valpartij uiteindelijk ook tot verlammingen of zelfs de dood leiden.

5. Stierenrijden

Dit is een rodeosport, waarbij het de bedoeling is om zo lang mogelijk op een stier te blijven zitten terwijl deze probeert om de ruiter eraf te schudden. Als je je bedenkt dat een stier zo’n 1.000 kilo weegt, kun je je vast en zeker ook wel voorstellen hoe gevaarlijk deze sport is. Deelnemers kunnen schade aan hoofd, nek en gezicht oplopen, waarbij hersenschuddingen verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de verwondingen.

De veiligheid van deze sport werd verhoogd nadat een stier in 1989 het hart van ruiter Lane Frost wist te doorboren. Sindsdien dragen de deelnemers beschermende kleding. Desondanks blijft stierenrijden de gevaarlijkste 8 seconden in de wereld van de sport.

6. Jallikattu

Jallikattu, ook wel bekend als stierentemmen, is een andere sport waarbij stieren betrokken zijn. Deze sport vond tijdens het Pongal festival in dorpen in de Indiase deelstaat Tamil Nadu plaats. Het is een keiharde sport, waarbij slechts één winnaar uit de bus komt: de stier of de mens. Tijdens Jallikattu is het de bedoeling dat iemand de stier voor een bepaalde tijd of afstand vast kan blijven houden.

Lukt dat, dan wordt de mens als winnaar beschouwd. De gevaren bij deze tak van sport zijn enorm. In slechts 20 jaar overleden maar liefst 200 deelnemers. Inmiddels is de sport officieel verboden, mede omdat dierenactivisten protesteerden tegen de wreedheden die stieren tijdens het spektakel moesten ondergaan.

7. Stierenrennen

Het festival van San Fermin vindt elk jaar op 6 juli in het Spaanse Pamplona plaats. Oorspronkelijk werden de stieren in die periode alleen maar van hun fokplaats via de straten van Pamplona naar de slacht geloodst.

Het idee voor het festival ontstond, toen steeds meer jonge mannen hun bravoure wilden bewijzen door spontaan naast de stieren te springen. Inmiddels is het een compleet evenement met muziek, dans en markten geworden.

Het gevaarlijke spel begint nadat de eerste twee raketten zijn afgevuurd en eindigt met de derde en vierde raket, die aangeven dat de stieren de arena hebben bereikt. De gevaren van het rennen met stieren zijn denkbaar groot.

Elk jaar verwonden de stieren tussen de 50 en 100 mensen. Soms ook indirect, als mensen massaal de aanstormende dieren proberen te ontvluchten en de opeenhoping die dan ontstaat verstikkingen tot gevolg heeft.

8. Scuba-duiken

Duiken is een onderwatersport die wereldwijd snel aan populariteit wint. Deze recreatieve sport maakt gebruik van SCUBA, wat de afkorting voor ‘Self Contained Underwater Breathing Apparatus’ is.

Kortom een beademingsapparaat, waarmee je lang genoeg onder water kunt blijven om van de serene schoonheid aldaar te genieten. Het gevaar van deze sport ligt vooral in de veranderingen in luchtdruk of het uitvallen van de duikuitrusting. Hierdoor zouden onder meer longen kunnen barsten en trommelvliezen kunnen beschadigen.

Langdurige blootstelling aan hogedrukgassen kan daarnaast tot de opbouw van stikstof en helium in onze bloedbaan leiden, wat schade aan weefsels kan veroorzaken en mogelijk zelfs de bloedtoevoer compleet afsluit.

9. Paardrijden

Menig kind droomt ervan om ooit een pony van zijn of haar ouders te krijgen. Daarbij beseffen ze echter niet dat paardrijden een zeer gevaarlijke sport is.

Jaarlijks raken vele ruiters gewond of komen ze zelfs te overlijden. De meest voorkomende doodsoorzaak houdt verband met de krachtige hoeven van een paard, die de ruiter vertrappen nadat deze op de grond is gevallen.

Hierdoor kunnen namelijk dodelijke verwondingen ontstaan. Ook is het niet uitgesloten dat je van je paard wordt gegooid, of dat je enkele dodelijke trappen krijgt op het moment dat je een paard een paddock inleidt.

10. Base-jumping

Als je dacht dat springen uit een vliegtuig op een hoogte van 15.000 voet gevaarlijk is, dan heb je overduidelijk nog nooit kennisgemaakt met base-jumping. Bij deze vorm van sport springen mensen van hoge kliffen of torens.

Omdat de val verhoudingsgewijs veel korter is dan bij parachutespringen, is het een heel stuk gevaarlijker omdat de base-jumper veel minder tijd heeft om zijn parachute te openen en daardoor ook minder tijd heeft om in te kunnen grijpen als er iets mis gaat.

De eerste base-jumper ooit was Carl Boenish, die in 1978 de eerste sprong maakte. Sindsdien is de populariteit van deze tak van sport flink toegenomen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 50 Beste Disney Films Ooit Gemaakt

Top 10 Leukste Netflix Series Voor Meiden