Je kunt het beste ver uit de buurt blijven bij de meest gevaarlijke slangen ter wereld. Ieder jaar overlijden ongeveer 100.000 mensen als gevolg van een slangenbeet.
Maar we hoeven in Nederland niet bang te zijn, de enige slang die hier voorkomt is de adder. De meeste doden vallen in landelijke gebieden in tropische klimaten, waar weinig toegang is tot gezondheidszorg en een degelijk tegengif.
Bij de meest gevaarlijke slangen denken we vaak al snel aan een python. Maar in werkelijkheid zijn deze slangen niet heel gevaarlijk voor mensen.
Zowel in de bomen, als op de grond en in het water leven nog veel gevaarlijkere soorten slangen. Welke dat zijn, lees je in deze lijst. Dit zijn de top 10 meest gevaarlijke slangen ter wereld.
Inhoudsopgave
1. Inland Taipan

De meest gevaarlijke slang ter wereld, is er ook eentje die niet graag in de buurt van mensen komt. De slang wordt ongeveer twee meter lang, en heeft een onopvallende bruine kleur. Maar wanneer hij zich bedreigt voelt, zijn de gevolgen vaak niet te overzien.
De Inland Taipan is zeer snel en weet met een uitstekende precisie toe te slaan. Het gif is sterk genoeg om een persoon in 30 tot 45 minuten te doden. Doordat de slang in uitgestrekte gebieden voorkomt, is hulp daardoor ook vaak te laat. We komen in ieder geval niet graag in de buurt van deze zeer gevaarlijke slang.
2. Mojave ratelslang

Deze kleine slang van ongeveer een meter komt voor in de Mojave-woestijn in Zuid-Californië. Hij is bruin en groen van kleur, met de kenmerkende kop en ratel zoals we die gewend zijn bij deze slangensoort.
De ratelslang heeft het meest krachtige neurotoxisch-hemotoxisch gif van alle ratelslangen, en wordt gevreesd door de lokale bevolking. De slang valt door zijn kleuren niet op in de woestijn, en is zo snel dat het slachtoffer vaak niet eens doorheeft dat er een slang in de buurt lag.
3. Maleise krait

De Maleise krait wordt ook wel de blauwe krait genoemd, vanwege zijn opvallende kleuren. De slang komt voor in grote delen van Zuidoost-Azië, waar hij het liefst rondom meren en rivieren leeft.
De krait valt op doordat hij afwisselende blauwe en witte banden heeft, waardoor de slang goed te spotten is. Het gif is echter zeer gevaarlijk, en zorgt ervoor dat verlamming optreed bij het slachtoffer. Zonder goede behandeling, loopt dit meestal fataal af.
4. Tijgerslang

De Australische tijgerslang komt voornamelijk voor op het Zuidelijke deel van Australië. De slang is verantwoordelijk voor heel wat doden, want de tijgerslang is overdag zeer actief en meestal op zoek naar voedsel. De kleuren van de slang kunnen per seizoen veranderen, en is dus lastig te herkennen.
In het gif van de slang zitten zeer sterke neurotoxinen, stollingsmiddelen, hemolysinen en myotoxinen. Deze kunnen ervoor zorgen dat zelfs een mens hier snel aan kan overlijden. Zonder een goed tegengif, ligt het sterftecijfer rond de 60%.
5. Koningscobra

De cobra is een speciaal soort slang. Ze hebben niet alleen gif wat ze toedienen tijdens een beet, maar ook de mogelijkheid om het gif te spugen. Dit leidt tot permanente blindheid bij mensen, en geeft de slang de kans om ook nog eens te bijten.
De koningscobra valt op, doordat hij zich groot maakt wanneer hij bedreigd wordt. Symptomen na een beet treden vaak snel op, en doordat het gif zo dodelijk is, kan een behandeling niet altijd de patiënt redden.
6. Belcher zeeslang

De Belcher zeeslang is een kleine, maar zeer giftige slang die voorkomt in en rondom de Indische Oceaan. De slang is te herkennen aan de gele en groene strepen, en wordt maar maximaal 1 meter lang. Maar ondanks het kleine formaat, is dit een slang die je niet wilt tegenkomen in de zee.
Het gif bestaat uit een hoge concentratie aan neurotoxinen en mycotoxinen, waardoor ze een mens binnen 30 minuten kunnen doden. Symptomen zijn onder andere buikpijn, ademhalingsproblemen en extreme bloedingen.
7. Russells adder

De Russells adder komt voor in Azië, en het maakt deze slang niet uit in wat voor omgeving hij leeft. De slang jaagt op kleine knaagdieren, reptielen en landkrabben. Hoewel de slang ver uit de buurt van mensen probeert te blijven, komt het toch voor dat mensen worden gebeten. Het gif zorgt ervoor dat het bloed wordt aangetast, en kan leiden tot bloeduitstortingen, hartfalen en zelfs verstikking. Gelukkig is er in de meeste gebieden waar deze slang voorkomt voldoende antigif op voorraad, waardoor het dodental meevalt.
8. Australische bruine slang

De Australische bruine slang komt veel voor in gebieden waar mensen wonen. De slangen jagen op kleine knaagdieren, en zijn niet snel bang. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de bruine kleur, en hebben een platte, kleine kop.
Het gif van deze slang zorgt voor een verlaagde bloeddruk, hoofdpijn, en uiteindelijk hart- en nierfalen. Het sterftecijfer na een beet van de bruine slang ligt echter rond de 10%, dit komt omdat de slang niet altijd met volledige kracht bijt. Hierdoor is de ontwikkeling van symptomen het afhankelijk van de ernst van de beet, en de hoeveelheid ingespoten gif.
9. Doodsadder

De doodsadder komt voor in de beboste gebieden van Australië. Hoewel de slang klein van formaat is, wil je hier niet door gebeten worden. De doodsadder heeft een zeer giftig neurotoxine die kan zorgen voor verlamming, waarna mensen sterven. Bovendien hebben ze ook nog eens de langste giftanden van allemaal en zijn razendsnel. De doodsadder is net zoals andere soorten adders te herkennen een de brede, platte kop, en wat dikker lichaam dan bij andere slangen.
10. Zwarte mamba

De drie meter lange Zwarte mamba komt voor op de savannes in Afrika. Deze opmerkelijke slang is over het algemeen bruin van kleur, maar heeft zijn naam te danken aan de zwarte kleur aan de binnenkant van zijn mond. Een Zwarte mamba eet gewoonlijk kleine zoogdieren en vogels die ze makkelijk kunnen vangen.
Het is echter een zeer giftige slang, die wanneer mensen te dicht in de buurt komen niet bang is om aan te vallen. Doordat de slang zo lang is, heeft hij ook een zeer groot bereik, wat kan leiden tot een fatale afloop.