Top 9 Meest Gestolen Auto Onderdelen

Autodiefstal in Nederland komt in vergelijking met de andere Europese landen relatief vaak voor. Per 100.000 inwoners worden er 146 auto’s gestolen. Hiermee staat Nederland op plek 8 in Europa.

Maar nog meer populair dan het stelen van auto’s, is het stelen van onderdelen. Dit bijvoorbeeld omdat auto’s steeds beter beveiligd zijn met digitale volgsystemen.

Ook brengen de onderdelen van de auto apart voor dieven vaak meer op dan de auto in zijn geheel. Ben je benieuwd welke onderdelen het meest worden gestolen? En hoe je dit voorkomt? Lees dan snel door.

1. Koplampen

De laatste jaren is diefstal van koplampen een ware rage, vermoedelijk omdat steeds meer auto’s gebruik maken van dure xenon verlichting. Als eigenaar sta je vaak machteloos omdat er maar weinig mogelijkheden zijn om je wagen hiertegen te beschermen.

De schade loopt vaak gemakkelijk tot in de duizenden euro’s. Met name Volvo’s zijn populair omdat het bij deze auto’s zeer gemakkelijk is om de koplampen te verwijderen.

Hoe te voorkomen

Zoals gezegd is het enorm lastig om diefstal van je koplampen te voorkomen. Daarom is net als bij entertainmentsystemen het belangrijkste advies om je auto in een veilige omgeving te parkeren waar genoeg mensen er zicht op hebben en de dief ontmoedigd raakt.

Sommige mensen purren delen van de koplampen die van buiten niet zichtbaar zijn dicht maar dit kan brandgevaarlijk zijn en wordt dus niet aangeraden.

2. Entertainmentsystemen

Hoewel de oude stereosystemen door dieven niet meer gewenst zijn is er vandaag de dag een veel interessantere optie. Net als bij navigatiesystemen is het voor dieven lastig om een entertainmentsysteem te laten liggen.

Zeker de moderne varianten leveren makkelijk honderden euro’s op en vaak is diefstal in een oogwenk gebeurd.

Hoe te voorkomen

De meeste systemen zijn los te koppelen waardoor je ze in je dashboard of thuis veilig opbergen kan. In dit geval is logisch nadenken de beste oplossing. Doe je deuren op slot en zorg dat je auto in een goed verlichte omgeving met veel verkeer en voetgangers staat.

3. Navigatiesystemen

Een fonkelnieuw navigatiesysteem laat het hart van iedere dief sneller kloppen. Gemakkelijk te stelen door snel een ruit in te slaan en ze staan vaak boordevol persoonlijke informatie waardoor de dief weet waar en wanneer je daar vaak komt.

Afhankelijk van de kwaliteit leven ze op de zwarte markt ook al vlug een paar tientjes tot wel honderden euro’s op.

Hoe te voorkomen

Diefstal van gemakkelijk te voorkomen door de GPS op te bergen of nog beter, met je mee te nemen.

4. Kentekenplaten

Kentekenplaten zijn zelfs als oud ijzer niets waard. Toch hebben ze voor dieven een zeer groot voordeel: Wanneer ze de platen op hun eigen wagen plaatsen kunnen ze andere diefstallen plegen zonder het risico opgepakt te worden.

Hoe te voorkomen

Door je nummerplaat met antidiefstalschroeven vast te laten schroeven bij een erkende garage wordt het risico al veel minder groot.

5. Katalysator

Ook in opkomst is diefstal van de katalysator. Het onderdeel op zichzelf is niet veel waard maar zit wel boordevol waardevolle metalen die een aardige duit kunnen opbrengen. Denk maar aan bijvoorbeeld rhodium, palladium of platina.

Afkomstig van hybride wagens leveren ze op de zwarte markt makkelijk 50 euro op en omdat ze zo gemakkelijk te stelen zijn zal dit in de toekomst alleen maar vaker gebeuren.

Hoe te voorkomen

Diefstal is lastig te voorkomen. Je kan eventueel aan je garage vragen de katalysator met extra steunen vast te lassen. Eventueel kan je direct de serienummers van je auto in de katalysator laten etsen.

6. Wielen en velgen

Een van de vormen van diefstal die altijd al een klassieker is geweest. Normaal gesproken wordt de volledige wiel samen met de velg gestolen en kunnen ze apart verkocht worden.

Omdat de verkoop van tweedehandswielen groot is, is het risico gepakt te worden klein en toch kan het al gemakkelijk honderden euro’s opleveren.

Hoe te voorkomen

De enige manier om diefstal van je wielen te voorkomen is dezelfde manier hoe de gemeente ervoor zorgt dat je niet door kan rijden indien je getakeld moet worden.

Door een wielslot te installeren. Hoewel enigszins omslachtig helpt deze methode absoluut om je wielen veilig te houden.

7. Airbags

De laatste jaren wordt de diefstal van airbags steeds populairder. Airbags hebben geen zichtbaar serienummer en in tegenstelling tot sommige elektronica na loskoppeling uit originele wagen nog steeds bruikbaar.

Buiten dat is het een vrij lucratieve business. Een airbag kost gemiddeld gemakkelijk zo’n 500 euro en vaak maar eenmalig bruikbaar.

Hoe te voorkomen

Door een stuurslot te installeren is het onmogelijk om de airbag te stelen. Voor de andere airbags daarentegen is er geen specifieke manier om diefstal te voorkomen.

8. Emblemen en logos

Emblemen en logo’s zijn in principe niet veel waard en worden door professionals zelden meegenomen. Daarentegen zijn ze wel populair bij jongeren die op zoek zijn naar spanning en sensatie.

De auto werkt zonder natuurlijk nog prima maar het ontbrekende logo zorgt wel voor een deuk in je ego én een lagere verkoopwaarde.

Hoe te voorkomen

Maar weinig mensen zullen een embleem hebben dat in de motorkap ingetrokken kan worden. Zorg daarom dat je embleem vastgemaakt wordt met een kwaliteit epoxy van grote sterkte.

9. Accu’s

Wanneer iemand de motorkap weet open te krijgen is er in principe niet zoveel om te stelen. De motor is behoorlijk zwaar en goed opgeborgen en de meeste andere onderdelen leveren niet genoeg op.

Wat wel interessant kan zijn, is de accu van de auto. Deze leveren op de tweedehandsmarkt al snel 20 euro op. Met meerdere auto’s op een avond verdienen de boeven zo toch een leuke cent bij.

Hoe te voorkomen

Diefstal van accu’s valt best te voorkomen door een motorkapslot te installeren. Met dit slot moet je op de positie van de bestuurder kunnen kopen voor de kap geopend kan worden. Eigenlijk alle moderne auto’s hebben dit standaard ingebouwd.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Lelijke Talen Ter Wereld

Top 10 Meest Gebruikte Partydrugs In Nederland