Top 10 Meest Gebruikte Soorten Noten

Noten zijn de favoriete snack van veel mensen. Ondanks dat noten al eeuwenlang populair zijn, blijft de vraag naar noten maar toenemen. Wat hierin zeker meehelpt, zijn alle studies en onderzoeken van de laatste jaren die uitwijzen hoe gezond veel noten eigenlijk wel niet zijn. Noten kan je ook voor ontzettend veel gebruiken, van pesto tot chocoladetaart maar ook als vleesvervanger.

De meest gebruikte soort noot is de pinda. Met een oogst van meer dan 40 miljard kilo per jaar worden pinda’s meer gebruikt dan alle andere noten op deze lijst bij elkaar. Ben je benieuwd welke 9 noten dit zijn? Lees hieronder de volledige top 10.

1. Pinda’s

Met een wereldwijde consumptie van meer dan 40.000 ton per jaar (40x de hoeveelheid van de nummer 2, amandelen) staan pinda’s met een gigantische voorsprong op nummer 1 van de top tien meest gebruikte noten. Per persoon wordt er dus 6 kilogram pinda’s per jaar gebruikt. Voor olie, directe consumptie, voor het verwerken in voedsel. Als smaakmaker, broodbeleg of als soep. Het lijkt alsof dieetvoeding het enige is waar je pinda’s niet voor kan gebruiken. De vette vrucht met veel koolhydraten zorgt ervoor dat je suikers sneller opslaat en vetweefsel produceert. Als je op de hoeveelheid zout op de pinda’s let, kunnen ze erg gezond zijn. Mineraal- en vitaminerijk, maar ook spotgoedkoop in vergelijking met andere noten en peulvruchten. Ze staan niet voor niets altijd op de bar in je favoriete kroeg.

2. Amandelen

Van oorsprong een vrucht uit het Midden-Oosten, tegenwoordig te vinden over de hele wereld. De zogeheten steenvrucht valt in dezelfde familie als kersen, abrikozen en pruimen. Omdat de noot bijna calorievrij is en stofjes heeft die je snel vol laten voelen is het ideale voeding als je op dieet bent. Rauwe amandelen zijn hiervoor het beste, maar hebben een smaak die niet iedereen lekker vindt. Je kan altijd kiezen voor de geroosterde en gezouten amandelen.

3. Walnoot

Een erg bekende noot in Nederland. De nummer 3 van de meest gebruikte noten hebben veel mensen in ons land zelf geplukt en gekraakt. Welke oma heeft nou geen mandje met walnoten en bijpassende kraker in huis? Walnoten helpen niet alleen tegen een te hoog cholesterol, ook als je problemen hebt met slapen kan een handje walnoten de oplossing zijn. Walnoten bevatten namelijk veel melatonine, het hormoon wat nodig is voor het reguleren van je nachtrust en dit helpt je dus ook beter in slaap te vallen op normale tijden.

4. Cashewnoten

Deze milde en romige noot hoort een zachtere textuur te hebben. Vanwege de prijs van cashewnoten met hoge kwaliteit zie je vaak de hardere, goedkope cashewnoot in de supermarkt. Cashewnoten groeien niet directe aan een boom. Eerst groeien de vruchten aan de boom, de cashewappels. In deze paprikavormige vrucht vormt 1 nootje per vrucht. De appel zelf wordt in sommige landen wel gebruikt, vooral om sap van te maken of mee te komen. Vanwege de zachte smaak vinden ook veel kinderen het een lekker tussendoortje.

5. Pistachenoten

Gepelde pistachenoten zijn goed te herkennen aan hun groene kleur. De schil kan je niet eten. Het pellen van pistachenoten vinden sommige een rustgevende bezigheid. De noot, oorspronkelijk uit het verre Azië, is tegenwoordig op veel plaatsen in de wereld te vinden. Een goede vleesvervanger, gemalen met paranoten en pecannoten, gebruik hiervoor wel de ongebrande noten. De smaak van pistache is zo populair dat er is van alles wordt gemaakt met Pistachesmaak. Van Italiaans roomijs tot, in bepaalde regio’s van de wereld, chips met pistache smaak.

6. Hazelnoot

De noot van de hazelaar. Meestal kogelvorming met een langwerpig puntje. Met alle essentiële aminozuren in 1 noot, is de hazelnootolie dan ook een goed alternatief voor andere oliën om mee te bakken. De perfecte snack voor diabetespatiënten, de hazelnoot helpt namelijk tegen een tekort aan HDL-cholesterol. Zoals bijna alle noten is het geen dikmaker, de vetten in hazelnoten zijn onverzadigd.

7. Pecannoten

Het zoetere broertje van de walnoot. Als je dacht dat de macadamia boom hoog kon groeien, de Pecannootboom kan tot wel 60 meter hoog worden. De pecannootboom groeit niet in onze regio, in tegenstelling tot de walnoot, ondanks dat ze alle twee lid zijn van de okkernootfamilie. Vol met goede vetten en vitamines, deze noten kan je voor veel gebruiken. Rauw zijn ze erg lekker, maar je kan ze ook door een brood verwerken, bij groeten, door de stamppot of gemalen door een mokkapudding. Genoeg opties!

8. Macadamia’s

Deze zachtere noot is altijd al een favoriet geweest onder de notenliefhebbers. De macadamia groeit aan een boom van 5 meter, in het wild zijn de bomen vaak nog hoger. Sinds de ontdekking van de noot aan de Australische oostkust halverwege de 19e eeuw, is de noot zachter geworden dan de wilde versie en heeft nog meer smaak gekregen. Macadamia’s zijn voor een lange tijd is redelijk exclusief geweest, hier dachten veel boeren aan te kunnen verdienen. Al deze nieuwe plantages zorgde voor een overschot en een flinke prijsdaling. Toch zijn macadamia’s nog steeds de duurste noten op de markt.

9. Paranoten

Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Selenium binnen te krijgen, is het eten van één paranoot per dag voldoende. Het is niet verstandig om meer dan 200 gram per week te eten. Dit geeft al 1000x de aanbevolen hoeveelheid en te veel Selenium kan zorgen voor haaruitval, jeuk en vermoeidheid. Selenium is een antioxidant en helpt met het beschermen van cellen en beschadigd DNA repareert. Antioxidanten helpen ook goed tegen een flinke kater, het is dus maar goed dat deze noten in overvloed studenten haver zitten. Paranoten kan je los eten, door de pasta gebruiken maar ook verwerken in een chocoladetaart als hartige bite.

10. Pijnboompitten

Pijnboompitten worden veel gebruikt in de Italiaanse keuken, bijvoorbeeld voor pesto. Deze kleine en dure noot wordt geoogst uit meer dan 20 verschillende soorten dennenappels van de pijnboom. Er zitten veel calorieën, eiwitten en vitamines in. Een goede toevoeging voor een salade of bij de carpaccio. Even kort roosteren in een droge pan, dan ze zijn het lekkerst. Zorg dat je de Chinese varianten laat staan, hier kan je nog wel eens een bittere nasmaak van krijgen die dagen kan aanhouden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Gerechten

Top 10 Beste Gratis Tools Om YouTube Video’s Te Downloaden