Top 10 Meest Gebruikte Soorten Bouwmaterialen

Al millennia lang bouwt de mens allerlei verschillende constructies. Voor het uitvoeren van die werkzaamheden zijn we door de jaren heen steeds slimmer geworden, want we gebruiken vandaag de dag methodes, waar men in vroeger tijden nog niet eens over durfde te dromen. Ook de bouwmaterialen, die we vandaag de dag gebruiken, hebben inmiddels vaak talloze innovaties ondergaan.

Desondanks zijn er tal van bouwmaterialen, die bij het grootste gedeelte van de verschillende bouwwerkzaamheden telkens weer op de een of andere manier benut worden. In deze lijst zetten we de 10 populairsten daarvan voor je op een rij.

1. Lijmkitten

Zoals je zojuist al bij de nummer 2 in deze top 10 zag, is het allang niet meer vanzelfsprekend dat er alleen maar bouten moeren, schroeven en spijkers tijdens het bouwproces worden gebruikt om dingen aan elkaar vast te maken.

De inzet van allerlei verschillende soorten bouwlijm is hiervoor de afgelopen decennia een steeds populairder alternatief geworden. Lijmkit is in de regel transparant of wit van kleur en wordt geleverd in een zogenoemde kitkoker.

Met behulp van een elektrisch of met de hand bedienbaar kitpistool kun je de aan te brengen kit nauwkeurig doseren.

2. Cellenbeton

Cellenbeton is werkelijk ideaal als je in betrekkelijk korte tijd een afscheiding of een wandje wilt bouwen. Bijkomende voordelen van dit bouwmateriaal zijn, dat het een lage dichtheid en een sterk isolerend vermogen heeft.

Dankzij het lichte gewicht hoef je je geen breuk te sjouwen en aangezien cellenbeton blokken – zeker vergeleken met bakstenen – aangenaam groot zijn, is je bouwklus ook snel klaar. Om een constructie van cellenbeton te maken heb je geen specie nodig. Je kunt de blokken gewoon met behulp van speciale blokkenlijm aan elkaar vastmaken.

3. Tegellijm

Als je je keuken, badkamer of misschien zelfs je woonkamer met behulp van tegels een andere look wilt geven, dan kom je niet om het gebruik van tegellijm heen. Let altijd wel goed op dat je de juiste tegellijm koopt, want lang niet elke variant is universeel geschikt voor alle doeleinden.

Laat je op dat gebied desgewenst zelfs deskundig adviseren door een vakman om problemen te voorkomen. Je wilt per slot van rekening niet meemaken dat je secuur geplakte tegels na verloop van tijd een voor een van de wand vallen. Op hoofdlijnen heb je keuze uit 2 verschillende soorten tegellijm: pastalijm en poederlijm.

4. Zachthout

Als er één houtsoort is, die veelvuldig tijdens bouwwerkzaamheden wordt gebruikt, dan is het wel zachthout. Dat komt onder meer omdat het erg makkelijk kan worden gezaagd en bewerkt, waardoor het voor allerlei verschillende soorten bouwdoeleinden kan worden gebruikt.

Vanwege de zachte structuur van dit type hout kun je er ook heel gemakkelijk schroeven of spijkers in bevestigen. Zachthout is overigens afkomstig van naaldbomen. Het meeste zachthout, dat je in de Nederlandse winkels kunt kopen, komt rechtstreeks uit Scandinavische productiebossen.

5. Underlayment

Underlayment is in wezen een verzamelnaam voor constructieve platen. Het zijn meestal haaks op elkaar geplakte fineerlagen en ze worden voornamelijk gebruikt om er een dakschot of een vloerdeel mee te maken. Dankzij de slimme randafwerking van de underlayment platen, sluiten ze altijd perfect strak op elkaar aan.

Deze platen zijn overigens ook prima geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, want dankzij de krachtige productiemethode zijn ze vormstabiel en zullen ze niet of nauwelijks uitzetten of krom trekken.

6. Mortel

In het verleden bestond mortel hoofdzakelijk uit kalk en zand. Tegenwoordig is er ook cement in verwerkt, waardoor het een veel sterker materiaal is geworden. De specie van mortel bestaat in de regel uit een deel bindmiddel, drie delen granulaat en een deel water.

Op voorwaarde dat je al deze delen goed met elkaar vermengt, ontstaat er een mengsel, dat na uitharding optimaal sterk is. Overigens speelt bij mortel ook de individuele korrelafmeting een belangrijke rol. Hoe groter die korrel is, des te steviger de mortel in de regel wordt.

7. Minerale wol

Om in het winterseizoen de kou goed buiten te kunnen sluiten is goede isolatie gewoonweg een must. Minerale wol is wat dat betreft nog steeds een van de meest populaire isolatiematerialen in Nederland.

Kwalitatief goede minerale wol voldoet aan alle gestelde eisen op het gebied van brandwerendheid, geluidsisolatie en thermische isolatie.

De platen van dit materiaal zijn doorgaans aangenaam licht van gewicht en kunnen gemakkelijk tussen metalen studprofielen en houten stijlen en balken worden geplaatst.

8. Muurverf

Muurverf is in veel gevallen de finishing touch als er een nieuwe wand is geplaatst en deze vervolgens is gestuct en gepleisterd. Standaard wordt deze verf alleen maar in de kleur wit geleverd, maar je kunt er in een verfspeciaalzaak een kleur doorheen laten mengen, zodat je je wand meteen in de juiste kleur kunt verven en je niet twee keer aan de slag hoeft te gaan.

Let echter wel goed op dat je de juiste muurverf gebruikt. Er zijn namelijk varianten verkrijgbaar die speciaal voor binnen of voor buiten zijn bedoeld. Een goede kwaliteit muurverf zorgt er na het aanbrengen voor dat de wand goed gereinigd kan worden zonder dat er tijdens dat reinigingsproces glansvorming ontstaat.

9. Stucplaat

Een stucplaat is de perfecte basis voor een schuin dak of een gestuct plafond. In wezen is het een variant van een gipsplaat, maar in dit geval zijn de platen van poreus karton gemaakt. Ook de kleur van een stucplaat is anders dan die van een gipsplaat.

Dit heeft als voordeel dat je er niet eerst een voorstrijkmiddel op hoeft te smeren. Na het plaatsen van een stucplaat, kun je zonder verder oponthoud meteen met stucadoren beginnen.

Het poreuze materiaal van dit soort platen zorgt er namelijk voor dat dat het stucwerk meteen goed blijft zitten.

10. Pleister

Pleister is het favoriete materiaal van menig stukadoor. Het bestaat hoofdzakelijk uit gips, waar in de meeste gevallen ook zand aan is toegevoegd, zodat een korrelige structuur ontstaat.

Het voordeel van pleister is dat je er niet alleen wanden en plafonds op een fraaie manier mee kunt egaliseren, maar ook dat je er vrij gemakkelijk – met bijvoorbeeld een spatel – creatieve patronen mee kunt maken, waardoor er een fraaie structuurwand ontstaat.

Pleisterwerk is tenslotte ook prima geschikt voor renovatiewerkzaamheden. Het zorgt ervoor dat oude panden er weer praktisch als nieuw uit gaan zien.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Engste YouTube Filmpjes

Top 10 Gevaarlijkste Dieren van Europa