Top 10 Meest Bijzondere Gebouwen Ter Wereld

Door de eeuwen heen hebben talloze architecten bouwtekeningen gemaakt voor de realisatie van allerlei verschillende soorten gebouwen.

In dat reusachtige aanbod zijn van tijd tot tijd prachtige pareltjes terug te vinden, die wereldwijd met kop en schouders boven andere ontwerpen uitsteken. In het onderstaande overzicht presenteren we je graag de top 10 op dat vlak.

1. Hagia Sophia – Istanboel, Turkije

De nummer 1 in deze toplijst is een gebouw met een zeer rijke geschiedenis. Na de bouw fungeerde de Hagia Sophia van 537 tot 1453 in eerste instantie als kathedraal. Het was in die periode ook meteen de grootste kathedraal ter wereld.

Na 1453 deed het imposante bouwwerk een aantal eeuwen dienst als islamitisch gebedshuis. En in 1934 besloot men er uiteindelijk een museum van te maken. Inmiddels is het sinds medio 2020 toch weer als moskee in gebruik genomen.

De Hagia Sophia vind je in het oude stadscentrum in het Europese deel van Istanboel. Vanwege zijn bijzondere architectuur en geschiedenis is dit eeuwenoude gebouw inmiddels onderdeel van het Werelderfgoed van UNESCO.

2. The Guggenheim – New York City, Verenigde Staten

Ook dit bijzonder uitziende gebouw doet dienst als expositieruimte voor moderne kunst. Het unieke aan de tentoonstellingsruimte is dat deze spiraalvormig is, waarbij ook een deel naar buiten uitwaaiert. De kern van de spiraal is voorzien van een grote lichtkoepel, zodat er volop daglicht naar binnen kan komen.

Het gebouw werd weliswaar door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright ontworpen, maar hij heeft nooit het voltooide eindresultaat kunnen zien. Een half jaar voor de officiële opening in 1959 kwam hij namelijk te overlijden.

3. Taj Mahal – Agra, India

De Taj Mahal is voor velen hèt optische symbool van India. Dit imposante mausoleum van wit marmer werd tussen 1632 en 1648 gebouwd.

Opdrachtgever was Shah Jahan. Hij liet het grafmonument bouwen voor zijn toen al overleden vrouw, Mumtaz Mahal, zodat ze daar haar definitieve laatste rustplaats kon hebben. De nog steeds goed onderhouden tuin, aan de voet van de Taj Mahal symboliseert het paradijs dat hij haar gunde.

Het gebouw staat bij liefhebbers van architectuur vooral hoog aangeschreven vanwege de volmaakt uitgevoerde symmetrie, de verfijnde decoraties, het marmeren reliëf en het ingelegde steenwerk.

4. Het Dansende Huis – Praag, Tsjechië

Toen de plannen nog op de tekentafel van de Tsjechische architect Vlado Milunić en zijn Canadese collega Frank Gehry lagen, was de werktitel voor dit bijzondere gebouw ‘Ginger en Fred’. Een verwijzing naar het beroemde danskotppel Ginger Rogers en Fred Astaire.

Uiteindelijk werd het kantoorgebouw toch maar gewoon ‘Het Dansende Huis’ genoemd. Je vindt het in de Nieuwe Stad in Praag, vlakbij de rivier de Moldau. Aan dit unieke bouwwerk kleeft overigens ook een Nederlands tintje, want de ING Bank is er de officiële eigenaar van.

5. Het Kasteel van Chenonceau – Chenonceaux, Frankrijk

Dit is een van de bijzonderste kastelen in het Franse Loiregebied. Het valt vooral op, omdat het uit 1432 daterende gebouw volledig over het water van de rivier de Cher is gebouwd. Daarnaast is het door de eeuwen heen prima onderhouden.

In eerste instantie werd het bewoond door Jean Il Marques, een volgeling van koning Karel VII. In de eeuwen daarna diende het kasteel onder meer als huisvesting voor Louise van Lotharingen, de weduwe van koning Hendrik III en was het de plek waar auteur en filosoof Jean-Jacques Rousseau zijn beroemde boek ‘Émile’.

Vandaag de dag is het kasteel een toeristische trekpleister, die het hele jaar door bezocht kan worden.

6. Museu de Arte Contemporânea – Niterói, Rio de Janeiro, Brazilië

Net als het Center Pompidou in Parijs, is het Museu de Arte Contemporânea een plek waar je heel veel moderne kunst tegen kunt komen. Het opvallende gebouw staat in Niterói, dat een voorstad van het Braziliaanse Rio de Janeiro is.

Het bijzondere van dit door architect Oscar Niemeyer ontworpen gebouw, is dat het op een klif boven het water staat. De ronde vormgeving van het museum doet denken aan een grote UFO.

Het bouwwerk is 16 meter hoog en heeft een doorsnede van 50 meter. Bezoekers die binnen de expositieruimtes bezoeken, worden ook meteen getrakteerd op een schitterend uitzicht op de Suikerbroodberg, de Baai van Guanabara en de stad Niterói zelf.

7. De Piramiden van Gizeh – Gizeh, Egypte

Over de bouw van de piramiden van Gizeh bestaan een aantal verschillende theorieën. Waar iedereen het echter wel over eens is, is dat ze tot de bekendste oude bouwwerken ter wereld behoren.

De piramidengroep bestaat uit drie grote exemplaren: de Piramide van Cheops, de Piramide van Chefren en de Piramide van Mykerinos. Daarnaast tref je ook een aantal kleine exemplaren aan, die koninginnenpiramiden worden genoemd.

Het hedendaagse wetenschappelijke onderzoek rondom de Piramiden van Gizeh, werd in eerste instantie door Napoleon Bonaparte in gang gezet, nadat hij in Egypte een veldtocht had gemaakt. Een van de bijzonderheden aan de drie grote piramiden, is dat hun zijden vrij exact een noord-zuid- en oost-west-positie hebben.

8. De Acropolis van Athene – Athene, Griekenland

Als je over de weg de Griekse hoofdstad nadert, dan zie je meteen dat de Acropolis pontificaal boven de rest van Athene uittornt. Dit is vooral te danken aan de 156 meter hoge tafelberg waarop dit klassieke bouwwerk vele millennia geleden werd neergezet.

Door de eeuwen heen fungeerde de Acropolis als een centrale religieuze locatie waar onder meer de beschermgodin Athena werd geëerd.

Oorlogen en trotse, gulle heersers zorgden van tijd tot tijd respectievelijk voor beschadigingen en uitbreidingen van alles wat er op de tafelberg te vinden was. Sinds 1987 is de Acropolis officieel erkend als een Werelderfgoed van UNESCO.

9. Le Center Georges Pompidou – Parijs, Frankrijk

Dit bijzondere gebouw in de Franse hoofdstad Parijs herbergt een toonaangevend centrum voor moderne kunst.

Het is vernoemd naar de voormalige Franse president George Pompidou, die een dergelijk centrum als zijn persoonlijke langgekoesterde droom beschouwde. Helaas maakte hij de officiële opening in 1977 niet meer mee, daar Pompidou enkele jaren daarvoor al was overleden.

Voor het ontwerp van het gebouw ontstond een samenwerking tussen de Britse architect Richard Rogers en zijn Italiaanse vakgenoot Renzo Piano. De buitenzijde van Center Pompidou kenmerkt zich door een wirwar van gekleurde buizen en pijpen, waarbij elke kleur een specifieke functie in het gebouw vertegenwoordigt.

10. The Gateway Arch – St. Louis, Missouri, Verenigde Staten

Dit 192 meter hoge, boogvormige monument wordt ook wel de Gateway to the West genoemd. Het imposante bouwwerk symboliseert dan ook de westwaartse uitbreiding van de Verenigde Staten aan het begin in de 19de eeuw.

Het duurde twee jaar voordat dit ontwerp van de architecten Eero Sarinnen en Hannskari Bandel compleet afgebouwd was. In 1967 werd het officieel in gebruik genomen.

De van gewapend beton en dubbelwandig roestvrij staal gemaakte Arch is niet alleen van de buitenkant te bewonderen. Binnenin bevindt zich onder meer een lift, die je naar het observatiedek brengt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Sterkste Dieren Ter Wereld

Top 10 Beste Belastingparadijzen Ter Wereld