Top 10 Meest Betrouwbare Automerken

Geen enkele automobilist vindt het prettig om geregeld met pech onderweg of gebreken aan z’n auto te maken te hebben. Natuurlijk kan goed onderhoud van je wagen veel problemen voorkomen, maar bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto speelt ook de keuze voor specifieke merken een belangrijke rol.

Met name voertuigen van Japanse makelij blijken vaak oersterk en daardoor praktisch pechvrij te zijn. Op basis van de meest recente gegevens van de Consumentenbond stelden we de onderstaande top 10 met meest betrouwbare automerken samen, zodat je tijdens je eerstvolgende aankoop of lease beter weet uit welke toppers je het beste kunt kiezen.

1. Lexus

Het meest betrouwbare automerk in deze lijst is ook meteen degene met de kortste geschiedenis. Lexus ging namelijk pas in 1989 van start.

Concreet gezien is dit merk de luxedivisie van Toyota. Die luxe komt onder meer tot uiting in ht feit dat je bij de dealer niet uit een reeks aanvullende opties kunt kiezen. In plaats daarvan wordt alle luxe meteen al ingebouwd, zodat de koper van de wagen al vanaf het eerste moment een topklasse eindproduct in z’n bezit krijgt.

De eerste Lexus, die vanaf het begin van de jaren ‘90 in Europa te koop was, was een LS400 limousine met een V8-motor. In algemene zin zijn nieuwe auto’s van dit merk niet bepaald goedkoop. Maar één ding is daarbij zeker: je krijgt absoluut waar voor je geld!

2. Subaru

De uiterst betrouwbare auto’s van Subaru genieten bij autokenners vooral veel bekendheid vanwege hun standaard vierwielaandrijving. Dit heeft meestal wel tot gevolg dat Subaru-wagens iets zwaarder zijn dan auto’s van andere Japanse merken.

Net als bij de Suzuki’s liepen de Nederlanders in eerste instantie niet snel warm voor de kwaliteit die Subaru hen te bieden had. Uiteindelijk bleek de derde promotionele poging in 1972 scheepsrecht te zijn.

Ondanks z’n hoge mate aan betrouwbaarheid heeft Subaru door de decennia heen helaas nog steeds geen grote fangemeenschap in Nederland weten te creëren. Het marktaandeel aan nieuwe auto’s van dit merk bleef in 2015 namelijk steken op slechts 0,2 procent.

3. Honda

Autofabrikant Honda is vernoemd naar de Japanse oprichter Soichiro Honda. In de eerste jaren van het bestaan van het bedrijf richtte men zich nog hoofdzakelijk op de productie van motorfietsen. Na ruim 20 succesvolle jaren besloot Honda om het aanbod eind jaren ‘60 met een eigen serie auto’s uit te breiden.

Omdat de merknaam dankzij de betrouwbare motorfietsen al internationaal bekend was, hoefde Honda niet zoveel moeite te doen om ook Nederland warm te krijgen voor de introductie van haar auto’s.

Al snel werd de uiterst compacte Honda N360 in ons land een regelrechte hit. In thuisland Japan was dit type van 1967 tot en met 1970 zelfs de meestverkochte auto.

4. Mazda

Ook Mazda heeft haar roots in Japan liggen. De onderneming begon haar bedrijfsactiviteiten in 1920 onder de naam Toyo Cork Kogyo, maar wijzigde die naam in 1931 naar Mazda, toen ook de productie van auto’s aan de werkzaamheden werden toegevoegd.

Het duurde uiteindelijk nog tot 1967 voordat ook Nederlanders in een Mazda auto konden rijden. Het eerste grote verkoopsucces in ons land bereikte het automerk in 1969 met de introductie van de Mazda 1500, een vierdeurs middenklasser naar een ontwerp van Nuccio Bertone.

5. Toyota

De oorsprong van het huidige Toyota ligt in de verkoop van innovatieve weefmachines aan het einde van de 19de eeuw. Inmiddels is de toen nog bescheiden onderneming uitgegroeid tot de grootste autoproducent van Japan.

Vergeleken met andere Aziatische automerken was Toyota er vroeg bij om de rest van de wereld kennis te laten maken met haar betrouwbare voertuigen. Denemarken was in 1963 daarbij het eerste West-Europese land dat auto’s van dit merk begon te importeren. Nederland volgde een jaar later.

Tegenwoordig worden Toyota’s wereldwijd in tal van landen verkocht. Het Europese hoofdkwartier van dit Japanse automerk bevindt zich vandaag de dag in Brussel.

6. Suzuki

Wereldwijd staat Suzuki bekend als de negende grootste voertuigenproducent ter wereld. Deze verdienstelijke positie bereikten de Japanners mede door regelmatig intensief samen te werken met andere automerken.

In 1969 werden de eerste Suzuki auto’s geïmporteerd, maar dat bleek niet meteen een doorslaand succes. De zuinige Nederlanders vonden de aan hen gepresenteerde Suzuki Fronte gewoon te duur, waardoor er slechts 250 van werden verkocht.

In 1978 proberen de Japanners het nog een keer met onder meer de SC-100-GX, de ST-80 en de LJ-80. Deze keer bleek de prijs-kwaliteitverhouding wel bij de Nederlanders in de smaak te vallen en kon Suzuki uitgroeien tot een van de toonaangevende automerken van ons land.

7. Mitsubishi

Het automerk Mitsubishi kent een rijke geschiedenis. Het was vanaf 1917 het eerste Japanse bedrijf dat auto’s in serie voor haar thuismarkt begon te produceren.

Vanaf de jaren ‘70 maakte ook Nederlandse automobilisten kennis met het merk. De eerste populaire Mitsubishi wagens die op onze polderwegen rondreden waren de Colt en de Galant.

Ondanks het feit dat dit automerk een verdienstelijke zevende plaats in deze toplijst heeft behaald, lijkt het er sterk op dat we Mitsubishi in de nabije toekomst niet meer in dit soort overzichten terug gaan zien. In 2020 kondigde het automerk namelijk aan, dat er geen nieuwe modellen meer op de Europese markt zouden verschijnen en dat men zich voortaan liever met de verkoop op de continenten Azië, Australië, Afrika en Zuid-Amerika wil gaan concentreren.

8. MINI

Tot en met het jaar 2000 werden Mini’s door de British Motor Corporation geproduceerd. Daar kwam vanaf 2001 verandering in, toen autofabrikant BMW het merk onder haar vleugels nam.

In de afgelopen twee decennia is de productie van deze compacte autootjes van Groot-Brittannië naar Nederland en Oostenrijk verhuisd. Ook de naam veranderde optisch een beetje. Deze wordt sinds 2001 alleen maar met hoofdletters geschreven.

Na de overname door BMW zijn er inmiddels drie generaties MINI’s gelanceerd. De actuele lijn bestaat uit de MINI Coupé, de Roadster, de Clubman, de One, de Cooper, de Cabrio en de Countryman.

9. Hyundai

Aangezien Kia en Hyundai bedrijfsmatig nauw met elkaar verbonden zijn, is het niet zo vreemd dat we dit laatstgenoemde automerk op de negende plaats in deze toplijst tegenkomen. Ook Hyundai heeft haar hoofdkantoor in Zuid-Korea.

In eerste instantie assembleerde dit in 1967 opgerichte bedrijf auto’s voor Ford. Zes jaar later werd de stap gezet om eigen wagens te gaan ontwikkelen.

Hyundai heeft een bijzondere band met Nederland, want ons land was een van de eerste buitenlandse bestemmingen waarnaar het automerk haar wagens exporteerde.

10. Kia

Dit Zuid-Koreaanse automerk produceert zowel personenauto’s als bedrijfswagens. Naast een drietal fabrieken in het thuisland, worden er inmiddels ook Kia-voertuigen in Slowakije gemaakt.

Kia begon in 1944 als fietsen- en brommersfabriek en ging vanaf de jaren ‘70 ook auto’s produceren. Vandaag de dag is het automerk onderdeel van de Hyundai Motor Company.

Nederland maakte in 1993 voor het eerst kennis met de auto’s van Kia. Het eerste model dat op onze vaderlandse wegen rondreed was de Kia Sephia.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Inspirerende Stedentrips In Europa

Top 10 Grootste Battleships Ooit