Top 10 Meest Beroemde Schilders Ooit

Door de eeuwen heen hebben eindeloos veel schilders hun inspiratie en gevoelens aan hun schildersdoek toevertrouwd. Lang niet elke schilder lukte het om een beroemdheid te worden.

Toch zijn er een handjevol namen in de schildersgeschiedenis, die vrijwel iedereen kent. Een overzicht van de tien allerbekendste schilders uit dat selecte groepje tref je hieronder aan.

1. Da Vinci

Leonardo da Vinci was zonder meer een creatieve duizendpoot. Gedurende zijn leven hield hij zich bezig met uitvinden, architectuur, filosofie, scheikunde, natuurkunde, beeldhouwen, anatomie, schrijven, componeren en schilderen.

Tijdens de Renaissance woonde hij in de Florentijnse Republiek. Velen zien hem als het renaissance-ideaal van de ‘homo universalis’. Daarnaast wordt hij om zijn genialiteit geroemd. De beelden die hij produceerde zijn door de eeuwen heen helaas niet bewaard gebleven. En ook van zijn schilderijen zijn er nog maar 17 bewaard gebleven.

Het overgrote deel van de tekeningen van Da Vinci is tegenwoordig onderdeel van de Britse Royal Collection. Deze verzameling bevindt zich in het Britse Windsor Castle.

2. Van Gogh

Ook op de tweede plaats in deze top 10 prijkt een Nederlandse schilder. Het werk van Vincent Willem van Gogh maakt deel uit van het post-impressionisme. Dat is een kunststroming die de opvolger van het negentiende-eeuwse impressionisme was.

Zijn invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was onmiskenbaar. Tal van dit soort aspecten kom je in latere twintigste-eeuwse kunstwerken van andere kunstenaars keer op keer weer tegen.

Van Gogh wordt vandaag de dag weliswaar als een van de grote schilders van de 19de eeuw beschouwd, maar die erkenning kreeg hij helaas niet toen hij nog leefde. In die periode lukt het hem slechts één keer om één van zijn schilderijen te verkopen.

3. Rembrandt

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn

De volledige naam van deze Nederlandse schilder was Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Hij wordt als een van de belangrijkste Nederlandse meesters van de 17de eeuw beschouwd.

Rembrandt maakte tijdens zijn leven zo’n driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Zijn meest bekende werk – De Nachtwacht – werd in het jaar 1642 voltooid. De schilder bezocht weliswaar nooit Italië, maar toch zijn er in zijn werk invloeden uit het Italiaanse caravaggisme terug te vinden.

Rembrandt geniet vooral bekendheid vanwege zijn opmerkelijke beheersing om met licht en donker te spelen. Dit zorgde ervoor dat hij levendige scènes op zijn schildersdoek weer kon geven.

Tegen het einde van zijn leven schilderde hij een aantal van zijn mooiste zelfportretten. Deze laten duidelijk het verdriet en de zorgen zien waar hij toen mee te maken kreeg.

4. Picasso

De uit Spanje afkomstige Pablo Picasso was tijdens zijn leven een regelrechte creatieve duizendpoot. Hij hield zich niet alleen maar bezig met schilderen, maar was ook tekenaar, beeldhouwer, graficus, juwelenontwerper en keramist.

Vanaf 1897 begon Picasso bekendheid te vergaren met zijn schilderijen. Ze bevatten een combinatie van realisme en symbolische invloeden. Deze specifieke stijl kun je duidelijk in zijn reeks landschapsschilderijen ontdekken. Ze zijn namelijk rijkelijk voorzien van allerlei onnatuurlijke violette en groene tinten.

In de werken die hij vanaf 1901 maakte verschoof zijn voorkeur naar de kleur blauw. Het was ook het moment dat Picasso van Spanje naar Parijs verhuisde. In veel schilderijen uit zijn blauwe periode spelen uitgemergelde moeders met kinderen een wezenlijke rol.

5. Monet

Schilderij ‘De Voorzaan bij Zaandam’ van Monet

Claude Oscar Monet was een Franse impressionistische schilder. Hij begon zijn carrière met het maken van karikatuurtekeningen. Daarna, op 24-jarige leeftijd, schakelde hij over naar het schilderen van landschappen in de open lucht.

De Normandische schilder Eugène Boudin was degene die hem daartoe aanspoorde. Monet schilderde vooral de omgeving waarin hij zelf woonde. Het beroemde veld met klaprozen ontstond in Argenteuil en in Giverny haalde de schilder zijn inspiratie uit zijn eigen tuin. Deze plek zou later een toeristische attractie worden.

Vooral de Japanse houten brug in zijn tuin vond hij een fascinerend object. Om die reden tref je deze brug dan ook in een aantal van zijn schilderijen aan.

6. Vermeer

Schilderij ‘meisje met de parel’ van Johannes Vermeer

De Nederlandse schilder Johannes Vermeer was in de Gouden Eeuw actief. Omdat er weinig specifieke details over zijn leven bekend waren, kreeg de schilder in de 19e eeuw de bijnaam “De Sfinx van Delft” toebedeeld.

Vermeer gaf de voorkeur aan het vastleggen van tijdloze, ingetogen momenten. De manier waarop hij te werk ging blijft een raadsel, omdat zijn schilderijen een onnavolgbare kleurstelling en een verbijsterend lichtgehalte hebben. De schilderijen van Vermeer bestaan met name uit genrestukken en enkele historiestukken, stadsgezichten en allegorieën.

Ze blinken stuk voor stuk uit in een perfecte compositie en een subtiel kleurgebruik. Tijdens zijn werkzaamheden gebruikte Vermeer af en toe dure, exclusieve pigmenten. Hij had een sterke voorkeur voor loden en ultramarijne delen.

7. Dali

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marquis de Dalí de Pubol was veel meer dan alleen maar een Spaanse schilder. Hij was een ronduit veelzijdige kunstenaar, want hij ontwikkelde onder meer ook activiteiten als ontwerper van juwelen. Salvador Dalí is een van de surrealisten.

Deze schildersgroep geloofde dat alleen maar logica niet voldoende was voor hun werken. Om die reden wendden ze zich tot het onderbewuste en probeerden ze via dromen de grenzen van de rede te overschrijden. De ideeën van Sigmund Freud waren daarbij een belangrijke inspiratiebron.

Dalí onderzocht zijn eigen angsten en fantasieën en legde deze op het doek vast. Het resultaat daarvan was een reeks symbolische beelden in een ultrarealistische, fotografische stijl. Dali omschreef zijn eigen schilderijen als “handgeschilderde droomfoto’s”.

8. Rubens

Zelfportret van Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens was een barokschilder, tekenaar en diplomaat uit Vlaanderen. Gedurende zijn leven woonde en werkte hij grotendeels in Antwerpen. Om die reden wordt de stijl van Rubens tot de zogenoemde Antwerpse School uit het begin van de 17de eeuw gerekend.

Het oeuvre van de schilder kenmerkt zich in de triomfantelijke contrareformatie van de barok. Rubens is vermoedelijk de belangrijkste vertegenwoordiger van de Vlaamse barok, hoewel kenners in zijn werken ook enige Italiaanse invloeden bespeuren.

Sommige van zijn portretten hebben absolutistische kenmerken, maar in de meeste gevallen blijven zijn schilderijen trouw aan hun Vlaamse karakter.

9. Michelangelo

Portret van Michelangelo gemaakt door Daniele da Volterra

De eveneens in Italië geboren schilder Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni kennen we vandaag de dag vooral onder alleen zijn voornaam Michelangelo. De kunstenaar hield zich naast schilderen ook bezig met beeldhouwen, architectuur en het schrijven van gedichten.

Velen beschouwen hem als een van de belangrijkste kunstenaars die de Italiaanse renaissance heeft voortgebracht. Een van zijn meest bekende schilderingen is “De Schepping van Adam”. Deze afbeelding is overigens ook het meest gereproduceerde kunstwerk in de wereldwijde kunstgeschiedenis.

10. Rafaël

Portret van een jonge vrouw gemaakt door Raffaello Sanzio

Rafaël was een uit Italië afkomstige kunstenaar ten tijde van de hoogrenaissance. Zijn volledige naam luidde Raffaello Sanzio. Hij was een erg begenadigde portretschilder die onder meer portretten van paus Leo X, Bindo Altoviti en Baldassare Castiglione maakte. Ook zijn zelfportret ziet er schitterend uit.

Rafaël geniet daatrnaas bekendheid vanwege zijn ontelbare, vaak zeer tedere weergaven van Madonna. Zijn leven – en dat van talloze andere Italiaanse renaissancekunstenaars – wordt in het befaamde boek “Le Vite” van schrijver en schilder Giorgio Vasari beschreven.

Vasari was vooral onder de indruk van Rafaël’s schilderij “Madonna della Seggiola”, omdat de heilige maagd er zo levensecht op te zien is.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Overdekte Winkelcentra Van Nederland

Top 10 Lekkerste Soorten Pizza Smaken