Top 10 Makkelijkste Universitaire Studies

Greek philosopher Socrates in front of the National Academy of Athens

Sommige studies zijn zeer zwaar, maar er zijn ook genoeg makkelijke universitaire studies. Zware opleidingen zitten vaak vol met natuurkunde, wiskunde en scheikunde, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Zeker als hogere wiskunde niet je vak is, dan vind je meestal geen plezier in een studie waar dit zeer zwaar wordt gewogen. Maar niet iedere universitaire studie heeft dit, en er zijn er genoeg waarbij je gemakkelijker aan een diploma komt.

Makkelijkere universitaire studies zijn natuurlijk niet minderwaardig. Ze zijn een stuk toegankelijker en raken vaak meer maatschappelijke vlakken. Je moet nog steeds flink studeren, maar de stof is sneller te begrijpen en er komen minder exacte vakken om de hoek kijken. We hebben de studies die je het makkelijkst kunt halen op de universiteit op een rijtje gezet. Dit zijn de top 10 makkelijkste universitaire studies.

1. Engelse Taal en Cultuur

De makkelijkste universitaire studie is Engelse taal en cultuur. Je raad het misschien al, maar het grootste gedeelte van deze studie besteed je aan het verbeteren van je Engelse taal. Omdat we in Nederland al Engels beginnen te leren op de basisschool, is het voor veel studenten een opleiding die ze gemakkelijk afgaat.

De studie richt zich op complexere Engelse taal, grammatica, en je leert er hoe je op een correcte manier artikelen, papers en teksten schrijft. Interpretatie en geschreven cultuur staan daarnaast centraal. Met een beetje talenknobbel valt de studie heel erg mee en kun je deze gemakkelijk halen.

2. Leisure Studies

Vrijetijdsbesteding is overal en belangrijk in de maatschappij. Deze studie gaat dan ook over de voorkeuren van mensen, het gedrag en strategie omtrent vrijetijdsbesteding. Het is een voornamelijk theoretisch gerichte opleiding waarin je leert hoe je vrije tijd aantrekkelijk kunt maken.

De studie sociologische aspecten van de maatschappij, waarbij je niet veel te maken krijgt met exacte vakken. Ook ga je in een deel van de studie dieper in op management en innovatie. Na deze studie kun je aan de slag als bijvoorbeeld manager in een attractiepark, of strategisch medewerker binnen een groot museum.

3. Theaterwetenschap

Voor de liefhebbers van dans, theater en muziek is er de universitaire opleiding theaterwetenschap. Deze studie gaat voornamelijk over het succesvol managen van optredens en voorstellingen. 

Wat vind het publiek leuk, hoe kan het podium het beste ingericht worden en hoeveel mag het kosten. Dit zijn vraagstukken die een theaterwetenschapper beantwoord. Deze universitaire studie is zeer breed, en je kunt met deze makkelijkere studie alle kanten op.

4. Journalistiek

Journalistiek is een vakgebied wat je ligt of niet. Aan de studie zal het in ieder geval niet liggen, want het wordt gezien als een van de makkelijkere universitaire studies. Het is een brede opleiding waarin je alle aspecten van journalistiek en het schrijven van artikelen je eigen maakt.

De studie zelf wordt niet gezien als heel lastig, maar er zijn vervolgmasters waarin je dieper op specifieke onderwerpen ingaat. De moeilijkste daarvan is wetenschappelijk journalist. De studie is gemakkelijk voor studenten die de Nederlandse taal goed beheersen en van schrijven houden.

5. Geschiedenis

De WO opleiding geschiedenis staat op de vijfde plaats. Tijdens de opleiding worden zeer brede vakken behandeld, maar je blijft ver weg van exacte wetenschappen. Het grootste gedeelte staat in het teken van de menselijke geschiedenis, wat betekent dat je veel aan het lezen bent. Veel afgestudeerden aan deze opleiding beginnen een carrière als archivaris, museummedewerker, redacteur of beleidsmedewerker. Je kunt er dus alle kanten mee op.

6. Filosofie

Filosofie wordt ook wel Wijsbegeerte en is een studie waarin je kritisch leert denken over vaak onderbelichte onderwerpen in de samenleving. De studie laat exacte vakken voor het grootste gedeelte links liggen, en gaat juist in op je eigen denken en die van de omgeving.

Je bent tijdens deze studie veel aan het lezen en aan het nadenken. Want bij filosofie is de waarheid vaak heel erg breed. Net zoals de studie, en je kunt met filosofie dan ook veel kanten uit zonder jezelf te moeten specialiseren. Denk aan banen als redacteur, voorlichter, journalist of als medewerker in een bibliotheek.

7. Sociologie

Sociologie is een vrij gemakkelijke studie ten opzichte van andere Wo opleidingen. Veel studenten gaan na hun studie sociologie aan de slag bij de overheid of een semi-overheidsinstantie. De studie richt zich op sociale en maatschappelijke vraagstukken waarbij de mens centraal staat. 

Deze studie geeft je voornamelijk een zeer brede basis op het gebied van sociologie. Vakken als economie, politicologie en organisatiekunde komen aanbod, zonder dat het heel erg lastig wordt.

8. Literatuurwetenschap

Literatuurwetenschap is niet voor mensen die totaal niet stil kunnen zitten. Deze universitaire studie gaat in z’n geheel over de literatuur in het heden en verleden. Moderne boeken worden behandeld, maar ook oude teksten van honderden jaren geleden.

Als wetenschapper in de literatuur ben je bezig met het analyseren van teksten in boeken. De studie moet je echt liggen, en interesse in de geschiedenis is zeer belangrijk. Vaak specialiseer je jezelf tijdens of na de opleiding in kunst & cultuur of letterkunde.

9. Politicologie

Interesse in een niet al te moeilijke studie en wil je de stap maken in de politiek? Dan is de WO studie politicologie misschien een goede keuze. Je krijgt veel theorie voor je kiezen zoals politieke theorie, geschiedenis, bestuurskunde en internationale betrekkingen.

Er komt dus veel leeswerk bij kijken, en net zoals in de politiek is er vaak geen goed of fout. Veel studenten van de opleiding komen echter niet in de tweede kamer terecht, maar gaan als beleidsmedewerker, adviseur of voorlichter aan de slag.

10. Rechten

We sluiten de lijst met de universitaire opleiding rechten. Hoewel je tijdens de opleiding heel veel uit je hoofd moet leren, wordt het door de meeste studenten als een makkelijke studie gezien.

Zeker wanneer je redelijk creatief bent met het toepassen van rechten, en snel informatie opneemt, zul je tijdens de studie rechten geen problemen ervaren.

Het gemiddelde startsalaris na een studie WO rechten is €2800,- per maand.

Je spendeert veel tijd aan het schrijven van betogen en onderbouwingen. Na deze studie kun je verder leren voor advocaat of rechter, maar ook beginnen als consultant of juridisch medewerker bij een bedrijf of instantie.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Soorten Broodbeleg Om Af Te Vallen

Top 10 Grootste Steden Van Argentinië