Top 30 Makkelijkste HBO Opleidingen Om Je Propedeuse Te Halen

Het Hoger Beroepsonderwijs is in tegenstelling tot het Wetenschappelijk Onderwijs meer een praktijkgerichte opleiding om beter aan te sluiten op het bedrijfsleven. Tijdens de gehele studie dienen 240 studiepunten verzameld te worden, 60 per jaar.

Voor mensen die niet de juiste startkwalificaties hebben om op het WO te beginnen is het behalen van een propedeuse een eenvoudige en snelle manier om alsnog toegang te krijgen tot het eerste jaar van de universiteit. Maar wat zijn dan precies de meest eenvoudige studies om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen? Dat lees je hieronder in de top 30 makkelijkste hbo-opleidingen om je propedeuse te halen.

1. HBO Journalistiek

Met een opleiding in de journalistiek kan je alle kanten op. Je kunt als allround journalist voor zowel offline als online media aan de slag en dit binnen zo ongeveer alle sectoren. HBO Journalistiek is een veelzijdige opleiding waarbij het accent in het eerste jaar ligt op teksten schrijven en het ontwikkelen van je algemene kennis.

Leuk maar zeker niet al te lastig, ideaal om je P te halen dus. Zeker omdat je nadien veel keuzes hebt voor een vervolgopleiding op de universiteit.

2. HBO Management, Economie en Recht

HBO Management, Economie en Recht (MER) is inhoudelijk misschien wel de meest brede opleiding op hbo-niveau. Het eerste jaar heb je vakken als organisatiekunde, bedrijfsrecht, commerciële economie, bedrijfseconomie, financiën, HRM en marketing.

De hogescholen hebben veel contact met het bedrijfsleven dus de MER is een ideale springplank naar het wetenschappelijk onderwijs dan wel het bedrijfsleven.

3. HBO Toerisme

Het toerisme is de grootste industrie ter wereld en nog steeds snel één van de snelst groeiende. Op de toerisme studie op hbo-niveau leer je tal van zaken op toeristenniveau te organiseren tegen een zo aantrekkelijk mogelijke prijs, hoog mogelijke opbrengst terwijl de klant of gast altijd met een glimlach vertrekt.

Deze opleiding scoort in het algemeen al hoog op het lijstje gemakkelijke studies maar zeker het eerste jaar zal voor de meeste mensen appeltje-eitje moeten zijn.

4. HBO Vrijetijdsmanagement

Vrijetijdsmanagement staat misschien wel bekend als grootste ‘pretopleiding’ die er bestaat. De vrijetijdssector is net als de toerismesector enorm groot. De opleiding vertoont grote overeenkomsten met het hbo-toerisme alhoewel die opleiding tegenwoordig steeds meer economisch van aard is.

Bij hbo-vrijetijdsmanagement ligt de nadruk voornamelijk op het zoveel mogelijk vermaken van klanten en gasten, alhoewel jij er uiteindelijk ook uiteindelijk nog een duit aan moet verdienen.

5. HBO Eventmanagement

Wederom een soortgelijke opleiding maar hierbij ligt de nadruk op het leren organiseren van grote evenementen. Je leert tijdens de opleiding veel over management, marketing en interculturele communicatie.

Daarnaast is er een groot praktijkgedeelte waardoor je veelvuldig bij bedrijven op bezoek gaat om een kijkje in de keuken te nemen en moet je zelfs je eerste evenementen al organiseren.

6. HBO Media

In deze online tijden is media een vak dat continu in beweging en enorm divers is. Dit merk je ook terug aan de opleidingen. Het eerste jaar draait met name om de ontwikkeling van je competenties op alle vlakken binnen de media.

Je krijgt beroepsechte opdrachten waarbij je de rol van projectmanager, conceptontwikkelaar, of onderhandelaar op je neemt. Absoluut interessant maar naar wat wij hebben begrepen zeker niet één van de moeilijkste studies.

7. HBO Human Resource Management

Deze opleiding stond voorheen bekend als ‘Personeel en Arbeid’. Uit de naam blijkt al dat de opleiding met name op mensen gefocust is. Je leert hoe jij als professional nieuwsgierig bent en blijft wegens de sociale functie die je binnen een organisatie moet gaan uitvoeren en een richtpunt bent voor zowel personeel als management.

Je leert veel over arbeidsvoorwaarden, verlof en (ziekte)verzuim. Dit zwaartepunt zit daarentegen verder in de opleiding. Tijdens het eerste jaar blijft vooral de ‘menselijke kant’ belicht.

8. HBO Communicatie

Als communicatie expert ben je verantwoordelijk voor het uiteenzetten van de communicatielijnen binnen een organisatie. Het eerste jaar van de studie is voor een klein gedeelte theoretisch van aard. Naast vakken als Nederlands en Engels krijg je bijvoorbeeld ook les in bedrijfscommunicatie en marketingcommunicatie.

Voor de rest ben je vooral praktijkgericht bezig met bijvoorbeeld trendwatching, het opstellen van persberichten en worden je schrijf- en presentatievaardigheden ontwikkeld. Met HBO Communicatie kan je alle richtingen uit binnen een organisatie.

9. HBO Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs

De Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs (ook bekend als de Pabo) is lange tijd het lelijke eendje binnen het hogere onderwijs geweest. Dit omdat de inhoud naar verluid zo gemakkelijk is. Toegegeven, er zullen weinig andere studies zijn waar je studiepunten verzamelt door als een aap door gymzalen te slingeren of goed kinderliedjes te kunnen zingen!

Niet al te lastig dus maar daardoor niet minder belonend. De Pabo stoomt mensen voor om aan de slag te gaan als basisschoolleraar, of bijvoorbeeld educatief medewerker in een museum. Door het lerarentekort ben je ook nog eens verzekerd van een dankbaar beroep.

10. HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Ieder huisje heeft zijn kruisje en op de studie HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leer je als een professional om te gaan en hulp te bieden bij persoonlijke problemen, eventueel binnen gezinnen.

Het eerste jaar is bijzonder oriënterend waardoor er veel verschillende vakken zijn maar de materie nergens extreem diep wordt. Een gemakkelijke manier om je propedeuse te behalen maar wie weet vind je de studie wel zo leuk dat je eindigt met je bachelor!

11. Circus and performance art

Toen we voor de eerste keer over deze hbo-opleiding hoorden, konden we bijna niet geloven dat hij echt bestaat. Toch blijkt de Fontys Hogeschool in Tilburg deze studie daadwerkelijk aan te bieden. Je leert er onder meer hoe je een perfecte clown wordt en maakt er kennis met allerlei nieuwe dansvormen.

Of je met het slagen voor deze opleiding ooit tussen het hooggeëerd publiek in een bestuurskamer van een grote multinational terecht zal komen valt echter sterk te betwijfelen. Maar als het altijd al je droom is geweest om circusartiest te worden en je het heerlijk vindt om publiek te vermaken, dan is deze hbo-opleiding daar ongetwijfeld erg geschikt voor.

12. Popular culture

Deze unieke hbo-opleiding wordt alleen aan de Hanzehogeschool Academie Minerva in Groningen aangeboden. Concreet gezien word je tijdens je studie klaargestoomd om je creatieve gaven in een wereld die ‘hip and happening’ is om te zetten in klinkende munten. Daarbij ligt tevens sterk de nadruk op je persoonlijke ontwikkeling.

Het creatieve aspect van deze opleiding is dan ook zeer breed, waardoor de opleiding onder meer door aspirantzangers, -schrijvers, -clipmakers, -posterdesigners en -festivalorganisatoren kan worden gevolgd. Tijdens de studie bouwen de studenten een contactennetwerk voor later op en werken ze actief aan hun carrière.

13. Muziektherapie

Muziek is emotie. Door naar een bepaald liedje of muziekstuk te luisteren kun je heel erg vrolijk of juist ontzettend droevig worden. Daar speelt de hbo-opleiding muziektherapie op in. Deze studie is alleen maar aan de ArtEZ Hogeschool in Enschede te volgen. Natuurlijk omvat deze opleiding veel lesmateriaal waarin muziek de hoofdrol speelt.

Daarnaast krijgen de studenten volop mogelijkheden om zichzelf op het muzikale vlak te ontplooien. Het derde (en laatste) opleidingsjaar is de stageperiode. In dat jaar kunnen de studenten zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld in het onderwijs, de ouderenzorg of de geestelijke gezondheidszorg het beroep van muziektherapeut uit te oefenen.

14. Communication and multimedia design

Deze opleiding is sterk praktijkgericht. Ideaal dus voor een ieder die geen geduld heeft om langdurig theorie uit dikke stapels boeken tot zich te nemen. Samen met je studiegenoten werk je in het eerste jaar aan een interactieve app. Daarnaast staat onder meer het maken van professionele YouTube-video’s en billboards voor op straat op het lesprogramma.

Vanaf het tweede jaar ga je je specialiseren op de vlakken die je leuk vindt en waar je goed in bent. Tijdens dat traject doorloop je tal van praktijkopdrachten voor echte klanten en loop je (in jaar 3) een half jaar stage bij bijvoorbeeld een mediabedrijf of een reclamebureau. Voor je afstudeeropdracht in het vierde jaar krijg je tenslotte alle ruimte om te laten zien wat je in de voorgaande studiejaren hebt geleerd.

15. Toegepaste gerontologie

Nederland vergrijst en de toenemende groep senioren is de afgelopen decennia steeds duidelijker aan gaan geven hoe ze hun oude dag het liefste door willen brengen. De hbo-opleiding toegepaste gerontologie speelt daar op in. Studenten leren onder meer leeftijdsvriendelijke activiteiten, producten en adviezen te ontwikkelen.

Kortom, veel praktijkervaring opdoen. Daarnaast komen tijdens de opleiding zaken als ouderen & wonen, het welzijnsaanbod, financiering, onderhandelen en presentatie aan de orde. Vanaf het tweede studiejaar kunnen de studenten zich meer op een of meer van de zojuist genoemde onderdelen gaan specialiseren.

16. Pedagogisch management kinderopvang

De hbo-opleiding pedagogisch management kinderopvang bestaat voor een groot gedeelte uit het opbouwen van praktijkervaring. Vrijwel meteen na aanvang van deze studie ga je op stage. De opleiding wisselt het uitvoeren van praktijkopdrachten in de eerste 2 studiejaren telkens af met korte stages. In de 2 daarop volgende studiejaren worden de stages een stuk langer.

Naast ervaringen bouwt je op die manier niet alleen een schat aan kennis op, maar kun je mede profiteren van een contactennetwerk dat tijdens de stageperiodes ontstaat. Het theoretische deel van deze opleiding is erg beknopt. Het is vooral een kwestie van al doende leren. Kortom, een ideale manier om vrij gemakkelijk een propedeuse in de wacht te kunnen slepen.

17. Bachelor of cabaret

Als we de experts mogen geloven, dan is andere mensen laten lachen een van de moeilijkste taken voor iemand die moederziel alleen op een podium staat. Dat is ongetwijfeld een van de redenen geweest waarom de hbo-opleiding bachelor of cabaret bij de Koningstheateracademie in Den Bosch is ontstaan.

De opleiding kent een zeer persoonlijke aanpak, waarbij de specifieke talenten van elke student alle ruimte krijgen om gericht door te ontwikkelen. Tijdens de studie komen onder meer acteren, componeren, zingen en improviseren aan bod. De studenten werken solo of in groepsverband aan cabaretacts, die 3 keer per jaar aan een zaal vol met publiek gepresenteerd worden.

18. Allroud styling

De beroepspraktijkgerichtheid van deze opleiding is een van de speerpunten van Academie Artemis in Amsterdam. Studenten leren er onder meer trendanalyses te maken, zodat ze met hun nieuwe designs tijdig op aankomende trends aan kunnen haken. Verder ligt de theoretische focus op conceptontwikkeling en visualisatie.

Het praktijkgedeelte van deze opleiding bestaat onder meer uit fotografie, tekenen en werken met digitale technieken. Vanaf het tweede jaar, op het moment dat studenten zich meer gaan specialiseren, worden daar concrete praktijkopdrachten in het Nederlandse bedrijfsleven aan toegevoegd. Zowel het derde als het vierde jaar zijn voor een groot deel met stages gevuld.

19. Creative business

Bij deze hbo-opleiding word je tot een allround mediaprofessional opgeleid. Dit betekent concreet dat je na een succesvolle afronding van deze studie onder meer als redacteur of producer bij radio- of tv-programma’s aan de slag zou kunnen gaan.

Ook een baan als mediamarketeer of communitymanager behoort tot de reële mogelijkheden. De eerste 2 studiejaren zijn opgedeeld in blokken van steeds zo’n 10 weken, waarin je vaardigheden op het vlak van communicatie, marketing, beeld en taalvaardigheid worden verbeterd.

Deze periode wordt gevolgd door een korte stage. In de daarop volgende studietijd kun je een veel langere stage tegemoet zien. Sowieso is de opleiding creative business sterk praktijkgericht, zodat je niet jarenlang met je neus in de boeken hoeft te zitten om je propedeuse te kunnen behalen.

20. Autonome beeldende kunst

Van je hobby je beroep maken. Het is iets waar velen van dromen en deze hbo-opleiding helpt creatievelingen met het bereiken van dat doel. Bij de studie autonome beeldende kunst is het echter niet de bedoeling dat je leert om in opdracht van anderen kunst te maken.

Nee, je krijgt gewoon alle vrijheid om heerlijk te experimenteren en zodoende je eigen stijl verder te ontwikkelen. Uiteraard omvat de studie ook een theoretisch gedeelte, maar de focus ligt toch vooral op lekker op je eigen gang gaan en creatief bezig zijn.

21. Facility management

Als je deze hbo-opleiding volgt leer je hoe je letterlijk en figuurlijk de lichten in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen, scholen of kantoren aan kunt houden. Althans dat zou één van de taken in het pakket van een facility manager kunnen zijn. Het prettige van deze opleiding is, dat je helemaal zelf mag bepalen op welke manier je hem wenst te doorlopen.

Er zijn geen tentamens. Geen rapportcijfers. Geen docenten voor de klas en geen vaste boekenlijst waar je je doorheen moet zien te worstelen. Kortom, vrijheid blijheid. Samen met andere studenten handel je specifieke cases af, die in wezen neerkomen op een aaneenschakeling van stages. De opleiding biedt weliswaar een uitgebreid vakkenpakket, maar daarbij geldt vooral dat men al doende in de praktijk leert.

22. Sociaal werk

Als sociaal werker moet je weliswaar stevig in je schoenen kunnen staan, maar als je van nature al over die eigenschap beschikt, dan zal deze hbo-opleiding je vrij gemakkelijk afgaan. Je werkzaamheden na het voltooien van je studie zullen voornamelijk bemiddelend in probleem- en conflictsituaties zijn.

Om je voor dat soort situaties klaar te stomen is deze studie sterk praktijkgericht. De opleiding is in 4 verschillende hoofdthema’s onderverdeeld: projecten, trainingen, cursussen en zelfstudie. Naast theoretische studieactiviteiten, kun je bij deze opleiding ook punten scoren door als vrijwilliger in de sector actief te zijn

23. Film en audiovisuele media

Deze hbo-opleiding wordt verzorgd door de Dutch Filmers Academy, met vestigingen in Amsterdam en Eindhoven. Je leert hoe je een allround filmer wordt, inclusief alle zakelijke aspecten die daarbij komen kijken. Tijdens de opleiding is aangenaam veel ruimte om jezelf te ontwikkelen op het vlak van onder andere script writing, cinematografie, casting, locatiescouting, productie en beeldbewerking.

Een belangrijk aspect van deze opleiding, is dat je je eigen onderscheidende vermogen ontdekt. Wees bij deze opleiding dus vooral niet bang om buiten de lijntjes te kleuren. Laat in plaats daarvan je creativiteit gewoon de vrije loop en voor je het weet heb je dankzij je eigenwijsheid je propedeuse op zak.

24. Counseling

Het werkgebied van een counceler ligt tussen coaching en psychotherapie in. Dat klinkt misschien als zware kost, maar als je over een sterk oplossend vermogen beschikt en in staat bent om goed naar de verhalen van anderen te luisteren, dan ben je met deze hbo-opleiding al een heel eind op de goede weg. Tijdens het kortstondige contact met cliënten begeleid je ze op het moment dat ze belangrijke knopen in hun leven door moeten of willen hakken.

Volgens de Academie Psychotherapie in Amsterdam, waar deze opleiding plaatsvindt, is leren councelen vooral een kwestie van doen, doen , doen. Vrij kort na aanvang van deze studie ga je al concreet met cliënten aan de slag. Daarnaast leer je dankzij deze praktijkaanpak ook goed wat je eigen belemmeringen zijn, zodat je daar tijdens je opleiding met coaches ook meteen aan kunt werken.

25. Tuin- en landschapsinrichting

Vind je het heerlijk om buiten te zijn en beschik je ook nog eens over groene vingers, dan zou de hbo-opleiding tuin- en landschapsinrichting waarschijnlijk heel goed daarop aan kunnen sluiten. De opleiding bij Van Hall Larenstein in Velp is ook lekker compact gehouden. Je gaat namelijk slechts 1 dag per week naar school.

En zelfs die lesdag breng je in veel gevallen voor een fiks deel buiten door. De rest van de week houd je je bezig met zelfstudie, waarbij je helemaal zelf je eigen tempo kunt bepalen. De hogeschool schat in dat de studenten die deze opleiding volgen er wekelijks zo’n 20 uur zoet mee zijn. Kortom, je houdt ruim voldoende tijd over voor allerlei andere leuke activiteiten.

26. Sociaal-juridische dienstverlening

In wezen zou je deze hbo-opleiding als een studie rechten light kunnen beschouwen. Je wordt weliswaar niet een volwaardige jurist, maar vergaart tijdens de opleiding wel zoveel kennis dat je mensen op het juiste juridische pad kunt helpen als ze bijvoorbeeld met een onrechtmatig ontslag of met een onterechte huurverhoging te maken krijgen.

Omdat je bij deze opleiding niet al te diep in de juridische materie hoeft te duiken wordt er een perfecte balans van theorie en praktijk gehanteerd. Hetgeen dat je leert oefen je tijdens werkcolleges namelijk meteen in het dagelijkse leven. Hierdoor wordt de lesstof veel levendiger en studeren geen zware last.

27. Theater

Nederland telt 4 locaties waar je op hbo-niveau een theateropleiding kunt volgen. Als we de verhalen van voortijdige afvallers van deze studie mogen geloven, dan is het meest lastige onderdeel ervan dat je regelmatig keiharde en ongezouten kritieken van je theaterdocenten moet incasseren.

Daar blijkt lang niet iedereen tegen te kunnen. Beschik je wel over een dikke huid en vind je het heerlijk om te dansen, te zingen en te acteren? Dan zul je je tijdens deze opleiding ongetwijfeld als een vis in het water voelen, want dat zijn onderdelen die er ruimschoots aan bod komen.

28. Sportkunde

Je studeert bij deze hbo-opleiding in een omgeving waar bewegen de hoofdmoot vormt. De studie kent weliswaar een theoretisch gedeelte, waarin je leert hoe je anderen kunt helpen bij het bereiken van een gezondere levensstijl, maar die theorie zet je ook vrijwel meteen weer om in de praktijk.

Het eerste jaar ga je namelijk gelijk al stage lopen. Concreet telt deze opleiding slechts 6 tot 12 lesuren per week en met die beknopte inzet kun je in slechts 1 studiejaar al in aanmerking komen voor je propedeuse.

29. Creative media and game technologies

De basis van deze hbo-opleiding schuilt weliswaar in het leren programmeren in computercode, maar daarnaast is de studie – zoals de naam al doet vermoeden – een erg creatieve opleiding. Je inventiviteit wordt volop op de proef gesteld middels tal van praktijkonderdelen, die zowel binnen als buiten de muren van de hogeschool uitgevoerd dienen te worden.

Zeker als je al enige kennis van de programmeertalen PHP en JavaScript hebt, zul je deze opleiding waarschijnlijk als een grote (computer)technische speeltuin beschouwen, waarin je met je studiegenoten naar hartenlust kunt experimenteren.

30. Dans

Als je altijd al dansend door het leven gaat, dan is de kans groot dat deze hbo-opleiding bij je in de smaak valt. Om het publiek op alle glitter en glamour van je dansact te kunnen trakteren, moet er eerst veel getraind worden. Dat betekent soms lange, lichamelijk uitputtende dagen oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

De opleiding kent weliswaar een aantal theoretische vakken, maar de grootste focus ligt uiteindelijk toch echt bij het leren van verschillende dansvormen en werken aan een fit lichaam, zodat al je aangeleerde moves soepel zullen verlopen. Kortom, weinig boeken en veel bewegen om je propedeuse binnen te kunnen hengelen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Nederlandse Eilanden Voor Een Vakantie

Top 10 mooiste lettertypes voor sinterklaasgedichten