Top 10 Leukste YouTube Kanalen Ter Wereld

Ben je leergierig ingesteld, dan biedt YouTube je volop mogelijkheden om kennis te maken met allerlei verschillende nieuwe onderwerpen. Het totale aanbod is zo reusachtig, dat je zelfs met de beste wil in de wereld gewoonweg niet letterlijk alles kunt bekijken.

Daarnaast is er veel kaf, dat je maar beter van het koren kunt scheiden om te voorkomen dat je tijd verspilt aan het bekijken van in wezen vrij nutteloze filmpjes. Om je een beetje op weg te helpen maakten we uit het grote aanbod een gevarieerde voorselectie, die tot de onderstaande top 10 leidde.

1. Dutch Pilot Girl

Michelle Gooris laat op haar YouTube-kanaal zien dat het besturen van een vliegtuig een van de moeilijkste klussen op aarde is. In elke video komt een specifiek onderwerp over de luchtvaart aan bod.

Zo legt de Nederlandse pilote onder meer uit hoe rugwinden de hoek van de nadering op een korte, moeilijke startbaan beïnvloeden en wat voor termen piloten en luchtverkeersleiders onderling uitwisselen op het moment dat er een start of landing plaatsvindt.

Alle uitleg wordt voorzien van duidelijk verklarend beeldmateriaal, zodat je tijdens je volgende vliegreizen nog beter begrijpt wat voor een belangrijke rol de piloten van je vliegtuig op zich hebben genomen om je naar je bestemming te brengen.

2. Urban Gardening

Succesvol tuinieren vereist flink wat kennis. Je moet in veel gevallen namelijk rekening houden met de veeleisende niveaus van zonlicht, bodem voedingsstoffen, water, en ruimte.

Dit alles wordt nog een stuk lastiger, als je in een stedelijke omgeving woont en niet over een grote lap grond beschikt. Mohit Kumar Singh Rajput kan in dit geval je reddende engel zijn. Hij heeft ruim 20 jaar lang ervaring met tuinieren opgedaan en verstrekt gedetailleerde, nuttige info in video’s die in de regel amper 10 minuten duren.

In de video’s leer je onder meer hoe je planten in keukenafval kweekt, hoe je nieuwe planten uit stekken van andere planten produceert en hoe je groenten binnenshuis in potten kunt laten groeien.

3. The LockPickingLawyer

Of het nu om kofferbakken, kluizen, fietssloten of hangsloten gaat, de kans is levensgroot dat The LockPickingLawyer ze open weet te krijgen. Hij houdt zijn echte identiteit angstvallig geheim, maar onthult wel dat hij een advocaat uit Washington, DC is en dat hij lockpicking als een hobby beschouwt.

In zijn video’s laat hij zien hoe het hem lukt om zowel gewone als bijzondere sloten te openen. Daarbij maakt het niet uit of het nu moderne of antieke exemplaren zijn. In zijn videoregistraties legt hij onder meer ook uit hoe verschillende sloten lockpickers proberen tegen te werken (en waarom ze daar vrijwel nooit in slagen).

Soms gebruikt hij een rekwisiet, zoals een magneet, een paar steeksleutels of een Red Bull blikje om zijn doel het openen van het slot, te kunnen bereiken.

4. The 8-bit Guy

The 8-Bit Guy is gewijd aan technologie uit de jaren ’80 en ’90 en soms begin 2000. Het was een periode dat menigeen nog niet de historische waarde van zijn oude (spel)computer inzag, waardoor dit soort apparaten, na afgedankt te zijn, vaak op zolders of in kelders terecht kwamen, om daar vervolgens decennia lang te verstoffen.

Mensen zoals de 8-Bit Guy helpen ons hernieuwd kennis te maken met dit soort, vaak zeldzame, oude technologieën. Denk daarbij onder meer aan digitale camera’s, die voor de opslag van de beelden gebruik maakten van reguliere diskettes. In de video’s zie je hoe zeldzame, oude computers – en af en toe een robot – worden opgeknapt, zodat het weer perfect werkende apparaten worden.

5. Potato Jet

Gene Nagata is weliswaar al meer dan tien jaar een professionele videograaf, maar hij lijkt het meest enthousiast te worden als hij daarbij met goedkopere apparatuur kan werken. In zijn video’s maakt hij regelmatig kenbaar dat je vandaag de dag geen dure apparatuur meer nodig hebt om goede beelden te maken.

Filmen en vloggen zijn tegenwoordig democratischer dan ooit. In zijn beste video’s draait het veelal om extremiteiten. Denk in dat kader onder meer aan enorme professionele camera’s, die als stormrammen worden gebruikt of zogenoemde handheld gimbals, die het filmen met een iPhone gemakkelijker kunnen maken.

Gene geeft je ook een inkijkje op de filmindustrie, zodat je onder meer te zien krijgt hoe auto-achtervolging van Hollywoodfilms tot stand komen.

6. Baumgartner Restauration

Je zou verwachten dat mensen mooie, oude schilderijen goed worden onderhouden, maar velen komen in beschadigde toestand bij nieuwe verzamelaars terecht.

Verf heeft te lijden onder zonlicht en kunstlicht en door de eeuwen heen hebben gierigaards vaak goedkope, halfbakken restauraties uit laten voeren, die de fraaie kunstwerken alleen maar verder ruïneerden.

Toch kan ook zo’n verwaarloosd exemplaar nog steeds gered worden, als men onder meer over de juiste expertise beschikt om afgebroken verflagen zorgvuldig te verwijderen. Baumgartner Restoration toont je een grote verscheidenheid aan restauratiemethoden, die ervoor zorgen dat verwaarloosde kunstwerken er weer prachtig uit gaan zien.

7. Primitive Technologies

De kans is klein dat je ooit zelf Polynesische pijlwortelmeel gaat maken of besluit een ronde hut in het bos te bouwen. Desondanks is het fascinerend om te zien wat de mens met amper meer dan aarde, water en z’n 2 eigen handen kan maken.

Alles in deze video’s wordt van natuurlijke materialen gemaakt en de maker ervan is autodidactisch en leert dus al doende. De video’s zijn opgenomen in Far North Queensland, Australië.

De hoofdpersoon in de video’s woont daar weliswaar niet in de wildernis, maar heeft inmiddels wel het maken van een coole verzameling van vrij grote hutten met verschillende ontwerpen, primitieve landbouwvelden, kachels en ovens op zijn naam kunnen zetten.

8. Wanna Walk

Er is iets onthullends aan een wandeling door een grote stad. In deze video’s is niet geknipt en wordt er geen gebruikgemaakt van dialoog of een voice-over.

Het is gewoon een rustige wandeling door de straten van onder andere Mexico City, Buenos Aires, New York, Londen en Lissabon. Onderweg hoor je af en toe stukjes afgeluisterde gesprekken van zakenmensen, die op weg zijn naar hun werk, of gezinnen die zich in een park ontspannen.

De kijker wordt visueel optimaal getrakteerd als de camera het trottoir verlaat en even een voedselmarkt of een zondagse kunstbeurs induikt. De video’s duren in de regel elk zo’n 20 minuten, maar er zijn er ook een aantal die ruimschoots de dubbele lengte hebben.

9. John Darko

John Darko houdt niet van audiosnobs. Hij haat de clichés die je vaak in tijdschriftartikelen tegenkomt. Hij heeft geen geld voor blinde tests en het meten van al die gekke statistieken die audiofielen graag horen als ze het over stereoapparatuur hebben.

En hij zal de eerste zijn om je te vertellen dat hij een andere definitie heeft van high-end audioapparatuur. Dit kanaal is voor een ieder die een beter geluid verlangt en weliswaar bereid is om daar meer dan een paar honderd euro aan uit te geven, maar niet in hongerstaking wil gaan om zich een duur systeem ter grootte van een klerenkast te kunnen veroorloven.

Darko neemt geen blad voor de mond. Als hij een mening heeft, dan geeft hij die ook gewoon. Daarbij houdt hij geen rekening met zogenaamd gerenommeerde merknamen of consumentenhypes. Precies zoals je dat van een objectieve beoordeler verwacht.

10. Global Cycling Network

Nederland is een fietsland bij uitstek. Praktisch iedereen gebruikt wel eens een rijwiel om naar het werk te pendelen of boodschappen te doen. Het Global Cycling Network richt zich vooral op racefietsen, maar veel van de adviezen die er gegeven worden zijn ook van toepassing op het complete spectrum van mountainbikers tot en met forensenfietsers.

Het kanaal bevat onder meer discussies over de betekenis van uniforme kleuren, die door internationale racers worden gebruikt en verhalen over legendarische racetracks, maar je wordt er ook getrakteerd op onderhoudstips en advies over veiliger fietsen in steden. Daardoor is het Global Cycling Network uiteindelijk nuttig voor iedereen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 beste antidepressiva met de minste bijwerkingen

Top 10 Plaatsen In Nederland Met De Meeste Zonuren