Top 10 Leukste Steden Van Nederland In De Winter

Twintig graden, dat zal het in de winter in Nederland nooit zijn. Aan de andere kant weet je ook niet wat je wél kan verwachten. Streng vriezen, herfstachtige stormen bij temperaturen onder nul of stiekem toch best lekker weer met een schraal zonnetje.

In principe geeft dat ook helemaal niet. Er zijn in de winter immers genoeg leuke dingen om te doen in Nederland. Maar wat zijn nu de 10 leukste steden van Nederland in de winter? Hieronder vind je 10 leuke steden waar jij je zeker in de winter ook vermaken kan.

1. Nijmegen (Gelderland)

De oudste stad van Nederland en ooit door de oude Romeinen opgericht als Noviomagus. Nijmegen is een middelgrote stad met een atmosfeer die tijdens de winter écht tot leven kan komen.

Een mooie wandeling langs de Waal, met zijn natuurgebieden vol wilde runderen en paarden beleef je in de winter misschien nog wel heftiger dan in de zomer. En nadien is het in de historische binnenstad vol met prachtige versieringen en lichtjes heerlijk bijkomen in één van de vele bistrootjes en cafeetjes.

2. Maastricht (Limburg)

Maastricht ligt in het verre zuiden van Nederland en dankzij de geografie wil het daar soms ook nog wel eens echt winteren, zelfs wanneer het in de rest van het land mottig en kil is. Maastricht is geen typisch Nederlandse stad met zijn totaal verschillende cultuur en landschap, daarom heb je er al snel het gevoel op vakantie te zijn.

Zowel in de zomer maar zeker ook in de winter. Buiten dat heb je van eind november tot eind december ook nog eens de leukste kerstmarkt van heel het land, inclusief grote schaatsbaan en reuzenrad.

3. Middelburg (Zeeland)

Eén van de leukste dingen om te doen in heel de provincie Zeeland is een bezoekje te brengen aan het oude stadje Middelberg. Of het nu zomer of winter is. In de zomer is het stadje bomvol toeristen en juist in de winter kan je dus het authentieke Zeeuwse leven goed terugzien.

De historie gaat tot ver in de middeleeuwen terug en een bezoekje aan het plaatselijke kasteel maakt ’s winters enorm veel indruk wanneer je ervaart in wat voor erbarmelijke omstandigheden men toen soms leefde. En wanneer het niet al te koud is ben je binnen een kwartier op het strand om heerlijk uit te waaien.

4. Groningen (Groningen)

Van het uiterste zuidwesten gaan we naar het uiterste noordoosten van het land om in de levendige studentenstad van Groningen te belanden. Ook wanneer je géén student ben is Groningen prachtig om te bezoeken.

Denk bijvoorbeeld aan een wandeling door de oude haven met al zijn kanalen en verlichte bootjes. En wanneer je toch al in Groningen bent is het vestingstadje Bourtange, gelegen op de grens met Duitsland, dichterbij dan dat je ooit in Nederland zal zijn.

5. Haarlem (Noord-Holland)

Haarlem is één van de meest bezochte steden in Nederland gedurende winter en dat is niet zonder reden. Natuurlijk, het ligt comfortabel naast Amsterdam maar heeft op zichzelf meer dan genoeg te bieden. De binnenstad bijvoorbeeld, behoort tot één van de meest mooie van Nederland terwijl een aantal van de beste restaurants van Nederland hier te vinden valt.

En wanneer je iets te veel eet dan ligt het nationaal park Zuid-Kennemerland om de hoek. Zo verlies je met een prachtige wandeling tussen de bossen, duinen en op het strand zo al die calorieën weer.

6. Den Haag (Zuid-Holland)

Direct aan de Zuid-Hollandse stad vind je de hofstad Den Haag. Ondanks dat het niet de hoofdstad is van Nederland zetelt hier wel de Nederlandse regering en het parlement. Het is zelfs de residentie van het koningshuis.

Met een kustlijn van 12 kilometer en vele tentjes aan de zee is de beste plaats aan de kust om ’s winters te vertoeven. En om helemaal in het winterse element te komen kan je gelijk een bezoekje brengen aan het ijsmuseum waar de meest bizarre, grappige of kunstzinnige objecten uit ijs gehouwen zijn.

7. Madurodam (Zuid-Holland)

De kleinste stad van Nederland! Alhoewel natuurlijk niet echt een stad wel de plek bij uitstek om heel Nederland in een middagje tijd rond te kunnen gaan zonder dagenlang weer en wind te moeten trotseren. Van de Amsterdamse grachten, de Rotterdamse haven en Efteling tot aan de molens van Kinderdijk aan toe.

Welke plekken heb jij allemaal in het groot al gezien? Handig gelegen aan de rand van Den Haag valt het ook nog eens uitstekend te combineren met een bezoekje aan het Omniversum en een mooie wandeling langs de Scheveningse Bosjes.

8. Deventer (Overijssel)

De regio van Deventer in de provincie Overijssel is geweldig om te bezoeken. De ruim opgezette maar historische binnenstad is ’s winters volledig opgetuigd en er is altijd wel een wintergerelateerd festival of feest om te vinden.

Midden augustus heb je bijvoorbeeld het beroemde Charles Dickens Festival waar alle karakters vanuit zijn dromerige boeken tot leven komen. Ook de kerstmarkt van Deventer is met zijn bijna 100 standjes meer dan het bezoeken waard.

9. Sneek (Friesland)

In de plaats van Sneek kun je net zo goed één van de andere 10 Friese steden plaatsen. Friesland is namelijk bij uitstek het wintergebied van Nederland. De pittoreske oude stadjes van Friesland hebben allemaal hun eigen unieke kenmerken en zijn vaak vereeuwigd op de schilderijen van de bekende Oudhollandse meesterschilders.

En met een heel klein beetje geluk ben je in de stad wanneer één van de meest bijzondere sportevenementen van het land voorbij komt : De Friese Elfstedentocht.

10. Amsterdam (Noord-Holland)

In een lijst als deze mag de stad Amsterdam natuurlijk niet ontbreken. De meest bezochte stad van heel Nederland, ook in de winter. Het Amsterdamse lichtfestival is iedere winter aanwezig om de kanalen te verlichten en met een beetje geluk kan je het al schaatsend ontdekken.

Ook de rest van de stad de gehele winter bomvol (kerst)verlichting en in het olympisch stadion vind je de misschien wel mooiste schaatsbaan van Nederland, bomvol muziek en vermaak. Ook in de avond hoef je je met de duizenden cafés en restaurants geen moment te vervelen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Bestemmingen Voor Een Avontuurlijke Gezinsvakantie In Europa

Top 10 Leukste Nieuwe Disney Films