De Top 10 Beste Planten Voor Op Het Balkon

De leukste planten voor op het balkon geven jouw eigen balkonnetje een natuurlijk en vrolijk tintje. Want waar mensen met een grote tuin vaak bezig zijn met grote planten, allerlei soorten kruiden en kleine bomen, kun je op het balkon zonder al te veel moeite ook wat groen kwijt. In welke richting het balkon ook staat, met wat creativiteit en inspiratie creëer je jouw eigen groene zone.

Er bestaan veel verschillende soorten planten voor op het balkon. Maar ze zijn zeker niet allemaal hetzelfde en hebben verschillende behoeftes. Gelukkig groeien de leukste planten op de meeste balkons prima, ongeacht de omstandigheden. Je kunt dus voortaan genieten van jouw balkon en alle mooie plantjes die erop staan. Dit zijn de top 10 leukste planten voor op het balkon.

1. Buxus

De buxus is een prachtige struik die het hele jaar door het balkon van groen voorziet. De buxus plant groeit veel trager dan andere soorten planten op het balkon, waardoor het ideaal is voor kleinere balkonnetjes. 

Het leuke aan de buxus is dat je ze in mooie vormen kunt snoeien. Met een scherpe snoeischaar snoei je de buxus in het voorjaar. Let hier wel bij op, want de plant groeit langzaam. De buxus is een mooie plant, die het balkon een groene, maar nette uitstraling geeft.

2. Hortensia

De hortensia zorgt voor kleur op het balkon. Deze plant heeft prachtige bloemen die een lange periode bloeien, mits ze lekker kunnen genieten van de zon. De hortensia heeft allerlei soorten en maten, en is een zeer populaire plant voor op het balkon.

Deze plant heeft slechts twee keer per week water nodig, en je moet af en toe de bloemen snoeien. Een hortensia geeft het mooiste effect als je de plant combineert met een mooie pot op het balkon.

3. Citroenmelisse

De citroenmelisse is een mooie groene plant die een citroengeur afgeeft op het moment dat je over de bladeren wrijft. De plant groeit het beste op een balkon met zonnetje, maar staat in de middag het liefste in de schaduw. Je kunt de bladeren van de plant gebruiken als ingrediënt in diverse gerechten, en citroenmelisse zorgt er ook voor dat muggen op afstand blijven.

4. Olijf

Met een olijf plant op het balkon geef je jouw buitenplaatsje een echt Mediterraans sfeertje. Dit mooie, kleine boompje heeft zonlicht nodig, en vind het fijn als de grond waar die in staat een beetje vochtig is. 

De olijf plant heeft wel wat onderhoud nodig. Je moet regelmatig verkleurde bladeren verwijderen en de plant snoeien. Snoeien zorgt ervoor dat de plant mooi in model blijft, en de olijf blijft daardoor in een topconditie.

5. Oleander

Heb je een balkon waar veel zon op staat en beschut is tegen wind en regen? Dan heb je een prima plekje om een oleander te planten. Deze mooie plant geeft prachtige bloemen, en zorgt ervoor dat je balkon er zomers uit komt te zien. De Oleander komt oorspronkelijk uit de mediterrane landen en houd van warm zomerweer.

Qua onderhoud heeft de oleander vooral veel water nodig in de zomer. Omdat de plant veel in de zon staat, heeft hij ook veel dorst. Let er wel heel goed op dat je een oleander niet zomaar aanraakt, want het is wel een giftige plant. Gebruik dus altijd handschoenen bij het snoeien en verplaatsen.

6. Munt

Begin je eigen kruidentuintje op het balkon. Munt is een prima kruidenplantje om op het balkon te laten groeien. Bovendien zorgt munt ervoor dat vliegen en muggen op afstand worden gehouden. En natuurlijk maak je tijdens de zomermaanden zelf een heerlijke verse mojito met jouw eigen munt. 

Je kunt de muntplant gewoon op het balkon laten groeien. Deze plant vereist niet veel onderhoud en doet het goed onder de meeste omstandigheden. Een prima plant voor op het balkon, en in de muntthee.

7. Hoya wasbloem

De hoya wasbloem is van origine een binnenplant, maar je kunt deze plant ook op het balkon plaatsen in de schaduw. De plant is geen fan van direct zonlicht, dus als je een plekje met veel schaduw hebt op jouw balkon, dan past de hoya wasbloem daar perfect.

De plant gaat de lucht in, waardoor deze ideaal is om een extra groene dimensie te creëren op het balkon. Deze prachtige plant heeft roze bloemen, die je tevoorschijn kunt laten komen door de plant wat extra voeding te geven.

8. Vlijtig liesje

Het vlijtig liesje is een zeer sterke plant die je prima op het balkon kwijt kunt. De plant bloeit maar liefst een half jaar lang, en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Voor mensen zonder groene vingers, die toch wat kleur op het balkon willen hebben is deze plant ideaal.

Een vlijtig liesje heeft alleen wat extra voeding nodig aan het begin van het seizoen. Verder hoef je de plant alleen maar wat water te geven, en het vlijtig liesje is al tevreden. De plant kun je letterlijk op ieder balkonnetje kwijt.

9. Middaggoud

Middaggoud is een prachtige plant om in een pot op het balkon te zetten. De plant heeft een zeer mooie bloem van rood en geel, en staat het liefste lekker in het zonnetje. De zon heeft deze plant nodig om open te gaan, anders blijven de bloemen dicht. 

Het is belangrijk om middaggoud voldoende ruimte te geven om te groeien. Verwijder dode bloem snel zodat de rest van de plant de ruimte krijgt om te groeien. De plant houdt van extra voeding in de vorm van vloeibare bloeimest.

10. Fuchsia

De witte, roze of paarse bloemen van de fuchsia zorgen ervoor dat dit een trendy plantje is om op het balkon te houden. Je kunt dit wat kleinere plantje prima houden in een mandje aan de reling van het balkon. Door verschillende fuchsia planten te combineren met de drie kleuren, creëer je een vrolijk balkon vol met kleuren die de hele zomer bloeien.

De fuchsia heeft niet veel onderhoud nodig. Plaats het plantje in de ochtend- of late middagzon en geef het regelmatig water. Met wat plantenvoeding, en door de uitgebloeide bloemen te verwijderen heb je veel plezier van deze plant.

Wat vond je van dit artikel?

10 Verschillende Soorten Sokken

Top 10 Meest Populaire Soorten Pizza Ter Wereld