Top 10 Leukste Musea Van Nederland

Lang niet iedereen in de familie staat te juichen als duidelijk wordt dat een dagje uit (ook) een museumbezoek betekent. In veel gevallen zijn Nederlandse musea saaie plekken, waar je alleen maar naar dingen kunt kijken. En als het thema van zo’n museum sowieso al niet aansluit op je persoonlijke interesses, dan wordt zo’n uitstapje nog minder leuk.

Gelukkig zijn er ook steeds meer musea in ons land te vinden, die begrijpen dat het veel aantrekkelijker is als je ter plekke ook echt andere dingen kunt doen dan alleen maar je ogen gebruiken. In deze toplijst presenteren we je in dat kader de 10 leukste musea van ons land.

1. Tropenmuseum – Amsterdam

In het Tropenmuseum in Amsterdam maak je kennis met de geschiedenis van allerlei verschillende culturen in de wereld. Dit kun je doen door de expositieruimtes te bezoeken, waar tal van bijzondere items staan opgesteld.

Maar in het gebouw bevindt zich ook het Tropenmuseum Junior, dat zich met haar aanbod speciaal op jeugdige bezoekers richt. In dit oudste kindermuseum van ons land leert de jeugd er op een speelse manier allerlei leuke en bijzondere dingen over verschillende culturen in de wereld.

Vrijwel jaarlijks wordt een deel van het aanbod in dit museum ‘ververst’, zodat het ook leuk blijft om er vaker dan slechts één keer in je leven op bezoek te gaan.

2. Maritiem Museum – Rotterdam

Dat de grootste havenstad van Nederland een eigen Maritiem Museum heeft, spreekt eigenlijk voor zich. Het museum bevindt zich ook meteen in de grootste museumhaven van ons land. Je treft er tal van indrukwekkende historische schepen en kranen aan.

Daarnaast wordt het maritieme heden en verleden in steeds wisselende tentoonstellingen aan de bezoekers getoond. Het is bij dit museum overigens niet alleen maar een kwestie van kijken. Je kunt er ook tal van dingen echt zelf doen.

In de zomermaanden organiseert men er een compleet familieprogramma, waarbij alle gezinsleden op een leuke (inter)actieve manier kennis kunnen maken met allerlei verschillende aspecten van het maritieme leven.

3. Nederlands Bakkerijmuseum – Hattem

Het grootste bakkerijmuseum van Nederland bevindt zich in drie afzonderlijke monumentale panden in Hattem, die via een tunnel onder de straat door met elkaar verbonden zijn. In het museum kom je natuurlijk alles te weten over de geschiedenis van brood en banket.

Maar daar blijft het niet bij. In het museum kunnen de bezoekers – en dan vooral de kinderen – helemaal zelf ervaren hoe het is om in een bakkerij te werken. Kortom, volop ruiken, voelen, proeven en doen.

Daarnaast worden er op de zaterdagen tijdens schoolvakanties allerlei leuke, toepasselijke activiteiten voor de jeugd georganiseerd.

4. Spoorwegmuseum – Utrecht

Sinds er treinen door het Nederlandse landschap zijn gaan rijden, spreken ze bij velen tot de verbeelding. Het zijn voor tal van enthousiastelingen namelijk veel meer dan alleen maar vervoermiddelen, die passagiers van A naar B brengen.

Voor de ware treinenfanaat is het Spoorwegmuseum in Utrecht dan ook een compleet walhalla. Je treft er een ruim aanbod van zowel oude als nieuwe treinen aan. Daarnaast kun je er ook veel zelf doen.

Je krijgt de kans om (virtueel) zelf een trein te besturen en kunt er allerlei verschillende proefjes doen, die duidelijk maken hoe een trein nu eigenlijk functioneert. Kortom, leuk én leerzaam.

5. Wonderkamers, Gemeentemuseum – Den Haag

De Wonderkamers van het Gemeentemuseum in Den Haag zijn een toonbeeld voor andere musea in ons land, die middels interactiviteit hun bezoekersaantallen een oppepper willen geven.

Het Haagse museum bevat dertien van dit soort Wonderkamers, waar je met allerlei verschillende thema’s kennis kunt maken. Samen met de andere museumbezoekers ga je alle Wonderkamers verkennen en stel je met behulp van een tablet gezamenlijk de veertiende Wonderkamer samen.

Dankzij deze interactieve methode kom je op een leuke en verre van saaie manier in contact met kunst.

6. Nederlands Watermuseum – Arnhem

Als je voor de eerste keer bij dit museum arriveert, dan krijg je de indruk dat het niet zo heel erg groot en bijzonder is. Maar schijn bedriegt, want een groot deel van de expositieruimtes bevindt zich onder de grond.

In het museum wordt aan je uitgelegd hoe belangrijk water voor Nederland en de rest van de wereld is en hoe men ervoor zorgt dat we in ons eigen lage landje onze voeten droog kunnen houden.

Die uitleg vindt plaats op een hele interactieve manier, zodat ook jonge bezoekers goed en snel doorhebben hoe bepaalde dingen in en rondom het water functioneren.

De zolder van het museumpand herbergt een shampoofabriek, waar je helemaal zelf je eigen shampoo kunt maken.

7. De Beeld En Geluid Experience – Hilversum

De mysterieuze wereld van radio en televisie is boeiend voor jong en oud. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij uit kunnen zenden van programma’s? En welke Nederlanders hebben door de jaren heen naam en faam gemaakt in de omroepwereld en zijn daardoor bekende persoonlijkheden geworden?

In dit museum kun je uitgebreid kennismaken met vele decennia Nederlandse omroepgeschiedenis. Zoals je van een echt mediamuseum mag verwachten, worden veel zaken met behulp van beeld en geluid op een interactieve manier aan je gepresenteerd. Daarnaast kun je ook veel dingen zelf doen.

Denk in dat geval onder meer aan het meespelen in een achtervolgingsscène van Flikken Maastricht of aan de mogelijkheid om in de rol van een tv-presentator kruipen. Kortom, een gevarieerd aanbod voor een leuk dagje uit.

8. NEMO Science Museum – Amsterdam

Dat de alledaagse dingen in ons leven eigenlijk helemaal niet zo gewoon zijn, ontdek je al snel als je een bezoek aan dit bijzondere museum in Amsterdam brengt. Het bestaat uit maar liefst vijf verdiepingen, waardoor het aanbod aan thema’s over wetenschap en technologie groot en zeer veelzijdig is.

Naast het bekijken van tentoonstellingen, demonstraties en workshops mag je ook een heleboel experimenten zelf uitvoeren. Hierdoor leer je alle belangrijke facetten over onder meer licht, geluid, elektriciteit en zwaartekracht. De speelse aanpak van het NEMO Science Museum, zorgt ervoor dat een bezoek ook leuk en leerzaam is voor kleinere kinderen.

9. Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum, dat bestaat uit meer dan 140 verschillende historische gebouwen. Je zou dus gerust kunnen stellen, dat het een compleet dorpje op zich is. Het fijne van dit museum is, dat ook kinderen zich er gegarandeerd prima zullen vermaken.

Ze kunnen er namelijk allerlei activiteiten en Oudhollandse spelletjes doen. Zelfs bij niet al te beste weersomstandigheden is een bezoek aan dit museum leuk en leerzaam, want op het terrein bevindt zich ook een overdekt gedeelte.

10. Nationaal Tinnen Figuren Museum – Ommen

Dit knusse museum is gevestigd in een rijksmonument, dat in het jaar 1828 werd gebouwd. De collectie die je er kunt bewonderen bestaat uit het enorme aantal van ruim 120.000 verschillende tinnen figuren, in allerlei soorten en (for)maten. Ze zijn op een dusdanig speelse manier opgesteld, dat het erop lijkt alsof je pardoes middenin een historische scène belandt.

Tijdens de schoolvakanties worden er op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag demonstraties tingieten geven. Kinderen kunnen er dan ook tinfiguurtjes beschilderen of meedoen aan een speurtocht.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Warmste Landen Ter Wereld

Top 10 Leukste Bezienswaardigheden In Nederland