Top 10 Leukste Musea Van Amsterdam

Amsterdam heeft heel wat meer te bieden dan seks en drugs. Als maritiem knooppunt en hoofdzetel van één van de machtigste rijken die de wereld ooit heeft gekend plus woonplaats van vele artistiekelingen barst Amsterdam bijvoorbeeld uit zijn voegen qua aantal musea.

Bijna 100 in totaal en verschillend van de geschiedenis van kunst, seks, cannabis en tot de bijbel aan toe, Amsterdam heeft het allemaal. Wat dat betreft kan je het overzicht al snel kwijt raken. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt van de beste musea die Amsterdam te bieden heeft. Dit zijn de top 10 leukste musea van Amsterdam.

1. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is weer helemaal vers dankzij een renovatie die maar liefst tien jaar heeft geduurd. Het Rijksmuseum, gelegen aan de kop van het museumpark is Nederlands bekendste en grootste museum en neemt je mee in een tocht langs de tachtigjarige oorlog, het kolonialisme, het verzet in de tweede wereldoorlog en de bevrijding. De collectie bestaat uit meer dan een miljoen werken waarvan er ongeveer 8.000 tentoongesteld worden. Het Rijksmuseum is ook de plek waar je één van de meest beroemde werken ter wereld kan bezichtigen, het imposant grote schilderij De Nachtwacht van Rembrandt.

2. Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum van Amsterdam heeft een bijzonder grote collectie van moderne kunst dat uit bijna 100.000 stukken bestaat. Hiervan een groot aantal van ’s werelds meest beroemde moderne kunstenaars als Picasso, Koons, Warhol en Lichtenstein. Ondanks de exclusieve locatie op het drukbezochte Museumplein is het in het Stedelijk Museum over het algemeen niet erg druk waardoor het een verfrissende manier van kunst bekijken is in vergelijking met alle overbevolkte musea in de rest van de stad. Je hebt dus alle tijd van de wereld om één van de vele topwerken van Mondriaan te bewonderen.

3. NEMO

Eén van de leukste wetenschap- en technologiemusea ter wereld vind je ook gewoon in Amsterdam. In het NEMO Science Museum zijn veel verschillende opstellingen waarbij je spel- en lerenderwijs van alles leert kennen over natuurkunde, scheikunde en biologie. NEMO ligt centraal gelegen vlakbij het Amsterdam Centraal Station en is één van de bekendste Nederlandse musea voor jongeren. Bijna 40% van de bezoekers is jonger dan 18 jaar. Net als het Rijksmuseum heeft NEMO sinds januari 2012 een kleine vestiging op luchthaven Schiphol.

4. Anne Frank Huis

Aan de Prinsengracht vind je het Anne Frank Huis. Dit pand werd wereldberoemd doordat de Joodse familie Frank hier in de tweede wereldoorlog schuilde voor de Duitsers. Zo beroemd zelfs, dat het museum waarin je ziet hoe de familie verborgen achter een boekenkast ondergedoken was, één van de weinige Amsterdamse musea is waarvoor je lang in de rij staat. Het is daarom aan te raden een kaart als de “Holland Pass” aan te schaffen waarmee je de drukke rij links kan laten liggen en direct toegang krijgt tot het museum.

5. Van Gogh Museum

Aan het museumplein ligt het Van Gogh Museum, dat volledig draait om ’s werelds meest befaamde schilders, ondanks dat hij in zijn leven een armoedig bestaan had. Het Van Gogh Museum heeft ongeveer 1.500 werken van Van Gogh, waaronder bijna 250 schilderen. Wanneer je zijn beroemde werk ‘De Zonnebloemen’ in levende lijve wil zien moet het Van Gogh Museum absoluut op je lijstje staan. Buiten zijn kunst leer je ook alles over het roerige leven van de persoon die achter de beroemde kunstenaar schuilt.

6. FOAM

Het FOAM museum ligt langs de Amsterdamse grachten en focust zich met name op de kunst van fotografie. Het perfecte museum wanneer je genoeg hebt gezien van alle Nederlandse grootmeesters en graag wat meer onbekende kunsten op een hoog niveau ziet. Door de roterende voorstellingen kan je het museum vijfmaal per jaar bezoeken en alsnog steeds weer de wereld in een ander daglicht kan zien.

7. Nederlands Scheepvaartmuseum

Nederlanders zijn natuurlijk meesters van het water, voornamelijk uit noodzaak wegens de eeuwig durende strijd van het land tegen de zee en rivieren. Het zijn zelfs de Amsterdamse kanalen die ervoor zorgen dat Amsterdam niet volledig in de bodem wegzakt. In het Nederlands Scheepvaartmuseum worden alle onderdelen van deze strijd belicht, net als de gouden periode van ’s werelds eerste multinational: De VOC. Aan het water voor het gebouw staat zelfs een replica van een VOC-schip waarin je honderden jaren mee terug in de tijd wordt genomen.

8. EYE Filmmuseum

Het EYE Filmmuseum viert dan weer het bestaan van de film. Een korte boottocht over Het IJ en je staat recht voor het prachtige gebouw waarin je meegevoerd wordt door de historie van de film. Je kan hier de oudste filmbeelden ter wereld bekijken of één van de moderne films die gedraaid worden in één van de vier bioscoopzalen die in het museum aanwezig zijn. Ook de grootste filmbibliotheek van Nederland is hier gevestigd en de gehele collectie bestaat uit een duizelingwekkend aantal van 46.000 films, 500.000 foto’s, en 70.000 filmgerelateerde objecten zoals affiches en scenario’s.

9. Tassenmuseum Amsterdam

Beeld: Flickr / bertknot

De naam zegt alles. Dit museum draait om tassen, tassen en nog eens tassen. Met ruim 5.000 onderdelen wordt de gehele historie van de tas weergegeven, met exemplaren die teruggaan tot in de middeleeuwen. Het museum is volledig opgemaakt door Hendrikje en Heinz Ivo, een koppel met een vergaande liefde voor dit handige attribuut. Van zijde bruidstasjes uit 1700 tot het handtasje dat Madonna tijdens de première van Evita droeg, je vindt het allemaal terug in het tassenmuseum van Amsterdam.

10. Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam is een satellietvestiging van één van ’s werelds meest bekende musea: De Hermitage in Sint Petersburg. In de Amsterdamse Hermitage vind je een interessante combinatie van Nederlandse en Russische geschiedenis en kunst en merk je pas op hoe zeer de twee landen in de historie met elkaar verbonden zijn.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Alcoholische Drankjes

Top 10 Grootste Faillissementen van de Afgelopen 10 Jaar