Top 10 Leukste Huisdieren voor Kinderen

De leukste huisdieren voor kinderen zijn een aanwinst voor het gezin. Wanneer kinderen beginnen met vragen om een huisdier, wil je wel het juiste diertje in huis nemen. Ze leren het immers te verzorgen, er mee te spelen en het vergroot het gevoel van verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat de kinderen willen, maar ook hoeveel tijd je er zelf in moet stoppen.

Honden zijn de leukste huisdieren voor kinderen. Let er wel op dat je kiest voor een hond die goed met kinderen kan omgaan. Ze zullen snel een hechte band vormen en vinden het heerlijk om lekker te spelen, wandelen of zwemmen. Honden hebben wel veel verzorging nodig, cavia’s zijn een goed alternatief als huisdier voor kinderen.

Leuke huisdieren hebben verzorging nodig, maar geven je er veel liefde voor terug. Het is een afweging die je maakt tussen grootte, benodigde spullen en het karakter van het huisdier. Gelukkig zijn er veel huisdieren die uitermate geschikt zijn voor kinderen. Dit zijn de top 10 leukste huisdieren voor kinderen.

1. Honden

De leukste huisdieren voor kinderen zijn honden. Let erop dat je voor een hond kiest die goed met kinderen kan omgaan, en je hebt er jarenlang plezier van. Honden vormen snel een hechte band met kinderen, en ze zullen dan ook graag gaan wandelen, zwemmen en spelen met de viervoeter.

Honden hebben wel veel verzorging nodig en willen graag in de buurt zijn van mensen. Leer vanaf het begin aan hoe de kinderen met de hond om moeten gaan, zodat ze er een vriendje voor het leven bij hebben.

2. Cavia’s

Cavia’s zijn uitermate slim en leren snel hoe ze samen met kinderen kunnen spelen. De diertjes zijn verder natuurlijk zacht, en tolereren veel van mensen. Omdat cavia’s bijna nooit bijten zijn ze heel erg geschikt voor kinderen als huisdier.

Cavia’s houden ervan om samen met andere dieren in een grote kooi te leven. Maak samen met de kinderen speeltjes voor de cavia’s zodat ze zich niet gaan vervelen. Ze houden ervan om een schone kooi te hebben, dus vereisen wel wat onderhoud.

3. Vissen

Voor kinderen die van rustige dieren houden en wat anders willen, zijn vissen een uitstekende optie. Ze kunnen het aquarium zelf helemaal inrichten met decoratie, en er zijn tientallen soorten vissen die door kinderen kunnen worden gehouden als huisdier.

Het zijn gemakkelijke dieren in onderhoud, en je hoeft alleen af en toe het aquarium schoon te maken en ze natuurlijk dagelijks te voeden. Kinderen leren hierdoor ook snel hoe ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen, en een aquarium staat natuurlijk heel mooi op de kamer.

4. Konijnen

Veel konijnen houden van knuffelen en zijn erg nieuwsgierig. Met een konijn kun je kinderen leren om verantwoordelijkheid te nemen en geduldig te zijn. Konijnen hebben een tijdje nodig om aan de omgeving te wennen, maar de meeste vinden het al snel leuk om door het huis te lopen.

Konijnen zijn speels, en laten heel erg veel toe. Het zijn wel sociale dieren, waardoor ze veel aandacht nodig hebben en het niet leuk vinden om voor langere periodes alleen te zijn. Kinderen leren wel hoe ze dieren moeten verzorgen, want een loslopend konijn kan nog wel eens een troep achterlaten.

5. Schildpadden

Schildpadden zijn zeer rustige dieren die niet veel bewegen en zeer lang kunnen leven. Het is dan ook van belang om te realiseren dat ze meer dan 50 jaar oud kunnen worden, en je er een heel leven voor moet zorgen. 

Het zijn niet alledaagse dieren, die met een goede verzorging en liefde toch voor heel veel plezier kunnen zorgen. Ze zijn slim, herkennen de kinderen al snel en lusten vanalles en nog wat. Het inrichten een verblijf voor schildpadden kost wel wat meer moeite dan voor andere dieren.

6. Katten

Hoewel katten behoren tot de meest voorkomende huisdieren, staan ze toch slechts op de 6de plaats. Dit komt omdat katten niet voor ieder kind geschikt zijn. Ze spelen wel, maar willen niet de hele tijd aangeraakt worden, en zijn meer op zichzelf. Als je kinderen op zoek zijn naar een rustig huisdier die kalmte uitstraalt, dan zijn katten een goede optie. 

Let er in eerste instantie goed op dat de kinderen niet allergisch voor katten zijn. Ook is het van belang om de kinderen te leren zachtjes met katten om te gaan, zodat er geen boze reactie vanuit de kat komt.

7. Muizen

Muizen zijn zeer slim en zijn snel gewend aan kinderen. Hierdoor kunnen ze met de muizen spelen, en zich urenlang vermaken. Omdat muizen kleine diertjes zijn, hebben ze niet heel veel ruimte nodig. Ze vinden het fijn om samen met andere muizen te leven, maar zet nooit mannetjes en vrouwtjes bij elkaar.

Deze diertjes zijn wel wat schuwer dan bijvoorbeeld cavia’s en konijnen, waardoor ze niet het ideale speelmaatje zijn voor kinderen die graag knuffelen met huisdieren. Ook kan het voorkomen dat ze ‘s nachts actiever zijn dan overdag.

8. Wandelende takken

Wandelende takken zijn hartstikke leuk om te houden, en vooral om naar te kijken. De meeste wandelende takken hebben een niet al te groot terrarium nodig, en kunnen gevoerd worden met blaadjes die je gewoon in de tuin kunt vinden.

Het is wel van belang om goed op te letten of een wandelende tak eitjes legt. Ze kunnen zich namelijk voortplanten zonder partner. Hierdoor kan het voorkomen dat er ineens meerdere wandelende takjes in huis rondlopen.

9. Ratten

Ratten zien er voor veel mensen nou niet echt uitnodigend uit, maar het zijn wel leuke huisdieren voor kinderen. Ze worden heel snel tam, en hebben niet heel veel aandacht nodig. De meeste ratten vinden het prima om een dagje te slapen, maar zorgen wel voor gezelschap als de kinderen thuis zijn.

Let erop dat je nooit mannetjes en vrouwtjes bij elkaar zet, want voor je het weet heb je een heel gezin aan ratten rondlopen. De dieren leven het liefste met z’n tweeën, dus neem bijvoorbeeld twee vrouwtjes zodat ze niet alleen zijn. 

10. Vogels

Sommige kinderen willen een huisdier die niet de hele tijd verzorging nodig heeft, maar gewoon redelijk rustig en onafhankelijk is. Een vogel is dan een goede optie als huisdier. Ze maken geluiden, kunnen worden getraind, en bouwen een band op met de kinderen.

Het opvoeden en trainen van vogels vergt echter wel het nodige geduld en discipline. Hierdoor zijn vogels dan ook niet voor alle kinderen geschikt. Ook moet de kooi van de vogel regelmatig worden schoongemaakt, en hebben ze op vaste tijden voer nodig.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 beste gratis alternatieven voor Windows

Top 10 Beste Soorten Waakhonden