Top 10 Leukste Gratis Dingen Om Te Doen In Den Haag

Een city trip hoeft niet altijd duur te zijn. Sterker nog, veel van de leukste bezienswaardigheden zijn zelfs gratis te bezoeken. Je krijgt dus de leukste dingen te zien en meest bijzondere plekjes om te ontdekken zonder dat er grote happen uit je budget worden genomen.

Dit geldt zeker voor Den Haag, Scheveningen en Kijkduin waar je dagenlang jezelf kan vermaken zonder entree te hoeven betalen. We hebben hieronder een kleine selectie van alle mogelijke gratis activiteiten voor jou gemaakt. Dit zijn de top 10 leukste gratis dingen om te doen in Den haag.

1. De Pier van Scheveningen

Als grootste kuststad van Nederland heeft Den Haag natuurlijk een naam om hoog te houden. Naast de leukste strandtentjes van Nederland en het imposante Kurhaus vind je hier ook de Pier van Scheveningen. Deze pier is lange tijd verwaarloosd geweest maar is sinds de renovatie in 2015 weer volledig tot leven gekomen.

Toegang is gratis en op de pier vind je vele terrasjes, bars, winkels en restaurantjes met een prachtig panoramazicht over de zee en Nederlandse kust. Jaarrond zijn er gratis festiviteiten en concerten en wie toch nog wat geld wil uitgeven kan het reuzenrad in of zip-linen naar het strand.

2. Relaxen op Landgoed Clingendael

Clingendael is misschien wel het mooiste landgoed van Nederland. Het Park tussen Den Haag en Wassenaar is eigendom van de stad Den Haag en kent een bewogen geschiedenis. De tuinen zijn achtereenvolgens in Franse, Engelse en vervolgens oud Hollandse stijl opgebouwd.

Achter de residentie ligt een grote speeltuin en weiland waar mensen kunnen picknicken of wandelen over één van de vele wandelpaden. Ook is er een Japanse tuin aangelegd waar we zo meer over uitweiden.

3. Japanse tuin

In Park Clingendael is sinds 1910 ook een Japanse tuin aanwezig die vanwege de kwetsbaarheid slechts gedurende een paar korte periodes in het jaar te bezoeken is. Het is de oudste Japanse tuin van Nederland en is aangelegd door de voormalig eigenaresse ‘Lady Daisy’.

Zij zeilde jaarlijks een aantal keer van Nederland naar Japan en nam veel waardevolle zaken als planten, sculpturen, lantaarns en bruggen mee welke allemaal in de tuin gebruikt zijn. Wie in het voorjaar of de herfst in Den Haag is mag een bezoekje aan deze bijzondere en rustgevende tuin niet laten schieten.

4. Bezoekje aan het Binnenhof

Een bezoekje aan Den Haag is natuurlijk niet compleet zonder over het Binnenhof gewandeld te hebben. Breng een bezoek aan de plek waar de belangrijkste gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis plaatsgevonden hebben en treed in de voetsporen van premiers als Rutte of Den Uyl. Je hebt zelfs de kans eerstgenoemde op zijn fiets voorbij te zien rijden op weg naar weer een nieuwe dag over het land regeren.

5. Slenteren over De Lange Voorhout

Beeld: Wikimedia / M.Minderhoud

De L-vormige Lange Voorhout heeft een reputatie als één van de mooiste architectonische ensembles van Europa. De vele lindebomen zijn geplant in opdracht van Keizer Karel V om de straat nog meer statuut te geven. De rij aan lindebomen vormde ook de inspiratie voor de wereldbekende ‘Unter den Linden’ boulevard van Berlijn. De Lange Voorhout was ook de locatie waar de rijke mensen in de 17e en 18e eeuw graag over de straten flaneerden om te zien en gezien te worden.

6. Van Kleef Distilleerderij

Beeld: Van Kleef Distilleerderij

Midden in het centrum van Den Haag is de enige nog overgebleven jenever- en likeurdistilleerderij te vinden : Van Kleef. Deze is opgericht in 1842 en het pand straalt nog steeds een bijzondere sfeer van ambachtelijkheid uit.

Waar de vroegere stokerij stond is nu een museumtuin aanwezig die gratis te bezoeken is en waar je van alles leert over de historie van de distilleerderij en jenever in het algemeen zelf.

Uiteraard zijn er ook verschillende proeverijen die gedaan kunnen worden maar hiervoor wordt wel een kleine vergoeding gevraagd.

7. Avonturia de Vogelkelder

Beeld: Avonturia

Avonturia is de meest bijzondere en grootste dierenwinkel van Nederland. Deze avontuurlijke dierenwinkel bezoek je niet alleen even om een zak honden- of kattenvoer te kopen want het is een ware belevenis. De dierenwinkel bestaat uit verschillende secties waaronder de vissenwereld, hondenwereld, kattenwereld en reptielenwereld.

Ondertussen word je begroet door flamingo’s, vrolijke papegaaien, schildpadden en vissen. En dat is dan nog de korte tocht die gratis af te lopen is. Voor een paar euro meer krijg je zelfs toegang tot de mini-dierentuin waar je gemakkelijk nog uren tal van wonderlijke dieren kan bekijken.

8. Den Haag Greeters

Wil je eens op stap gaan met een echte Hagenees dan biedt Den Haag Greeters je gratis die mogelijkheid. Den Haag Greeters zijn anders dan alle andere georganiseerde gratis wandeltochten. Je wordt namelijk gekoppeld aan een enkel persoon die zijn verhaal over Den Haag op zijn manier uitlegt en toont.

Minder feiten en jaartallen maar veel meer mooie verhalen en grappige anekdotes. Wel moet je er tijdig bij zijn want de organisatie is op vrijwillige basis en wil dus 14 dagen op voorhand al op de hoogte gebracht zijn om je te kunnen koppelen aan een vrijwilliger.

9. Beelden aan zee

Beeld: Wikimedia / Demeester

Aan de boulevard van Scheveningen vind je het gratis beeldenmuseum ‘Beelden aan zee’. Meer dan twintig sculpturen van de bekende Amerikaanse kunstenaar Tom Otterness beelden verschillende sprookjes uit zoals die van Gulliver of Hans en Grietje.

Meest opvallend is de gigantische Haringeter die het nieuwe icoon van de Scheveningse boulevard geworden is. Zeker voor de hobbyfotografen onder ons met de ondergaande zon op de achtergrond een prachtig onderwerp.

10. Vredespaleis

Den Haag staat wereldwijd bekend als justitiestad wegens de aanwezigheid van het Internationaal Gerechtshof. Dit hof houdt zich bezig met rechtsgeschillen tussen verschillende staten en onder andere het Internationaal Strafhof, Joegoslavië-Tribunaal en het Iran-Verenigde Staten Claims Tribunaal zijn hier gevestigd.

Doordeweeks is het Vredespaleis wegens lopende zaken niet beschikbaar maar in het weekend is het bezoekerscentrum gratis te bezoeken. Wie dieper een kijkje in het hof wil nemen kan ook nog een betaalde tour aanschaffen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Oude Steden van Duitsland

Top 20 Meest Voorkomende Straatnamen Van Nederland