Top 10 Leukste Familiespellen

Een spelletje spelen is van alle tijden en één van de gezelligste en leukste manieren om wat tijd door te brengen met de hele familie. Gezellig samen met opa, oma, en de kinderen op zondagmiddag een spelletje spelen versterkt de familieband, en zorgt voor heel wat mooie momenten.

Het leukste familiespel is Ticket to Ride. Dit bordspel ziet er fantastisch uit en is zeer eenvoudig uit te leggen. Het is de bedoeling om diverse treinroutes te claimen om de meeste punten binnen te halen. 

Ben je niet zo’n fan van dit genre spel of speel je liever een ander soort spel met de familie? Bekijk dan de overige opties in deze lijst voor meer inspiratie. Met de hoeveelheid bordspellen en familiespellen op de markt, raak je al snel het overzicht kwijt.

De leukste familiespellen zijn geschikt voor iedereen, duren niet te lang en hebben een specifiek thema. Dit zijn de top 10 leukste familiespellen.

1. Ticket to Ride

Op de eerste plaats staat Ticket to Ride, het familiespel waarmee je op de trein stapt. Spelers moeten van de ene bestemming naar de andere reizen, en ondertussen zoveel mogelijk punten verzamelen. Ticket to Ride is vrij competitief, omdat iedereen zo snel mogelijk de beste route wilt afleggen. 

Wanneer je eenmaal begint met dit familiespel, raak je niet uitgespeeld. Het begint met één potje, maar al snel willen de kinderen de hele avond Ticket to Ride spelen. Omdat Ticket to Ride eenvoudig te leren is, is dit familiespel het perfecte bordspel om met de hele familie te spelen!

2. Codenames

Codenames is het perfecte spel voor families die tegen elkaar willen strijden. Teams beginnen met een startset van 25 kaartjes met daarop een woord, en de teamleider gaat bij het andere team zitten. Ze geven hun team een omschrijving bestaande uit een woord, en het team moet raden welke kaartjes daarbij horen. 

Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren, maar teams moeten oppassen om niet te kiezen voor de woorden van het andere team. Codenames zorgt gegarandeerd voor een paar vermakelijke uren, zeker als de hele familie in de teamspirit komt te zitten en wil winnen.

3. Catan

Op drie staat Catan, het bordspel met verschillende uitbreidingen. Je kunt Catan met drie a vier spelers spelen, en een potje duurt ongeveer 90 minuten. Het doel van Catan is om nederzettingen te bouwen en de grootste speler op het eiland te worden. Dit familiespel is makkelijk om te leren, maar niet makkelijk om te winnen. Omdat iedereen gelijk is, moet je slim met de tegeltjes omgaan om te winnen van de andere familieleden. Catan is een populair familiespel omdat je binnen een paar rondjes alles snapt, en heel de familie ervan kan genieten.

4. Maya

Keer terug naar de tijd van de Maya’s met dit leuke familiespel. In Maya’s is het de bedoeling om punten te verdienen door plantages en steden aan te leggen. Het lijkt vrij simpel, maar er zitten een aantal addertjes onder het gras. Het aantal plantages is beperkt, en steden moeten tactisch gebouwd worden rondom de gewassen. 

Maya is keer op keer anders, en ideaal om met de kinderen te spelen of in kleine groepjes. Je hebt maar 2 tot 4 spelers nodig om een rondje te spelen.

5. Monopoly

Het meest bekende familiespel ter wereld staat op nummer 5. Monopoly wordt al generaties lang met de familie gespeeld, en is een favoriet tijdens de feestdagen. Dobbel het bord rond, koop straten en bouw hotels. Het mag er dan simpel uitzien, een potje Monopoly winnen kan nogal lastig zijn. 

Familieleden die elkaar verraden, kinderen die ineens een hogere prijs vragen voor een straat en opa die stiekem wat geld probeert te stelen uit de bank. Monopoly zorgt voor vermakelijke verhalen, jaren nadat er een potje is gespeeld. De familieband zal nooit meer hetzelfde zijn.

6. The Great Tour

In The Great Tour gaat de hele familie op vakantie door Europa heen. In de minibus moeten spelers proberen om sneller van A naar B te reizen dan de andere familieleden. Wie het snelste naar de Arc de Triomphe of Milaan reist, krijgt de meeste punten. Kies je tickets dus slim uit!

The Great Tour is perfect voor de hele familie, en het helpt kinderen om zichzelf te ontwikkelen op spelende wijze. De creativiteit en het ruimtelijk inzicht komen aan bod tijdens dit familiespel, waarbij je langs alle mooie plekjes in Europa reist.

7. Twister

Het klassieke Twister mag niet ontbreken in onze top 10. Deze klassieker zorgt voor urenlang plezier met de hele familie. Je komt in de gekste posities terecht tijdens het spelen, en kinderen zijn er gek op. Iemand draait aan de twister, en alle spelers moeten vervolgens met een hand of voet op die specifieke kleur gaan staan. 

Het spelbord is levensgroot, en heeft wat ruimte nodig op de vloer. Wie valt is af, en moet wachten op de volgende ronde. Je kunt twister tegen elkaar spelen, of als teams tegen elkaar strijden in heuse toernooien. Twister is een aanrader voor familiefeesten in de zomer!

8. Carcassonne

Bij Carcassonne begint het spel met een enkele tegel. Iedere speler legt daar telkens meer tegels tegenaan, om zo wegen, steden, dorpen en boerderijen aan te leggen. Horigen worden op het bord gezet, en mogen worden teruggepakt als iemand een complete stad of dorp plaatst. Daarmee worden de punten verzameld.

Carcassonne heeft veel opties, en tegenwoordig ook diverse uitbreidingspakketten. Daardoor blijft ieder spelletje anders, en kun je telkens een nieuwe strategie uitproberen om andere familieleden te verslaan. 

9. Pandemic

Bij Pandemic moet de hele familie samenwerkingen om de wereld te redden. Aan het begin van het spel kiest iedereen een karakter met eigen kenmerken. Er moeten onderzoekscentra gebouwd worden, besmette steden worden genezen en mensenlevens worden gered. 

Pandemic werkt dus alleen als iedereen goed samenwerkt. Je speelt niet tegen elkaar, maar wint of verliest juist samen. Het familiespel is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar, waardoor kinderen samen met opa of oma een wereldwijde pandemie kunnen verslaan.

10. 30 Seconds

Bij 30 Seconds speel je in kleine teams waarbij je binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden moet raden. Eén van de spelers trekt een kaart, waarop 5 woorden staan. Aan het eind van iedere ronde wordt het aantal geraden woorden van het gegooide aantal met de dobbelsteen afgetrokken.

Wie het eerst in het midden van het bord komt, heeft gewonnen. 30 Seconds zorgt voor een hoop plezier en een klein beetje chaos. De kaartjes met woorden zijn uitgebalanceerd, waardoor jong en oud altijd wel iets herkent en iedereen van de familie mee kan spelen.

Wat vond je van dit artikel?

One Comment

  1. Party & Co is ook leuk om met het hele gezin te spelen. Niet een van de nieuwste spellen maar nog steeds leuk. Saboteur doet het hier ook erg goed 😉

De 10 Actrices Die De Meeste Oscars Ooit Hebben Gewonnen

De Top 10 Meest Voorkomende Soorten Onkruid In Het Gazon