Top 10 Leukste Duitse Steden Aan De Grens Van Nederland

Prinzipalmarkt und Lambertikirche in Münster. © Günter Seggebäing, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode)

Om van een leuke stedentrip in het buitenland te kunnen genieten, hoef je niet per se een vliegreis naar een verre bestemming te maken. Ook dicht bij huis, aan de andere kant van de grens met Duitsland, zijn allerlei steden te vinden, die het ontdekken meer dan waard zijn. In deze top 10 presenteren we je de 10 leukste.

1. Aken

Bezoek je het Drielandenpunt in het Limburgse Vaals, dan stap je daar in wezen meteen Aken binnen. De stad grenst namelijk voor een deel aan Nederland. Het is ook meteen de meest westelijke grote stad van Duitsland. De plaatselijke dom is zonder twijfel het meest markante gebouw van Aken. Het is in meerdere opzichten ook geschiedkundig een bijzonder gebouw, omdat er in het verleden maar liefst 30 Duitse koningen werden gekroond. Daarnaast ligt Karel de Grote er begraven. In het historische centrum van de stad ontdek je tal van leuke kleine winkeltjes en natuurlijk zijn ook alle grote Duitse winkelketens hier te vinden. Andere populaire trekpleisters van Aken zijn het plaatselijke casino en de thermale baden.

2. Kleef

Het kleine stadje Kleef ligt vlakbij Nijmegen. Omdat deze plaats zich zo dicht bij de grens bevindt, is het vooral op zaterdag een populaire shopbestemming voor tal van Nederlanders. Maar ook als slenteren door de plaatselijke winkelstraten niet je favoriete bezigheid is heeft Kleef je veel leuks te bieden. Zo kun je er bijvoorbeeld een bezoek brengen aan museum Kurhaus, Kasteel Schwanenburg of Haus Koekkoek. Ben je een liefhebber van kastelen, dan kom je in Kleef dubbel aan je trekken, want even buiten de stad bevindt zich ook het sprookjesachtige museumkasteel Schloss Moyland. Aangezien de stad door een bosgebied wordt omringd, zijn er tenslotte ook volop mogelijkheden voor wandel- en fietstochten.

3. Münster

Beeld: Wikimedia / Günter Seggebäing

Bij veel Nederlanders staat Münster vooral bekend om z’n jaarlijkse sfeervolle kerstmarkt. Maar ook op andere momenten in het jaar heeft de stad flink wat te bieden. Naast een goedgevulde evenementenkalender biedt Münster haar bezoekers volop shop- en uitgaansmogelijkheden. Je kunt de stad ook prima als uitvalsbasis gebruiken voor fietstochten in het buitengebied. Daar bevinden zich namelijk allerlei indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder kastelen, parken en monumentale tuinen. Aan de stadsrand tref je ook de Aasee aan. Hier kun je onder meer een kano of ander bootje huren, zodat je verblijf in Münster nóg gevarieerder wordt.

4. Bad Bentheim

Bad Bentheim is een burchtstadje, dat net over de grens met Oldenzaal ligt. De plaats staat vooral bekend om z’n kuuroord met thermen en geneeskrachtige bronnen. Sowieso is een bezoek aan het plaatselijke middeleeuwse kasteel een aanrader. Lang hoef je overigens niet naar dat kasteel te zoeken als je eenmaal in Bad Bentheim bent, want het staat pontificaal op een rots in het centrum van de stad en is daardoor een echte blikvanger. De oude binnenstad bestaat nog steeds uit talrijke knusse smalle straatjes waarin je allerlei unieke winkeltjes tegen kunt komen.

5. Papenburg

Deze stad staat bij veel Duitsers bekend als dè plek waar grote cruiseschepen worden gebouwd. Maar natuurlijk is dat niet het enige wat Papenburg te bieden heeft. Het is ook een leuke plek om uitgebreid te shoppen. Prettige bijkomstigheid: parkeren is er gratis. Daarnaast biedt de stad je diverse bezienswaardigheden, zoals landgoed Altenkamp en museumcomplex Von Velen. Omdat Papenburg zo bekend staat om haar botenbouw, zul je in de plaatselijke stadsgracht ook een heleboel verschillende oude schepen aantreffen, waarvan je sommigen kunt bezoeken.

6. Lingen

Lingen ligt tussen groene bossen en uitgestrekte weides en akkers, op ongeveer een uur rijden van Papenburg. Ondanks die af te leggen afstand is de kans groot dat je tijdens je bezoek het gevoel krijgt dat je gewoon in een oude Nederlandse stad rondloopt. Dat komt omdat Lingen vroeger in het bezit van het Huis van Oranje was. Het is in toeristisch opzicht bij Nederlanders niet zo’n heel erg bekende stad en dat is best jammer, want Lingen heeft veel te bieden. Naast 220 kilometer aan bewegwijzerde wandel- en fietspaden, kun je er ook zwemmen, musea bezoeken en genieten van het historische stadscentrum, dat ook nog eens over een groot en veelzijdig winkelaanbod beschikt. Kortom, je hoeft je tijdens een bezoek aan Lingen geen moment te vervelen.

7. Tecklenburg

Dit gezellige stadje ligt op circa 45 minuten rijden van Bad Bentheim. Tecklenburg is behoorlijk toeristisch ingesteld, omdat het centrum nog steeds een middeleeuwse sfeer uitademt. Je ontdekt er dan ook allerlei verschillende soorten vakwerkhuizen en leuke kleine winkeltjes. Het inmiddels vervallen plaatselijke kasteel doet vandaag de dag dienst als het grootste openluchttheater van Duitsland. Wil je toch ook een waterkasteel bezoeken, dat nog wel in goede staat verkeert, ga dan naar Haus Marck. Met het oog op de locatie van Tecklenburg, profiteer je tijdens je verblijf ook meteen van allerlei schitterende uitzichten over het Münsterland.

8. Raesfeld

Een bezoek aan Raesfeld is eigenlijk niet compleet als je daarbij een bezoek aan het plaatselijke historische waterkasteel overslaat. Daarnaast tref je achter dit kasteel een van de oudste renaissance dierentuinen van Duitsland aan. Omdat Raesfeld middenin Naturpark Hohe Mark ligt, is het ook een prachtige wandelomgeving. In het park wisselen bossen, meren, weiden en heidevelden elkaar af, zodat je volop kunt genieten van het vele moois dat de natuur je te bieden heeft.

9. Kevelaer

Deze stad ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens bij Venlo en staat vooral bekend als een van de grootste bedevaartlocaties van Europa. Mede om die reden mag Kevelaer jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers van buitenaf verwelkomen. De pelgrims bezoeken – met name in de weekenden – de Gnadenkapelle en de Basilika St. Maria, die je beide op een plein in het centrum van de stad aantreft. Ook als je geen behoefte hebt aan een religieus uitje kan Kevelaer bij je in de smaak vallen, want het een ook een populaire bestemming onder fietsers en wandelaars, die op hun routes ook meteen omliggende plaatsen als Kleef, Xanten en Goch aandoen.

10. Monschau

Het stadje Monschau straalt een en al knusheid uit. Dit komt onder meer dankzij de talrijke traditionele vakwerkhuizen, die je er kunt bewonderen. Daarnaast beschikt deze plaats over een een gezellig centrum, waar ook de horeca goed vertegenwoordigd is. Omdat Monschau aan het Eifelgebergte grenst, is het ook meteen een perfect startpunt voor fiets- of wandeltochten. In de stad zelf tref je tal van bezienswaardigheden aan, zoals een biermuseum en een historische mosterdmolen. Wil je in betrekkelijk korte tijd veel van Monschau zien? Maak dan een ritje met het toeristische stadstreintje.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Steden Van Argentinië

Top 10 Leukste Woonwinkels Van Nederland