Top 10 Leukste Dingen Om Te Doen Tijdens Een Dagje Texel

Beeld: Ecomare

De leukste dingen om te doen tijdens een dagje Texel zijn geschikt voor de hele familie. Het eiland heeft veel verschillende musea, stranden, bezienswaardigheden en routes om te wandelen of te fietsen. Veel mensen verblijven meerdere dagen op Texel, maar het is natuurlijk ook mogelijk om de veerboot te nemen voor een enkele dag.

Aangekomen op Texel zijn er verschillende leuke dingen om te doen. Het eiland is niet al te groot, en je kunt gemakkelijk met de fiets van de ene kant naar de andere kant fietsen. Tijdens de zomermaanden zijn er genoeg dingen buiten te doen, maar ook in de wintermaanden valt er vanalles te beleven. Dit zijn de top 10 leukste dingen om te doen tijdens een dagje Texel.

1. Ecomare

Beeld: Ecomare

De topattractie van Texel is de zeehondenopvang en natuurmuseum Ecomare. Bij Ecomare worden gevonden of gewonde zeehonden weer terug op sterkte gebracht zodat ze kunnen terugkeren naar de Waddenzee. Je kunt van dichtbij zien hoe de zeehondjes worden verzorgd, en welke stappen Ecomare onderneemt om de populatie gezond te houden.

Tevens kun je in het natuurmuseum alles leren over de natuur in een aantal interactieve tentoonstellingen. Ook heeft Ecomare een eigen aquarium met vissen die voorkomen rondom Texel, en diverse speeltoestellen waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Ecomare is een unieke opvang, en het leukste uitje tijdens een dagje Texel.

2. De Schorren

Beeld: Natuurmonumenten

Gelegen aan de andere kant van Texel ligt natuurgebied De Schorren. De omgeving is compleet anders dan de noordzeekant van het eiland, en bevat een uniek ecosysteem die je nergens anders kunt vinden.

Je kunt de Schorren bezoeken en door het natuurgebied wandelen. Ga op zoek naar vogels, eenden en diverse andere diersoorten waarvan dit natuurgebied het thuis is. Het is aan te raden om stevige wandelschoenen mee te nemen, of een paar laarzen aan te trekken. Het gebied veranderd door de dag heen, afhankelijk van de hoogte van het water.

3. Nationaal Park Duinen van Texel

Het Nationaal Park Duinen van Texel is het grootste natuurgebied op het eiland. Veel unieke duinen en bossen behoren tot dit park, en zijn te bezoeken via diverse fiets- en wandelroutes. Je kunt bijvoorbeeld de route wandelen die langs de Geul en de Bollekamer loopt, of via de duinen en door de bossen fietsen.

De Duinen van Texel lopen kriskras door het grootste bos van Texel, langs imposante duinen en zelfs door een nat heidegebied waar je de getijden in actie kunt aanschouwen. Er zijn aangepaste, kortere routes beschikbaar voor kinderen en families met ouderen.

4. Vuurtoren van Texel

De 47 meter hoge rode vuurtoren van Texel is een iconisch bouwwerk wat al tientallen jaren op het eiland staat. Na jaren van dienst is de vuurtoren nu te bezoeken, en zeker de moeite waard tijdens een dagje op Texel.

De vuurtoren is gelegen in het Noorden van Texel, en je kunt de toren beklimmen met een fantastisch uitzicht als resultaat. Vanuit de vuurtoren kun je aan drie kanten de zee zien, en heb je uitzicht over de Noordzee en het complete eiland. 

5. Museum Kaap Skil

Kaap Skil is een modern museum op Texel voor de hele familie. In dit interactieve museum ga je op reis in het verleden en leer je alles over de VOC en de visserij rondom Texel. Het museum is hartstikke leuk opgebouwd, met verschillende verhalen en spelletjes voor kinderen. Hoogtepunt is de duikboot van Kapitein Verbel, die bezoekers meeneemt in de wereld van onderwaterschatten en scheepswrakken.

6. Genieten van het strand

Tijdens een dagje Texel kun je natuurlijk ook even helemaal niks doen en genieten van het strand. Texel heeft een aantal zeer lange stranden waar je heerlijk kunt zwemmen en zonnen.

Langs de stranden staan verschillende strandtenten waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. Mocht je toch niet kunnen stilzitten, bij de surfscholen kun je de basis van het surfen leren in een paar uur.

7. Dierenpark Texel Zoo

Beeld: Texel Zoo

Tijdens de warmere dagen is Dierenpark Texel Zoo een leuke bestemming tijdens een dagje Texel. Waar vroeger veel planten en bloemen groeide in de tuinen, is het park tegenwoordig omgetoverd tot een mooie dierentuin.

Je kunt hier allerlei dieren vinden, van diverse vogels tot stokstaartjes en kangoeroes. Een paar keer per week kun je in het dierenpark ook oog in oog komen te staan met roofvogels, en de roofvogelshow is absoluut een bezoekje waard.

8. Juttersmuseum

Beeld: Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Op Texel zijn een aantal unieke musea te vinden die je nergens anders in Nederland kunt vinden, en het juttersmuseum is er eentje daarvan. Het gehele museum is een collectie aan voorwerpen die gevonden zijn op de stranden en in het water rondom Texel.

De vondsten van het museum hebben allemaal een eigen verhaal, en zijn door de inwoners van Texel gevonden. Het geheel vormt een kleurrijke en interessante introductie in het leven van een jutter. Het is geen groot museum, en perfect om een ochtend of middag in te spenderen. 

9. Schapenboerderij Den Burg

Er zijn meer schapen dan mensen die op Texel leven, en in schapenboerderij Den Burg kun je ze van dichtbij bekijken. Gedurende het jaar worden er nieuwe lammetjes geboren op de boerderij, en je kunt deze bezoeken, bekijken en zelfs knuffelen.

Daarnaast kun je op de boerderij ook zien hoe schapen worden geschoren en gemolken. De schapenboerderij heeft een eigen winkel waar ze lokale producten verkopen, en op de kinderboerderij lopen ook nog andere dieren zoals geitjes, kippen en varkentjes rond.

10. Landgoed de Bonte Belevenis

Beeld: Landgoed de Bonte Belevenis

Schijnt het zonnetje en wil je een aantal leuke dingen buiten beleven? Bij landgoed de Bonte Belevenis kun je genieten van de natuur, de boerderijdieren bekijken of zelf creatief aan de slag gaan. Op het landgoed staan verschillende soorten bomen en planten zoals rozen, fruitbomen en prachtige bloemen.

Op de kinderboerderij zijn allerlei dieren te vinden zoals geitjes, varkens en Texelse schapen. Wil je creatief aan de slag, loop dan ook binnen bij de Bonte Belevenis. Je kunt zelf aan de slag gaan met kaarsen maken, een unieke zeep produceren of zelfs je eigen graanjenever brouwen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Actiefilms Op Videoland

Top 10 Leukste Campings Aan Het Gardameer In Italië