Top 10 Leukste Dingen Om Te Doen In Antwerpen

Antwerpen ligt aan de Schelde in het Vlaamse gewest van België en is bekend om zijn historische kerken en musea. De grootste overdekte markt van Europa en de grootste universiteit van het land zijn hier te vinden, net als nog veel meer andere absolute hoogtepunten.

Antwerpen is een stad die een interessante mix van mensen en ervaringen biedt, plus haar ligging maakt haar tot het perfecte vertrekpunt om de wijdere Belgische regio te verkennen. Of je nu een kerk of een museum, een concertzaal of een bar wilt bezoeken, in Antwerpen vind je voor elke smaak en leeftijd wat wils.

Van het indrukwekkende station Antwerpen-Centraal tot de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de stad een geweldige plaats om te bezoeken. Je vindt ook veel historische gebouwen, musea, en restaurants in de hele stad.

Wil je echter het meeste uit de reis halen, dan zijn er bepaalde plaatsen die je eigenlijk niet mag missen tijdens je verblijf. Hieronder volgen de leukste dingen om te doen in Antwerpen.

1. Chocolate Nation

Beeld: The Belgian Chocolate Experience

Antwerpen is de op één na grootste stad van België, en zijn chocolade-gekke hoofdstad. De stad herbergt meer dan 30 chocoladewinkels en een chocolademuseum.

De meeste chocolatiers van de stad zijn gevestigd in het historische centrum van de stad, waar ze truffels, taarten en nog veel meer maken.

Vergeet dus zeker niet om even een kijkje te nemen in een van de vele chocoladewinkels en bij de bijzondere tentoonstellingen van Chocolate Nation!

2. Sint-Pauluskerk

In het hart van Antwerpen, België, vind je de Sint-Pauluskerk, een van de opvallendste voorbeelden van gotische kunst in de stad. De enorme kerk werd gebouwd in de 18e eeuw, hoewel de fundamenten ervan al duizend jaar oud zijn.

Binnen zullen het sierlijke houtsnijwerk en de gebrandschilderde ramen de kinderen vermaken, terwijl volwassenen de boeiende geschiedenis en de rijke architectuur van de kerk kunnen waarderen.

De Sint-Pauluskerk is een rooms-katholieke kerk die in barokstijl gebouwd werd. De kerk is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de zuidelijke Begijnhof wijk, die in de 14de eeuw gebouwd werd voor vrouwelijke pelgrims en bewoners.

3. Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum in Antwerpen is niet een museum dat de meeste toeristen kennen of bezoeken. Maar dit juweeltje van een museum is zeker een bezoek waard als je in de stad bent. Het vertelt het fascinerende verhaal van de vroegere Red Star Line Scheepvaartmaatschappij, die tussen 1872 en 1934 actief was.

Het museum ligt in de oude haven van de stad, die zelf op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, en op slechts twee minuten lopen van het Centraal Treinstation. Het museum ligt ook op korte loopafstand van de beroemde Grote Markt van de stad, en slechts een korte tramrit van de Groenplaats, waar je de beroemde kathedraal van de stad vindt.

4. Rubenshuis

Het Rubenshuis is het voormalige woonhuis van Peter Paul Rubens, een van de beroemdste kunstenaars uit de barokperiode.

Het gebouw biedt een schat aan kunst en historische voorwerpen, maar het is ook een geweldige plek om een paar uur door te brengen terwijl je geniet van de prachtige tuinen en iets leert over Rubens’ leven en werken.

Maar als je het huis wilt bezoeken, lees dan eerst verder voor je je portemonnee trekt!

Het Rubenshuis werd oorspronkelijk gebouwd als het huis van de jonge schilder. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van laat-renaissance architectuur, en het hangt vol met Rubens’ originele versieringen. Het is absoluut een niet te missen hoogtepunt voor alle kunstliefhebbers.

5. Museum aan de Stroom

Antwerpen is na Brussel waarschijnlijk de bekendste stad van België. Ze is bekend om veel dingen, zoals de modehuizen van de stad, de mooie historische gebouwen, de kunstcollecties en musea, monumenten en de vele banken en diamantslijperijen die er gevestigd zijn.

Maar een van de beste redenen om een bezoek aan deze stad te brengen is het Museum aan de Stroom, ook wel MAS genoemd.

Het Museum aan de Stroom (MAS) bewijst dit met een indrukwekkende collectie van ongeveer 10.000 voorwerpen die door meer dan 2.000 kunstenaars en ontwerpers werden gemaakt. De permanente collectie wordt aangevuld door een breed scala aan tijdelijke tentoonstellingen.

6. Sint-Jacobskerk

De Sint Jacobskerk, gebouwd in de 15de eeuw, is de oudste kerk van Antwerpen. Hoewel de meeste van haar oorspronkelijke kenmerken in de loop der jaren verloren zijn gegaan, bevat ze toch nog verschillende historische schatten.

Een van de opmerkelijkste is de Ghisolfuskapel, een kapel van verguld hout die in de 17de eeuw gesneden werd door een volgeling van Michelangelo. Binnen vind je ook een 16de-eeuws altaar met scènes uit de Passie van Christus, dat een van de oudste werken van de Antwerpse Schilderschool is.

7. De dierentuin van Antwerpen

De Antwerpse dierentuin is misschien wel de meest iconische dierentuin van België, en is de plek om naar toe te gaan om enkele van de meest exotische dieren van het land te bekijken.

Hoewel de dierentuin dieren uit de hele wereld tentoonstelt, heeft ze een focus op soorten en dierenpopulaties die inheems zijn in Afrika. Zijn “Afrika” afdeling is een van de populairste, met leeuwen, neushoorns, nijlpaarden, zebra’s, en veel meer dieren die dit continent hun thuis noemen.

De dierentuin ligt op een uitgestrekt stuk land dat helemaal omgeven is door water. Dus, als je de stad gezien hebt, waarom neem je dan niet een bootje naar de dierentuin? Het is een geweldige manier om een dag met je gezin of zelfs alleen een afspraakje door te brengen.

8. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, gelegen in het hart van de stad, is een plaats die je beslist moet bezoeken als je naar deze stad afreist! Het gebouw is een perfect voorbeeld van de Brabantse gotiek.

Het is de grootste kerk van het land, en ook een van de belangrijkste rooms-katholieke kathedralen in de wereld. De kathedraal is een goed voorbeeld van een gecoördineerde, Europese bouwcampagne, een traditie die in de Middeleeuwen begon en leidde tot de individualisering van de kerkarchitectuur.

Met de bouw werd begonnen in de 15e eeuw, en het gebouw werd uiteindelijk voltooid in de 18e eeuw. De UNESCO riep de kerk uit tot Werelderfgoed, en vandaag is het een van de belangrijkste religieuze plaatsen van het hele land.

9. Het Eilandje

Antwerpen is een oude stad, gebouwd op de samenvloeiing van de Schelde en de Antwerpse rivier. Dit is altijd een strategische ligging geweest, waardoor het een broeinest van smokkel en piraterij was.

Vandaag de dag herbergt Antwerpen veel interessante musea waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad. Als je Antwerpen bezoekt, is het de moeite waard een uitstapje te maken naar Het Eilandje.

Dit kleine eiland ligt midden in het historische centrum van de stad, en is een prima plek om je te ontspannen.

Dit eilandje in de Schelde is een van de oudste wijken van de stad, en was ooit een versterkt dorp. Het eiland heeft een lange en interessante geschiedenis. Tegenwoordig is het eiland een cultureel centrum voor de stad, met een concertzaal, restaurants en verschillende galeries.

10. Grote Markt

De Grote Markt, het centrale plein van Antwerpen, is een mooi voorbeeld van een renaissance stadsplein.

Het werd oorspronkelijk in de 15de eeuw aangelegd als centrale marktplaats, maar heeft in de loop der eeuwen verschillende transformaties ondergaan, waaronder de verwijdering van de oorspronkelijke verdedigingsmuur.

Wat overblijft is een prachtig betegeld plein, omgeven door imposante gotische gebouwen en de opvallende Antwerpse kathedraal.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Duurste Voetbaltransfers Aller Tijden

Top 10 Mooiste Bezienswaardigheden in Cádiz