Top 10 Leukste Dierentuinen van België

Met Mama, Papa, Opa of Oma naar de dierentuin is voor veel kinderen een geliefd uitje! Met meer dan 35 dierentuinen is er genoeg keuze in België tussen de verschillende dierentuinen.

Pairi Daizea is de leukste dierentuin van België. Het park is al meerdere malen in de prijzen gevallen en zet zich in voor de bescherming van zeldzame en bedreigde diersoorten. Op de tweede plek staat ZOO Planckendael met vele bijzondere dieren, planten en bloemen.

Van grote aquaria met zeldzame vissen tot oude brullende gorilla’s, dierentuinen in België bieden voor ieder wat wils! In dit artikel gaan we de top 10 leukste Belgische dierentuinen met je doornemen.

1. Pairi Daiza – Brugelette

De absolute nummer 1 van ons lijst is de dierentuin Pairi Daiza in Henegouwen. Het is niet alleen de leukste dierentuin van België, ook heeft het dierenpark meerdere malen de prijzen Beste Zoo van Europa en Beste Park van de Belenux gewonnen bij de Diamond ThemePark Awards uitreiking.

Het Pairi Daiza werd geopend in het jaar 1993 en zet zich in voor de bescherming van zeldzame en bedreigde diersoorten. Gelegen in het zuidwesten van België is Pairi Daiza een centraal gelegen plek voor zowel Frans- en Nederlandstalige bezoekers.

Het Paira Daiza staat bekend als Tuin der Werelden’ en bestaat uit 7 verschillende werelddelen met verschillende vegetatie. Zo is er een grote rozentuin met honderd verschillende rozen, reuzenpanda’s in het werelddeel ‘The Middle Kingdom’ en Aziatische olifanten in the Kingdom of Ganesha.

2. ZOO Planckendael

Op nummer 2 van onze lijst staat ZOO Planckendael gelegen in Mechelen. Bij het ontbreken van een aquarium is ZOO Planckendael een echte dierentuin met landschapsdieren. Het gehele jaar zijn er bijzondere planten, bloemen en dieren te vinden.

ZOO Planckendael bestaat uit 5 verschillende werelddelen: Europa, Afrika, Oceanië, Azië en Amerika en elk werelddeel bestaat uit dieren die in dat werelddeel leven.

Naast de dieren biedt ZOO Planckendael ook leuke fysieke activiteiten aan voor haar bezoekers, zoals verschillende speeltuintjes, een wandelparcours door de boomkruinen en een klimparcours.

3. ZOO Antwerpen

Vergelijkbaar met Artis in Nederland is ZOO Antwerpen een echte stadsdierentuin. Het is misschien niet de grootste dierentuin van België met een oppervlak van 11 hectare, maar het is wel een van de leukste én de oudste, daterende uit het jaar 1840. In ZOO Antwerpen zijn meerdere exotische diersoorten uit de Belgische koloniale landen.

De ZOO Antwerpen werd in de jaren ’70 al gezien als beschermd landschap en na 1984 werd de dierentuin gekroond tot historisch monument.

Met tal van bijzondere vissoorten in het Aquarium en zijn Egyptische tempel is ZOO Antwerpen absoluut een van de leukste dierentuinen van België en zeker een bezoek waard!

4. Safaripark Monde Sauvage – Aywaille

In de oostelijke Belgische stad Aywaille bevindt zich de nummer 4 van onze lijst: Safaripark Monde Sauvage. Dankzij zijn centrale ligging in het Safaripark gemakkelijk te bezoeken voor Belgische, Duitse, Franse én Nederlandse bezoekers.

Het Safaripark Monde Sauvage bestaat voor de helft uit een park waar bezoekers doorheen kunnen rijden. Bezoekers kunnen hier grote exotische dieren bewonderen zoals nijlpaarden, Afrikaanse olifanten en neushoorns.

De andere helft bestaat uit een normaal wandelpad gedeelte waar bezoekers door heen kunnen lopen.

5. Bellewaerde dierentuin – Ieper

Beeld: Wikimedia / Eliedion

Op nummer 5 van onze lijst staat het in Ieper gelegen dierenpark Bellewaerde Park. Met zijn grote oppervlak van 54 hectare grond, vrolijke thema’s en verschillende attracties is het Bellewaerde park eigenlijk een pret- en dierenpark.

Naast de spannende attracties zoals de Screaming Eagle en de exotische dieren in het thema Savanne zijn er ook leuke films te bekijken in de speciale 4D bioscoop van het park. Het Bellewaerde park is dus zeker niet saai en absoluut een bezoekje waard!

6. Parc animalier

In Bouillon ligt de nummer 6 van onze lijst: dierentuin Parc animalier de Bouillon. Het park opende zijn deuren in het jaar 1985.

In het begin werden vooral lokale dieren gehouden zoals herten en vossen maar anno 2021 zijn er ook leeuwen, bizons en giraffen te vinden.

7. Le Parc à Gibier

Beeld: Wikimedia / Donarreiskoffer

In het zuidoostelijk deel van België in de stad La Roche-En-Ardenne ligt de nummer 7 van onze lijst: Le Parc à Gibier. Ondanks het feit dat er geen attracties in dit park zich bevinden, kan dit wel een heel leuk uitje voor de kinds zijn!

Zo zijn er wilde duiven, herten, wolven en varkens te bewonderen en bevindt zich naast het park een restaurant en speeltuin voor de kleintjes!

8. Domein van de grotten van Han

Op nummer 8 van de top 10 leukste dierentuinen in België staan de Grotten van Han gelegen in het dorp Han-sur-Lesse in het zuidoosten van België.

Opgericht in het jaar 1894 is het een van de oudste dierentuinen van België. Met een 120 jaar oude tram worden gasten naar de ingang van de grotten gebracht wat een rit is van ongeveer 5 kilometer.

Met de unieke diersoorten die in de grotten van Han te vinden zijn zoals wilde zwijnen, damherten, wolven, vossen en wasbeerhonden is dit dierenpark zeker een bezoekje waard!

9. Dierenpark de Zonnegloed – Oost Vleteren

Het tweede dierenpark op onze lijst, de nummer 9 is Dierenpark de Zonnegloed. De Zonnegloed vangt bedreigde wilde diersoorten op en bootst hun natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk na. In 2015 werd Dierenpark de Zonnegloed dan ook lid van de EARS – the European Alliance for Rescue Centres and Sanctuaries.

De dieren die in de Zonnegloed verblijven zijn misbruikte of verwaarloosde dieren. Van allerlei soorten roofdieren tot vogels en reptielen, alle dieren krijgen een thuis in dierenpark de Zonnegloed.

10. ZOO Serpentarium – Blankenberge

Beeld: Wikimedia / Zeisterre

De lijst van leukste dierentuinen in België wordt aangevoerd door ZOO Serpentarium, gelegen in de stad Blankenberge. Als jij of jouw kind niet van kleine diertjes houdt kan je ZOO Serpentarium beter over slaan.

De dierentuin ZOO Serpentarium bestaat namelijk vooral uit reptielen, spinnen en insecten. De dierentuin is relatief jong daterende uit 1998 en dankzij zijn bijzondere diertjes zeker het bezoeken waard!

Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende mogelijkheden om jouw kleine blij te maken met een dierentuin bezoek in België! Samengevat zijn dit de top 10 leukste dierentuinen in België:

  1. Pairi Daiza – Brugelette
  2. ZOO Planckendael
  3. ZOO Antwerpen – Antwerpen
  4. Safaripark Monde Sauvage – Aywaille
  5. Bellewaerde dierentuin – Ieper
  6. Parc animalier de Bouillon – Bouillion
  7. Le Parc à Gibier
  8. Domein van de grotten van Han
  9. Dierenpark de Zonnegloed – Oostvleteren
  10. ZOO Serpentarium – Blankenberge

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Zoetwatervissen Voor in het Aquarium

Top 10 Grootste Banken van Amerika