Top 10 Leukste Bezienswaardigheden In Nederland

Het oppervlak van Nederland is relatief gezien klein. Zeker als je het met veel andere landen in de wereld vergelijkt. Desondanks zijn er vele honderden prachtige plekjes en leuke bezienswaardigheden binnen onze landsgrenzen te vinden.

Het zijn locaties die je gegarandeerd trots maken, dat je in dit mooie landje woont. Zin in een leuke dagtrip of wil je graag de toerist in eigen land uithangen, dan presenteren we je bij deze uit het grote aanbod de 10 leukste bezienswaardigheden van ons land.

1. De Amsterdamse grachten

De geschiedenis van de Gouden Eeuw van ons land is vandaag de dag nog duidelijk terug te zien in de prachtige panden langs de Amsterdamse grachten. Je kunt ze op afstand met een rondvaartboot vanaf het water bewonderen of gewoon van dichtbij bekijken door een wandeling over de grachten te maken.

Enkele uitzonderingen daargelaten, is het gebied van de Amsterdamse grachten overigens aangenaam rustig, zodat je op je gemak kunt genieten van alle mooie historische architectuur om je heen.

De kans is groot dat je tijdens je wandeling op een of meer bijzondere restaurantjes en boetiekjes stuit. Stap er gerust eens binnen en laat je verrassen over de hedendaagse functies van menig eeuwenoud grachtenpand.

2. De Keukenhof

Dit is een plek die vooral in het voorjaar een bezoek waard is. Deze grootste publieke tuin ter wereld staat dan boordevol met bloeiende tulpen, krokussen, narcissen en hyacinten. Van deze enorme bloemenpracht genieten overigens niet alleen maar Nederlandse bezoekers.

Jaarlijks trekt De Keukenhof namelijk vele duizenden toeristen uit het buitenland. Naast de schitterende bloemenzee buiten, kun je in dit park ook binnen tentoonstellingen bezichtigen of een hapje en een drankje doen in een van de aanwezige restaurants.

Speciaal voor de jongste parkbezoekers is er een kinderboerderij, een speeltuin en een doolhof.

3. Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam staat al meer dan 200 jaar bekend als de plek bij uitstek waar kunstwerken van Nederlandse talenten bewonderd kunnen worden. Het imposante gebouw telt maar liefst 250 verschillende kamers, waarin zo’n 5.000 schilderijen worden getoond.

Naast vaste trekpleisters, zoals De Nachtwacht van Rembrandt, bestaat een deel van de getoonde collectie uit een zogenoemde wisseltentoonstelling.

In het depot van het Rijksmuseum bevinden zich namelijk 7 miljoen kunstwerken, waardoor men over meer dan voldoende materiaal beschikt om regelmatig een wisselend aanbod aan het publiek te kunnen presenteren.

Deze steeds weer veranderende collectie zorgt er mede voor dat het absoluut de moeite waard is om dit museum meer dan slechts één keer in je leven te bezoeken.

4. Nationaal Park De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is het grootste Nationale Park van ons land. Je vindt het tussen de Gelderse steden Arnhem en Apeldoorn. De totale oppervlakte bedraagt maar liefst 13.800 hectare. In wezen kun je het gebied in twee hoofdgebieden opdelen.

Het noordelijk gelegen deel bevat vooral bossen. Het is ook een gebied waar veel herten en reeën leven. Naarmate je zuidelijker komt ontdek je een omgeving met vooral heide, duinen en kleinere bossen.

Dit Nationaal Park is niet alleen een perfecte plek voor pure natuurliefhebbers, maar ook erg in trek bij mensen die een dagje in een prachtige omgeving willen fietsen of wandelen.

5. Valkenburg, Zuid-Limburg

Een bezoek aan het historische stadje Valkenburg in het Zuid-Limburgse heuvelland is een belevenis op zich. Als je door het pittoreske centrum wandelt waan je je praktisch in het buitenland.

Naast tal van prachtige historische gebouwen is Valkenburg ook een plek bij uitstek om in culinaire zin Bourgondisch te genieten. Daarnaast biedt de stad je allerlei verschillende toeristische mogelijkheden.

Zo kun je er onder meer de mergelgrotten en eeuwenoude Romeinse catacomben bekijken of een steile klim naar de top van de Cauberg maken.

6. De windmolens in Kinderdijk

Wil je eens écht een dagje de toerist in eigen land uithangen, dan is een bezoek aan de windmolens in Kinderdijk daarvoor de plek bij uitstek. Bezoek je deze locatie in de provincie Zuid-Holland, dan zal het je gegarandeerd opvallen dat er ook – letterlijk – busladingen vol met buitenlandse toeristen te vinden zijn, die kennis komen maken met dit typisch Hollandse landschap.

De 19 poldermolens, die op een rij langs de waterkant staan, werden in 1738 en 1740 gebouwd en zorgden er in het verleden voor dat het water uit het poldergebied werd gepompt, zodat de mensen die er woonden droge voeten hielden. Een van de negentien molens kun je overigens ook van binnen bekijken.

7. Anne Frank Museum

Het indrukwekkende verhaal van het Joodse meisje Anne Frank, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in een Amsterdams grachtenpand, komt tot leven in het Anne Frank Museum.

Dit museum bestaat uit het beroemde Achterhuis, waar de familie Frank een groot deel van de oorlogsjaren doorbracht en een aanbouw, waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uitgebreid aan bod komt.

Omdat het verhaal van Anne Frank inmiddels wereldwijd bekend is, brengen dagelijks ook vele honderden toeristen uit het buitenland een bezoek aan dit museum.

8. De Deltawerken

In de maand februari van het jaar 1953 werd Zeeland getroffen door een watersnoodramp. De weersomstandigheden zorgden er toen voor dat dijken doorbraken en grote delen van deze provincie onder water kwamen te staan.

Dit kostte uiteindelijk 1.836 mensen hun leven. Om zo’n grote ramp in de toekomst te voorkomen werd besloten om de Deltawerken te bouwen. Dit imposant grote bouwwerk moet ervoor zorgen dat bij hoogwater de zee geen schijn van kans meer maakt om de laag gelegen gebieden van Zeeland te kunnen bereiken.

Hoe dit ingenieuze verdedigingssysteem precies tot stand is gekomen, kun je zien in informatiecentrum Neeltje Jans, dat je vlakbij de Oosterscheldedam aantreft.

9. Van Gogh Museum

Schilder Vincent van Gogh leefde van 1853 tot 1890. Hij schilderde vooral landschappen en zelfportretten. De begaafde kunstschilder bleek echter geen goede handelaar te zijn. Tijdens zijn leven lukte hem slechts één keer om een schilderij te verkopen.

Dat nadeel had echter ook het voordeel dat de collectie schilderijen die hij maakte bijeen bleef. Iets dat goed van pas kwam toen het Van Gogh Museum in Amsterdam van start ging.

Je vindt er vandaag de dag namelijk zo’n 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven van dit schildertalent uit de 19de eeuw. Daarnaast kun je er tal van werken van tijdgenoten van Van Gogh aanschouwen.

10. Kasteel De Haar

In tegenstelling tot veel andere kastelen die in Nederland staan is Kasteel De Haar, vlakbij Utrecht, een relatief modern bouwwerk. Het stamt namelijk uit de 19de eeuw en was in wezen de herbouw van middeleeuwse huis De Haar. Bij die herbouw is gelukkig wel de traditionele middeleeuwse stijl in stand gebleven.

Het ontwerp van dit kasteel is overigens van de hand van de beroemde Nederlandse architect Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor het design van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Kasteel De Haar wordt overigens omringd door een prachtig groot park waarin je al wandelend heerlijk van de natuur kunt genieten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Musea Van Nederland

Top 10 Meest Voorkomende Soorten Eikenbomen