Top 10 leukste bezienswaardigheden in Arnhem

De eerste keer dat Arnhem in oude geschriften werd genoemd was in het jaar 893, maar archeologische vondsten wijzen erop dat er al zo’n 70.000 jaar geleden mensen op de plek van de huidige stad leefden. Kortom, een locatie met een rijke geschiedenis. Arnhem heeft door de eeuwen heen flink wat tegenslagen te verwerken gekregen, maar wist er toch weer elke keer bovenop te komen. Die roerige geschiedenis heeft weliswaar flink wat bezienswaardigheden als erfmateriaal voor de stad opgeleverd. Hieronder tref je de 10 leukste aan.

1. Station Arnhem Centraal

Het valt je in de haast van het tijdig halen van je trein misschien niet zo snel op, maar het nieuwe station Arnhem Centraal is een architectonisch hoogstandje van jewelste. Bouwers hebben zich in tal van onconventionele bochten moeten wringen om de plannen van architect Ben van Berkel te kunnen realiseren. Maar het uiteindelijke resultaat mag er wezen. De bijzondere constructie heeft de afgelopen jaren dan ook menig nationale en internationale prijs in de wacht gesleept, waaronder The European Concrete Award 2016 in de categorie building en de German Design Award 2018 in de categorie stedelijke ruimte en infrastructuur.

2. John Frostbrug

In de volksmond wordt deze brug ook wel de Rijnbrug genoemd, omdat hij de rivier de Nederrijn overspant. De burg is een belangrijke verbinding tussen het noorden en het zuiden van Arnhem. Concreet verwijst de naam naar de Engelse luitenant-kolonel John Dutton Frost, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 op deze locatie een belangrijke rol speelde tijdens Operatie Market Garden. De brug heeft door de jaren heen regelmatig als decorstuk in allerlei (oorlogs)films gediend, waarbij de bekendste waarschijnlijk ‘A Bridge Too Far’ is.

3. De Grote Kerk (Eusebiuskerk)

Veel Arnhemse senioren beschouwen de Grote Kerk in hun stad als het toonbeeld van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De kerk werd in de 15de eeuw gebouwd, met als doel de plaatselijke Sint-Maartenskerk te overtroeven in grootte en representativiteit. In eerste instantie werd het gebouw door katholieke geloofsgenoten gebruikt, maar na de beeldenstorm in de tweede helft van de 16de eeuw kwam het in handen van de protestanten en werd het de grootste en voornaamste protestante kerk van Arnhem. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als multifunctionele locatie.

4. Feestaardvarken

Beeld: Wikimedia / Arjan Groters

Dit bijzondere kunstwerk vind je in het Arnhemse Bartokpark, vlakbij cultureel centrum Rozet. Dit opvallende kunstwerk van een op z’n rug liggend aardvarken is maar liefst 13 meter lang en 9 meter hoog en werd ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman. Het gevaarte is van beton en staal gemaakt en weegt in totaal 150.000 kilo. Het feestaardvarken werd in 2013 door Burger’s Zoo aan de gemeente Arnhem geschonken, omdat de dierentuin toen 100 jaar bestond.

5. Sabelspoort

Beeld: Wikimedia / Paul Hermans

De Sabelspoort wordt ook wel de Eusebiuspoort genoemd. Het is een van de vier stadspoorten die Arnhem ooit heeft gehad. In eerste instantie maakte de poort deel uit van de verdedigingswerken van de stad. Later werd het bouwwerk ook ingezet als huisvesting voor gevangenen en geestelijk gestoorden. Om die reden werd de poort in de volksmond ook wel als ‘de geckenpoort’ aangeduid. Door de eeuwen heen is het bouwwerk een aantal malen gerestaureerd en deels herbouwd. De laatste keer dat dit gebeurde was na de Tweede Wereldoorlog, toen de poort veel schade had opgelopen. Tegenwoordig maakt de Sabelspoort deel uit van het ernaast gelegen Provinciehuis van Gelderland.

6. Eusebius Experience

Beeld: Tripadvisor / Stephanie L

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Arnhem, dan is de Eusebius Experience daarvoor de uitgelezen plek. Ook de Eusebius is een historisch kerkgebouw, dat tegenwoordig een andere functie heeft. In wezen gaat de geschiedenis van deze kerk terug tot het jaar 893, maar het gebouw, zoals je dat ook nu nog in Arnhem aantreft, werd pas vanaf het jaar 1453 gebouwd. De in het pand gevestigde Eusebius Experience laat zien welke tegenslagen Arnhem door de eeuwen heen heeft moeten doorstaan en hoe de veerkrachtige stedelingen telkens weer waren en voor herbouw en vernieuwing zorgden. Je kunt de klokkentoren van de kerk beklimmen en eenmaal boven aangekomen op volledig glazen plafonds genieten van een wijds uitzicht over de stad.

7. St. Walburgiskerk

Het oudste, nog bestaande kerkgebouw in Arnhem is de St. Walburgiskerk. De kerk werd in het jaar 1375 voor het eerst in gebruik genomen. Door de eeuwen heen is het gebouw meerdere malen uitgebreid, gerestaureerd en gerepareerd. In 1964 verhief Paus Paulus VI de kerk zelfs tot basilica minor. Die titel van basiliek moest medio 2013 echter weer worden inleverd, toen het gebouw niet langer een kerkelijke functie vervulde. Tegenwoordig is deze voormalige Rooms Katholieke kerk namelijk een cultureel centrum en vinden er regelmatig concerten, lezingen en tentoonstellingen plaats.

8. Het Duivelshuis

Dit uit de 16de eeuw stammende stadskasteel wordt vandaag de dag ook wel het Maarten van Rossum Huis genoemd. Veldheer Maarten van Rossum was in de zojuist genoemde periode namelijk de bewoner van het pand, nadat hij het van hertog Karl van Gelre had gekocht. Vandaag de dag is het onderdeel van het gemeentehuis van Arnhem en huisvest het onder meer de werkkamer van de burgemeester. De naam ‘Duivelshuis’ werd in het verleden vooral door de plaatselijke bevolking gebruikt. Men verwees daarbij naar de duivelse symbolen, die ook nu nog steeds op de gevel te zien zijn en de mogelijk duistere praktijken die er binnen plaats zouden vinden.

9. Korenmarkt

De huidige Korenmarkt in Arnhem verwijst in naam naar de graanmarkt die op die plek vanaf de 16de tot halverwege de 19de eeuw in de open lucht plaatsvond. Sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw begon het plein zich steeds meer te ontwikkelen als uitgaans- en evenementencentrum. Het is de perfecte locatie in Arnhem om er op mooie zonnige dagen op een van de terrassen plaats te nemen en te genieten van de drukte van de binnenstad terwijl je zelf op je gemak een hapje en een drankje doet. Ook in de avonduren – en dan met name in de weekenden – zorgen de horecapanden aan de Korenmarkt ervoor dat er volop leven in de brouwerij is.

10. Modekwartier

Beeld: Wikimedia / Michielverbeek

Het Modekwartier in Arnhem is in vergelijking met veel van de andere bezienswaardigheden in de stad betrekkelijk nieuw. Het ontstond in 2006 als een project om de wijk Klarendal leefbaarder te maken. In eerste instantie vestigden zich er slechts 4 modewinkels, maar dat aantal breidde zich al snel uit tot inmiddels 50 stuks plus 70 bedrijfsruimtes. Stuk voor stuk staan deze locaties in het teken van mode en design. Het Modekwartier is de plek bij uitstek voor de ware fashionista, want al die verschillende boetiekjes zijn gegarandeerd tal van exclusieve kledingstukken te vinden, waarmee je je unieke stijl extra kunt accentueren.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 grootste evenementenhallen ter wereld

Top 10 Langste Chinese Viaducten