Top 10 Leukste Apps Voor Kleine Kinderen

Kinderen groeien vandaag de dag in een wereld vol met elektronische schermen op. Het is dus niet zo vreemd dat ze al op jonge leeftijd nieuwsgierig worden naar wat er met die schermen mogelijk is. Een tablet (al dan niet in een speciale kinderuitvoering) kan tijdens die ontdekkingstocht een prima hulpmiddel zijn.

Maar dan moet dat apparaat natuurlijk wel van allerlei leuke, voor de kleintjes begrijpbare apps zijn voorzien. Uit het grote aanbod kozen we de allerbeste apps, die we in de onderstaande top 10 verpakten.

1. Baby Puzzles (Android/iOS)

Kun je klassieke houten legpuzzels omzetten naar een app? Jazeker! De makers van Baby Puzzles bewijzen dat een tablet een perfecte vervanger voor de houten variant kan zijn. Bijkomend voordeel is, dat je dan in een klap over tal van verschillende puzzeldesigns kunt beschikken.

De app bevat in dat kader maar liefst 9 verschillende thema’s. Het speelconcept is op zich heel eenvoudig. Je kleintje moet proberen om de juiste figuurtjes naar het bijpassende lege vormpje te slepen. Iets waar de allerkleinsten ongetwijfeld uren zoet mee kunnen zijn.

2. NPO Zappelin (Android/iOS)

Deze app van de publieke omroep bevat 5 verschillende onderdelen. Zo kunnen kinderen korte filmpjes van alle bekende Zappelin-programma’s bekijken en luisteren naar verhaaltjes, die aan hen worden voorgelezen. De app bevat ook allerlei leuke kleurplaten en spelletjes.

Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan memory en het oplossen van puzzels. Tenslotte is de app ook voorzien van een apart muziekgedeelte. Daar kunnen kinderen onder meer zelf op een virtuele xylofoon muziek maken of luisteren naar liedjes van bijvoorbeeld Sesamstraat, Fenna en K3.

3. Duplo Trein (Android/iOS)

Duplo is al decennia lang de peuterversie van Lego. Dat je met de aanmerkelijk grotere blokken nog steeds hele leuke dingen kunt bouwen, bewijst de app Duplo Trein. De kans is overigens wel groot dat je kindje in eerste instantie nog niet zelfstandig met deze app overweg kan, want er moeten flink wat stappen doorlopen worden om je zelfgebouwde treintje ook echt te kunnen laten rijden.

Een beetje hulp van papa of mama is in dat geval dus een must. Maar als ze het proces eenmaal doorhebben, dan zijn ze er ongetwijfeld urenlang zelf zoet mee. In de app kan ieder kind z’n eigen account aanmaken. Hierdoor kunnen alle bouwsels apart worden opgeslagen, zodat het kind er op een later tijdstip verder mee kan spelen.

4. My PlayHome Doll House (Android/iOS)

My PlayHome Doll House is een digitale variant op het klassieke poppenhuis. In de app kan het kind onder meer kasten open en dicht doen, de tv aan- en uitzetten, een eitje bakken of pizza aan familieleden serveren. Daarnaast is het mogelijk om drinken in te schenken, het licht aan en uit te doen en nog veel meer.

Hoe langer je kind met deze app speelt, des te meer accessoires, kamers en mogelijkheden er beschikbaar komen. Naast de Doll House versie, biedt My PlayHouse ook apps aan rond de thema’s school, winkelen en hospitaal.

5. Sago Mini World (Android/iOS)

De vrolijke tekenstijl en het bonte kleurgebruik die in deze app gebruikt worden, spreken gegarandeerd kinderen aan. Sago Mini World bevat tientallen grappige spelletjes, die in veel gevallen ook een educatief tintje hebben.

In de games is er echter geen sprake van een echte wedstrijd, waardoor het kind tijdens het spelen z’n fantasie de vrije loop kan laten. Het belangrijkste doel van Sago Mini World is om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen, zodat ze – al spelend – zelfstandig dingen uitvinden.

6. De Wereld van Nijntje (Android/iOS)

Wie is er nu niet groot geworden met Nijntje? Naast de beroemde boekjes en tv-serie van Dick Bruna is er nu dus ook een app. Hierin komt het schattige konijntje in een 3D-wereld tot leven en maakt het allerlei avonturen mee. Zoals je van Nijntje mag verwachten, zit er aan veel van haar activiteiten een educatief tintje, zodat kinderen tijdens het spelen ook iets leren.

Zo kunnen ze Nijntje helpen bij het uitzoeken van de juiste kleren, in bad laten gaan of helpen met tandenpoetsen. Daarnaast vindt Nijntje het gezellig als kinderen meehelpen met het telen en oogsten van fruit, zodat daar een smakelijke taart van gebakken kan worden. Hoe meer je kind met deze app speelt, des te meer nieuwe functies er beschikbaar komen.

7. Dr. Panda Stad (Android/iOS)

In deze app kunnen kinderen kennis maken met allerlei alledaagse dingen die in een stad gebeuren. Zo is het onder meer mogelijk om in de supermarkt boodschappen te doen en in het restaurant een hapje te gaan eten. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten in het virtuele thuis van het kind mogelijk. Denk in dat geval onder meer aan koffie zetten, vissen voeren en planten water geven.

Als je bereid bent om voor deze app te betalen, dan wordt het aantal speelbare locaties in de stad aanzienlijk uitgebreid. Er zijn overigens ook Dr. Panda apps verkrijgbaar rondom andere thema’s, zoals vakantie, het dierenpark en het winkelcentrum.

8. Borre Leesclub (Android/iOS)

Veel ouders kennen ongetwijfeld al de boekjes van Borre. Deze app is daar een digitale variant van. Als je de app opent ontdek je 2 Borre-verhalen, die door de bekende Nederlandse acteur Barry Atsma worden voorgelezen. Wil je liever zelf aan je kind voorlezen? Dat kan. Schakel dan gewoon de audio-functie in de app uit, zodat deze een soort van e-reader wordt.

Naast de 2 voorleesverhaaltjes omvat de app ook een taalspel en enkele kleurplaten. Borre Leesclub is op zich een tamelijk eenvoudige app, zonder allerlei toeters en bellen. Maar die eenvoud kan juist ook als z’n kracht worden beschouwd.

9. RTL Telekids (Android/iOS)

Update: het lijkt erop dat de RTL Telekids app niet meer bestaat. Wel is er nog de Telekids Musicalschool app!

Als je je kleintjes de RTL Telekids app eenmaal voorschotelt, dan zijn ze gegarandeerd uren zoet. Naast tal van filmpjes van alle bekende Telekids programma’s, zoals Fien & Teun, Strawberry Shortcake, De Sprookjesboom en Thomas de Stoomlocomotief, worden je kids ook getrakteerd op allerlei gezellige kinderliedjes.

Als kers op de taart kunnen ze ook naar verhaaltjes luisteren, die door bekende Nederlanders zijn ingesproken. Kortom, een app waar ieder kind plezier aan zal beleven.

10. Toca Hair Salon 4 (Android/iOS)

Dat een bezoekje aan de kapper helemaal niet eng is, leren de kinderen spelenderwijs met deze app. Sterker nog, ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten door zelf kappertje te spelen door de karakters in de app van de meest waanzinnige kapsels te voorzien. Natuurlijk kunnen ze daarbij het volledige programma dat bij kappers gebruikelijk is doorlopen.

Dus wassen, knippen, stylen, kleuren en föhnen. Desgewenst kun je de klanten in de virtuele kappersstoel ook een volledig nieuwe outfit aanmeten. De opslagmogelijkheid in deze app zorgt er tenslotte voor dat je allerbeste creaties voor eeuwig bewaard blijven.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Moeilijkste MBO Opleidingen

Top 10 Gevaarlijkste Vechtsporten Ter Wereld