We eten allemaal graag de lekkerste traditionele Griekse gerechten, of we nou op vakantie zijn in Griekenland zelf, of een bezoekje brengen aan de lokale Griek.
En dat is niet zonder reden, want de Griekse keuken wordt gezien als één van de meest diverse keukens die er bestaat. Er wordt gewerkt met verse ingrediënten, en een combinatie van fris en gekruid vlees, vis en groentegerechten.
Maar waar we vaak kiezen voor een vertrouwde schotel, barst de Griekse keuken ook van allerlei traditionele gerechten. Deze worden vaak van generatie tot generatie doorgegeven, en zijn ieder uniek.
Je hebt dan ook kans om op het ene Griekse eiland, een totaal andere ervaring te krijgen dan op de andere. Maar één ding is zeker, Grieks eten is overheerlijk. Dit zijn de top 10 lekkerste traditionele Griekse gerechten.
Inhoudsopgave
1. Yemista

Op de eerste plaats staat een gerecht waar de Grieken zelf helemaal gek op zijn, yemista. Yemista zijn paprika’s en tomaten die worden uitgehold en gevuld worden met allerlei ingrediënten. Yemista wordt gemaakt met een vulling van rijst, ui, munt, peper en eventueel wat gehakt.
Goede yemista worden niet op de dag zelf gegeten, maar de dag erna. Hierdoor worden alle smaken goed opgenomen. Ook eet je ze niet heet, maar moeten ze op kamertemperatuur geserveerd worden. Pak er een lekker glas witte wijn bij, en je hebt een zomers gerecht die de Griekse tradities belichaamt.
2. Galaktoboureko

Een authentiek Grieks nagerecht kan natuurlijk niet ontbreken. Galaktoboureko is een traditionele ovenschotel, bestaande uit filodeeg en griesmeelpudding. Het resultaat is een knapperig nagerecht, met een lekkere warme pudding aan de binnenkant. Om de galaktoboureko af te maken wordt het overgoten met een zoete siroop.
Galaktoboureko is perfect om te combineren met een lekkere Griekse koffie, die bereid wordt in een pannetje. Let erop dat je goede koffie drinkt zonder melk, maar wel met suiker. Er is niets beter dan het diner afsluiten met galaktoboureko en koffie.
3. Taramasalata

Op nummer drie staat een traditioneel Grieks gerecht die niet voor iedereen is weggelegd. Taramasalata is namelijk een authentieke Griekse meze die veel op pate lijkt, gemaakt van viskuit. Voor een echte taramasalata wordt kabeljauw of karper gebruikt, een beetje fijne aardappel voor de structuur, fijngesneden ui en wat olie.
De roze kleur die zo kenmerkend is voor taramasalata komt van nature voor in de viskuit. Je kunt deze dip serveren met wat brood, olijven en een heerlijk glas wijn. Dit is een ideaal gerecht om van te genieten in de late middag in het zonnetje.
4. Moussaka

Moussaka wordt vaak gezien als hét nationale gerecht van Griekenland. Maar een goede moussaka maken is nog zo makkelijk niet. Bij een echte moussaka worden laagjes aardappel en aubergine afgewisseld met gehakt en bechamelsaus.
Dit is dezelfde saus die ook wordt gebruikt bij pastitsio. Moussaka en pastitsio worden daarom in Griekenland ook vaak twee dagen achter elkaar gegeten.
Een echte moussaka wordt met liefde bereid. Je proeft hierbij een sterke, unieke vleessaus met gehakt, aangevuld met een vleugje kaneel wat voor de perfecte smaak zorgt.
5. Pastitsio

Het zit al in de naam, pasta. Je zult misschien denken, pasta komt toch helemaal niet uit Griekenland? Pastitsio lijkt maar een klein beetje op lasagne, maar is qua structuur en smaak compleet anders. Pastitsio wordt opgebouwd uit kleine laagjes buispasta, afgewisseld met laagjes gehaktsaus en romige bechamel.
Doordat in pastitsio buispasta wordt gebruikt, krijgt het geheel een veel stevigere bite. Het geheel wordt afgedekt met lekkere kaas voordat het de oven in gaat. Pastitsio wordt in Griekenland vaak door lieve omaatjes bereid die dit gerecht al tientallen jaren onder de knie hebben.
6. Dolmades

Dolmades is een typisch Mediterraans gerecht. Dit oude recept bestaat al honderden jaren, en is dan ook in diverse varianten terug te vinden in Griekenland en ver daarbuiten. Je vind ze eigenlijk overal wel terug, en de meeste Grieken weten hoe ze deze smakelijke bladeren moeten bereiden.
Dolmades zijn wijnbladeren, die gevuld worden met allerlei ingrediënten zoals rijst, kleingesneden groenten, en soms gehakt. Het is een vullend gerecht, die ook heerlijk als tussendoortje gegeten kan worden op een warme middag.
7. Amygdalota

Niet alle traditionele Griekse gerechten worden tijdens het avondeten gegeten. Amygdalota zijn authentieke Griekse koekjes gemaakt met amandelen. In de basis wordt bloem van amandelen gebruikt om de koekjes te maken.
Hierdoor krijgen de koekjes een unieke smaak, die je alleen in Griekenland kunt terugvinden. Maar de liefhebbers van amygdalota kunnen opgelucht adem halen, ze zijn ook vrij simpel zelf te maken met de juiste ingrediënten.
8. Kefalotyri Saganaki

Knapperig vanbuiten, en zacht vanbinnen. Kefalotyri Saganaki is een gebakken kaas die als voorgerecht gegeten wordt. Het woord kefalotyri verwijst naar de kaassoort die hiervoor vaak gebruikt wordt.
Deze harde kaas wordt gebakken zodat er een lekker korstje aan de buitenkant ontstaat, terwijl de binnenkant van de kaas lekker zacht wordt. Als meze, is kefalotyri saganaki vaak terug te vinden in kleine tavernes.
9. Fasolada

Een goede soep als voorgerecht is nooit verkeerd. Fasolada is een typische Griekse soep met als basisingrediënt witte bonen. Een traditionele fasolada wordt gemaakt door de bonen langzaam te koken in een soepje van tomaten, wortel, ui, en verschillende soorten kruiden naar smaak.
Recepten voor fasolada kunnen zeer verschillend zijn. Hoewel de soep vaak vegetarisch is, zijn er ook varianten waar wat vlees in zit. Fasolada staat in Griekenland overal op de menukaart, en op bijna iedere plek wordt een eigen unieke variant gemaakt van deze stevige soep.
10. Spanakopita

Gerechten uit de oven zijn eigenlijk altijd wel overheerlijk, en dat is in het geval van spanakopita niet anders. Dit gerecht wordt gemaakt door laagjes bladerdeeg te vullen met spinazie, feta en een aantal kruiden. Spanakopita is al honderden jaren oud, en je kunt dan ook verschillende varianten in Griekenland terugvinden.
Spanakopita wordt gegeten als bijgerecht, waarbij iedereen aan tafel een stukje geserveerd krijgt. Soms wordt het bladerdeeg of filodeeg afgewisseld met horiatiko, wat een stuk dikker is waardoor je een stevige korst op de spanakopita krijgt tijdens het bakken in de oven.