Top 10 lekkerste soorten witbier

Beeld: Brouwerij ‘t IJ

Witbier wordt door sommige mensen ook wel tarwebier genoemd. De verklaring daarvoor is simpel. Tijdens het brouwproces van dit type bier wordt namelijk ook wel eens gebruikgemaakt van ongemoute tarwe. In de middeleeuwen was het drinken van witbier wijdverbreid, daarna raakte het eeuwenlang min of meer in de vergetelheid en vond het eigenlijk alleen nog maar aftrek bij echte bierconnaisseurs, die af en toe een ander smaakje bier wilden proeven.

De afgelopen decennia maakt witbier echter weer een flinke opmars en wordt het door steeds meer Nederlanders gedronken. Er zijn inmiddels een flink aantal witbier merken. Maar wat zijn nu eigenlijk de lekkerste soorten witbier? Belgisch witbier, Duits witbier of toch oerhollands witbier? We namen letterlijk de proef op de som en stelden vervolgens deze top 10 voor je samen.

1. Hoegaarden Witbier (AnheuserBusch Inbev)

Beeld: Mitra

De nummer 1 in onze lijst wordt in het Belgische Leuven gebrouwen bij de daar gevestigde AnheuserBusch Inbev Brouwerij.

De klassieker wordt al decennia lang geproduceerd en valt vandaag de dag nog steeds erg goed in de smaak bij de liefhebbers van witbier. Dit blijkt onder meer uit de resultaten van de World Beer Cup in 2016. Toen sleepte Hoegaarden Witbier in de categorie ‘beste witbier in Belgische stijl’ namelijk de gouden award in de wacht. Het bier wordt gebrouwen met bronwater, gerstemout, hop, koriander en Curagao.

Hierdoor ontstaat een licht gehopte bier met een troebele, witgele kleur en een frisse en zoete smaak. Het alcoholpercentage van Hoegaarden Witbier bedraagt 5,0 procent.

Hoegaarden witbier is regelmatig in de aanbieding bij Jumbo en Albert Heijn.

2. Wieckse Witte (Heineken)

Beeld: Albert Heijn

Wieckse Witte wordt in de Heineken-brouwerij in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude geproduceerd. Het bier ontleent z’n naam aan het Maastrichtse stadsdeel Wijck, dat in het plaatselijke dialect als Wieck wordt uitgesproken en verwijst tevens naar de voormalige Bierbrouwerij De Ridder, die lange tijd in dit gedeelte van de stad was gevestigd. Het familiebedrijf werd in 1982 door Heineken overgenomen, die er vanaf 1988 voor het eerst Wieckse Witte liet brouwen. Het kenmerkende aan dit witbier is z’n licht-frisse en zoete smaak. Het heeft een alcoholpercentage van 5,0 procent.

3. IJwit (Brouwerij ‘t IJ)

Beeld: Brouwerij ‘t IJ

Dit bij Brouwerij ‘t IJ gebrouwen witbier wordt gemaakt van tarwemout en vleugjes citroen en koriander. Vanwege z’n ongekende populariteit onder witbierdrinkers is IJwit gewoon het hele jaar verkrijgbaar.

De smaak kun je het beste als een klein beetje bitter omschrijven, maar je smaakpapillen worden tegelijkertijd ook in meer of mindere mate op fruitige, moutige, zoete en kruidige tonen getrakteerd. Voor een witbier is het alcoholpercentage van IJwit behoorlijk stevig.

Dat is namelijk vastgesteld op 7,0 procent.

4. Korenwolf (Gulpener)

Beeld: Gulpener Bierbrouwerij

De naam Korenwolf verwijst naar een vrij zeldzame wilde hamster, die in het Zuid-Limburgse landschap leeft. Het witbier dat deze naam toebedeeld heeft gekregen wordt in hetzelfde gebied gebrouwen door de Gulpener Brouwerij in het plaatsje Gulpen. Een echt mooi bier uit Limburg.

Het betreft hier een bier van hoge gisting, dat zich kenmerkt in een strakke, fris-fruitige smaak. Korenwolf is volgens kenners het lekkerst op een temperatuur tussen de 5 en 7 graden Celsius en het bevat een alcoholpercentage van 5,0 procent.

5. Witte Trappist (La Trappe)

Beeld: La Trappe Trappist

Het brouwproces van de Witte Trappist, van Bierbrouwerij de Koningshoeve in Berkel-Enschot, is op zich vrij eenvoudig, want alleen water, tarwe en hop komen er als ingrediënten aan te pas. Het resultaat is een lichtblond, troebel witbier met een hoge gisting en een droge, licht-zurige smaak.

Het is zowel in de zomer- als in de wintermaanden een prima dorstlesser. Witte Trappist, onder het label van La Trappe, is overigens ook nog eens het enige Trappistenwitbier ter wereld. Het alcoholpercentage bedraagt 5,5 procent.

6. Offline (Oedipus)

Beeld: Oedipus

Offline is speciaal bedoeld voor de momenten dat je graag even de boel gewoon de boel wilt laten en er bewust voor kiest om van het leven te gaan genieten.

Het wordt door Oedipus Brewing in Amsterdam gebrouwen en bevat fruitige aroma’s en licht kruidige toetsen. Hierdoor ontstaat een unieke en eigenzinnige variant op het witbier, dat je het beste op een temperatuur tussen de 3 en 6 graden Celsius kunt drinken.

Offline wordt sinds 2017 door de brouwers van Oedipus geproduceerd en heeft een alcoholpercentage van 4,5 procent.

7. Blanche de Namur (Brasserie du Bocq)

Beeld: Brasserie du Bocq

Dit in het Belgische plaatsje Purnode gebrouwen witbier werd in 2013 verkozen tot het beste witbier ter wereld. Kenmerkend aan Namur Blanche is dat het een troebel, zacht en smeuïg witbier is, dat proefbaar een zeer hoge kwaliteit heeft. De geuren die uit je bierglas opstijgen zijn fijn en fruitig. Je neus zal ongetwijfeld de geuren van koriander en bittere sinaasappel herkennen. Op je tong voelt het bier licht zurig en een beetje poederig aan, terwijl een bittere smaak ontbreekt. Numur Blanche is een heerlijk dorstlessend witbier van uitzonderlijk hoge klasse en heeft een alcoholpercentage van 4,0 procent.

8. Adriaan Wit (Jopen Witbier)

Beeld: Jopen B.V.

Ook de nummer 8 in onze toplijst met witbieren komt uit de provincie Noord-Holland. Adriaan Wit wordt namelijk bij Jopen Bier in Haarlem gebrouwen.

Het bier wordt volgens een recept uit 1407 geproduceerd. En dat is niet het enige historische tintje aan dit witbier. Ook de naam die het draagt heeft een link naar he verleden, want deze verwijst naar de Haarlemse molen Adriaan, waar vroeger eeuwenlang graan voor onder meer bierbrouwers werd gemalen.

Adriaan Wit kenmerkt zich in een zachte smaak met frisse en fruitige tonen van sinaasappel en heeft een alcoholpercentage van 5,0 procent.

9. Eigenweiss (Bruut)

Beeld: Bruut Bier

Eigenweiss witbier wordt gebrouwen door de Amsterdamse brouwerij Bruut. Tijdens het productieproces voegt men koriander, limoen en sereh (citroengras) als smaakversterkers toe. Het bier wordt niet vooraf gefilterd en gist dus uiteindelijk op een rustige manier op het moment dat het al in de fles zit.

Daardoor kan het zich goed ontwikkelen en ontstaat er een natuurlijke variatie in de smaak, die je in het algemeen als een mild-bittere, frisse citrussmaak kunt omschrijven. Bruut Eigenweiss heeft een alcoholpercentage van 5,5 procent.

10. Texels Skiller Wit (Texelse Bierbrouwerij)

Beeld: Texelse Bierbrouwerij

Texels Skiller Wit is een ambachtelijk gebrouwen bier, dat in stijl overeenkomt met Belgisch ‘Wit’. Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt de brouwerij van dit witbier zich op het Waddeneiland Texel. In het plaatsje Oudeschild om precies te zijn.

Tijdens het brouwproces worden citrus en kruiden aan het bier toegevoegd, wat een romige, licht fruitige en kruidige afdronk oplevert. Het alcoholpercentage van Texels Skiller Wit bedraagt 5,0 procent.

Veel gestelde vragen

? Wat is het verschil tussen witbier en weizen?

Witbier en weizen zijn ongefilterde en troebele bieren. Weizen wordt alleen gebrouwen van water, mout, hop en gist. Bij witbier worden er regelmatig smaken toegevoegd zoals koriander of sinaasappel. Weizen heeft over het algemeen een wat vollere smaak dan witbier.

✨ Bestaat er ook alcoholvrij witbier?

Ja, er is ook alcoholvrij witbier verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan Affligem blond 0.0%, Leffe blond 0.0%, Brand Weizen 0.0%, Bavaria 0.0% Witbier en Wieckse Witte 0.0%.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Best Verkochte Boeken Op Bol.com

Top 10 Formule 1 Coureurs Met De Meeste Overwinningen