Top 10 Meest Populaire Soorten Pizza Ter Wereld

Voor de lekkerste soorten pizza kun je de meeste mensen ‘s nachts wel wakker maken. De originele Italiaanse pizza is uitgegroeid tot een waar fenomeen, waarbij er zoveel keuze bestaat, dat je iedere dag van de maand een andere soort pizza zou kunnen eten. Want waar pizza van origine uit Italië kwam, is het al tientallen jaren het favoriete eten van veel mensen van over de hele wereld. 

Naast de dunne bodem pizza, bestaan er de grote Amerikaanse pizza’s, mini-pizza’s, opgerolde pizza’s en de panpizza. Met zoveel soorten is het al snel lastig om een keuze te maken. Ieder echt pizza restaurant heeft zijn eigen bereiding, maar de lekkerste soorten pizza kom je op de meeste plaatsen tegen. Dit zijn de top 10 lekkerste soorten pizza.

1. Napolitaanse pizza

De onbetwiste koning onder de pizza’s is toch wel de Napolitaanse pizza. Deze simpele, maar overheerlijke pizza bestaat uit niets meer dan tomatensaus en mozzarella. De tomaten moeten bij een echte Napolitaanse pizza bestaan uit San Marzano of Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, en de mozzarella is Mozzarella di Bufala Campana.

Alleen met deze ingrediënten krijg je de typische, Napolitaanse smaak aan de pizza. De pizza wordt al eeuwenlang gemaakt volgens familietradities, en je mag deze pizza dan ook niet overslaan als je in Italië bent.

2. Pan pizza

De pan pizza wordt zoals de naam al doet vermoeden, gebakken in een pan in plaats van in de oven. De bodem van een pan pizza is vaak wat dikker en romiger. Dit is te wijten aan het gebruik van olie in de pan zodat de pizza bodem niet verbrand.

Een pan pizza is vaak wat kleiner op het eerste gezicht. Maar dankzij de dikke bodem en rijk belegde toppings is de pizza zeer vullend. Op pan pizza’s kunnen allerlei ingrediënten gegooid worden, maar favoriet blijft toch wel de overheerlijke pan pizza burrata.

3. St. Louis pizza

Eén van de dunste soorten pizza is de St. Louis pizza. Deze soort pizza is nog het beste te vergelijken met een gigantische cracker waarop allerlei heerlijke ingrediënten zijn gestrooid. Daarnaast wordt een St. Louis pizza altijd in vierkanten of rechthoeken gesneden, in plaats van de bekende slices.

Op een St. Louis pizza wordt een ander soort kaas gebruikt. De provel, is een combinatie Zwitserse kaas en cheddar die veel in het gebied rondom St. Louis wordt gegeten.

4. New York-Style Pizza

Waar de meeste pizza soorten als hele pizza’s worden verkocht, staat de New York pizza erom bekend dat ze als slices worden verkocht. Deze pizza soort is een heel stuk groter dan andere pizza’s, en hebben een dunne bodem met krokante korst. De reden hiervoor is dat de pizza vroeger werd opgevouwen tijdens het eten.

De pizza’s, die 60 tot 90 centimeter zijn, worden belegd met een aantal simpele ingrediënten zoals kaas, oregano, basilicum, en eventueel pepperoni. Een stukje New York pizza is dan ook een ideaal tussendoortje voor pizza liefhebbers.

5. Detroit pizza

Een Detroit pizza is een rechthoekige pizza met een dikke bodem van wat zwaarder deeg. De rechthoekige vorm komt voort uit het feit dat vroeger deze soort pizza in langwerpige bakken werd gebakken in de oven die afkomstig waren uit de fabrieken waar de Italiaanse arbeiders werkten. 

Een Detroit pizza is een van de meest iconische pizza’s uit de Verenigde Staten. Bij dit soort pizza wordt eerst de kaas op de pizza gestrooid, voordat de saus er overheen wordt gegoten. Pepperoni wordt vaak direct op het deeg gelegd, terwijl andere ingrediënten pas na de kaas en saus op de pizza worden gelegd.

6. Stuffed crust pizza

De stuffed crust pizza is een nieuwere soort pizza, maar niet minder lekker. Deze pizza kan belegd zijn met van alles, maar het is de korst die anders is. Door luchtig deeg te gebruiken, wordt er een grote korst rondom de pizza gecreëerd.

In deze korst kunnen verschillende soorten ingrediënten zitten. De meest populaire is kaas. Voor de liefhebbers van veel kaas, en mensen die niet van een droge korst houden, is deze pizza ideaal. De beste soort kaas in een stuffed crust pizza, is de romige mozzarella.

7. Griekse pizza

De Griekse pizza is ontstaan dankzij Griekse immigranten die het beste uit de Griekse, en de Italiaanse keuken hebben gecombineerd. Deze pizza wordt niet in een traditionele houtoven gebakken, maar bereid in een pan. De pizza heeft een kenmerkende smaak, en heeft wat meer olie in het deeg zitten. Dit komt omdat de pan wordt ingevet met olijfolie voordat de pizza erin gaat. Het lekker gekruide vlees, verse groenten en lichte, zachte korst zorgen ervoor dat een Griekse pizza er op elk moment van de dag een goede keuze is.

8. California Pizza

Beeld: Flickr / Janine

De California style pizza combineert de traditionele Italiaanse bodem, die wat dunner is, met ingrediënten van de Westkust van Amerika. Deze soort pizza is aan de opkomst begonnen in de jaren 80, toen Ed Ladou, een bekende pizza chef begon te experimenteren met geitenkaas, ham, mosterd en truffel. 

De pizza heeft een dunne bodem, maar zit vol met uitgesproken smaken. Zo is de California pizza met geitenkaas, spinazie en een ei erbovenop een populaire en smakelijke optie geworden.

9. Siciliaanse pizza

De Siciliaanse pizza is een echte ouderwetse Italiaanse pizza. De recepten verschillen per bakker en familie, maar over het algemeen zijn de basisingrediënten voor de Siciliaanse pizza hetzelfde. Het grote verschil met andere pizza’s, is het feit dat deze pizza meer rechthoekig is. 

Een traditionele Siciliaanse pizza wordt gemaakt met een kleine beetje olie zodat het wat lichter en zachter wordt. Daarnaast wordt bij een echte Siciliaanse pizza de kaas op de pizza voor de saus gestrooid. Het geheel wordt altijd afgemaakt met ansjovis en oregano.

10. Ontbijt pizza

Misschien niet heel conventioneel, maar wel hartstikke lekker en ook nog eens redelijk gezond. De ontbijt pizza maakt gebruik van een gewone, of wat kleinere pizzabodem, die je kunt beleggen met wat lichtere ingrediënten en daardoor perfect geschikt is als ontbijt. Maak de ontbijt pizza extra gezond door kwark te gebruiken als saus, en deze te bestrooien met wat granola. Maak het geheel af met wat aardbeien en bessen, en je hebt een gezonde, maar vullende start van de dag.

Mocht je geen fan zijn van een gezonde ontbijt pizza, dan kun je natuurlijk altijd de restjes pizza van de vorige avond nog even opwarmen!

Wat vond je van dit artikel?

De Top 10 Beste Planten Voor Op Het Balkon

Top 10 Hoogste Bruggen van Europa