Top 10 Lekkerste Soorten Pizza Smaken

Delicious home made pizza on wooden background

Vrijwel elke Nederlander smult geregeld van een pizza. Deze van oorsprong Italiaanse lekkernij heeft de afgelopen decennia flink terrein gewonnen op de vaderlandse fastfoodmarkt.

Dat is waarschijnlijk ook te danken aan de enorme toename van het aantal pizzeria’s in steden en dorpen. Bij sommige van die eetgelegenheden heb je keus uit vele tientallen varianten, terwijl de kleinere spelers er veelal bewust voor kiezen om pizza’s op de menukaart te zetten die het meest bij de afnemers in de smaak vallen.

Maar welke soorten pizza’s vinden wij Nederlanders nu eigenlijk het lekkerst? Je ontdekt het in de hieronder staande toplijst.

1. Pizza Margherita

Deze pizza staat letterlijk bij elke Nederlandse pizzeria op de kaart. Niet zo vreemd, want het is volgens veel landgenoten gewoon de lekkerste pizza die verkrijgbaar is. Deze favoriet komt oorspronkelijk uit Napels en is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha.

Ze bezocht in 1889, samen met haar man koning Umberto I, deze stad en wilde er graag een plaatselijke lekkernij proeven. Kok Raffaele Esposito bakte daarop een pizza, waarbij de topping de groene, witte en rode kleuren van de Italiaanse vlag symboliseerden.

En die smakelijke kleurencombinatie wordt dankzij het gebruik van tomaten, mozzarella en verse basilicum ook vandaag de dag nog steeds toegepast bij elke pizza margherita die in je plaatselijke pizzeria verkrijgbaar is.

2. Pizza Peperoni

Het grootste deel van de pizza’s in deze toplijst komt oorspronkelijk uit Italië. De pizza peperoni is wat dat betreft een buitenbeentje. Hij ziet er weliswaar uit als een Italiaanse variant, maar in werkelijkheid werd hij in de Verenigde Staten voor het eerst aan klanten geserveerd.

Peperoni is namelijk de Amerikaanse pittigere variant van Italiaanse salami. Verder heeft deze pizza veelal een lekker knapperige bodem, die naast peperoniplakjes met kaas en tomatensaus gevuld wordt.

3. Pizza Quattro Formaggi

Bij deze pizza worden weliswaar ook 4 verschillende toppings gebruikt, maar ze bestaan in dit geval uit 4 verschillende soorten kaas. Alle gebruikte kaassoorten worden tijdens het bereidingsproces met elkaar versmolten, zodat er een unieke smaak ontstaat.

Om de kaassmaak nog een beetje extra cachet te geven, mengen sommige pizzeria’s ook nog eens een scheut tomatensaus door de gesmolten kaas. Andere ingrediënten voor de topping komen er meestal niet aan te pas, zodat we in dit geval gerust kunnen spreken van een overheerlijke kaaspizza.

4. Pizza Quattro Stagioni

Inhoudelijk lijkt de pizza quatro stagioni veel op de pizza capricciosa die we al eerder in deze toplijst tegenkwamen. Toch is de opbouw van de topping beduidend anders. In dit geval wordt de pizza in vier evengrote ‘taartpunten’ verdeeld, waarbij elke ‘taartpunt’ van een andere topping wordt voorzien.

Elke ‘taartpunt’ weerspiegelt bij deze pizzavariant een seizoen. De ‘punt’ met artisjokken is de pizzaversie van de lente, terwijl die met tomaten of basilicum de zomer als thema heeft.

Voor de herfst en winter worden respectievelijk paddenstoelen en ham of olijven als topping gebruikt. Deze pizza is niet alleen in Nederland erg populair, maar ook in oorsprongsland Italië.

5. Pizza Parmigiana

Deze pizzavariant kent z’n oorsprong in Zuid-Italië. De bodem van een pizza parmigiani heeft een opvallend dikke kortst, die ervoor zorgt dat de overdadige belegging tijdens het eten prima binnenboord blijft.

De topping van deze pizza bestaat uit tomatensaus, plakken – veelal gebakken – aubergine, mozzarellakaas en geraspte Grana Padano kaas. Om de tomatensaus extra op smaak te brengen, wordt deze vaak met knoflook, ui, basilicum en oregano verrijkt.

Na het bakproces wordt deze pizza sowieso met een aantal verse basilicumblaadjes gedecoreerd.

6. Turkse Pizza

De Turkse pizza wordt in het land van herkomst lahmacun genoemd. De platte bodem is gemaakt van brooddeeg en wordt lekker knapperig gebakken. In tegenstelling tot veel andere pizzavarianten wordt de Turkse versie net als een burrito opgerold gegeten.

Hierdoor kun je hem ook gemakkelijk opeten als je onderweg bent. De bodem van deze pizza wordt sowieso altijd met een laagje gekruid gehakt bedekt. Voor wat de betreft de aanvullende toppings zijn er echter geen vooraf vastgelegde regels. In principe kun je de bodem met alles beleggen wat je lekker vindt.

De meest populaire aanvullende ingrediënten zijn in dat kader overigens sla, tomaat, ui, peterselie en citroen.

7. Pizza Diavola

Als je een pizzabodem met alleen maar wat plakjes salami een beetje te saai vindt, dan is de kans groot dat de pizza diavola wel bij je in de smaak zal vallen. De topping wordt onder andere namelijk met dunne plakjes rode peper verrijkt, zodat je op een extra pittige bite wordt getrakteerd.

De topping van deze pizza bestaat verder uit geraspte en in blokjes gesneden kaas. Daarnaast worden de smulpapen die een pizza diavola bestellen getrakteerd op een lekkere klodder uitgesmeerde tomatensaus.

8. Pizza Parigina

Oorspronkelijk komt de pizza parigina uit de Italiaanse stad Napels. Het bijzondere aan deze variant is dat hij uit twee verschillende soorten deeg bestaat. De bodem wordt uiteraard van gewoon pizzadeeg gemaakt, maar het ‘dakje’, waaronder de topping verborgen zit, is gemaakt van bladerdeeg.

Die topping bestaat bij een pizza parigina overigens altijd uit een combinatie van gesmolten kaas en plakjes ham. In wezen zou je deze pizza dus eigenlijk als een uit de kluiten gewassen hartige gevulde koek kunnen beschouwen.

9. Pizza Vegetariana

De naam van deze pizza verraadt eigenlijk al wat je kunt verwachten als je voor deze variant kiest. De topping bestaat puur uit verschillende soorten groentes, waardoor deze lekkernij ongetwijfeld bij vegetariërs goed in de smaak zal vallen.

Omdat de pizza vegetariana geen officieel gestandaardiseerde variant is, kan de topping per restaurant enorm verschillen.

In sommige pizzeria’s mag je bij deze gezonde lekkernij helemaal zelf bepalen welke soorten groente en kaas voor een persoonlijke smakelijke combinatie zorgen.

10. Pizza Capricciosa

Deze Italiaanse pizzavariant heeft in de meeste gevallen een topping met mozzarellakaas, tomaten, artisjokken, gebakken Italiaanse ham en uiteenlopende eetbare – veelal witte – paddenstoelen.

Sommige pizzeria’s kiezen voor een variant waarbij één of meer topping-ingrediënten door een alternatief is vervangen. Op een pizza capricciosa kun je daarom onder meer ook olijven, basilicumblaadjes, ei of gedroogde ham aantreffen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Beroemde Schilders Ooit

Top 27 Grootste Hondenrassen Ter Wereld