Top 10 Lekkerste Soorten Likeuren

Een goed diner afsluiten met vrienden of familie doe je natuurlijk met de lekkerste soorten likeuren. Over het algemeen gesproken hoort een lekker likeurtje erbij na een geslaagd etentje. Het zorgt voor gezelligheid, en niets is beter dan een heerlijk drankje op een volle maag waar je rustig van kunt nippen. 

Likeurtjes zijn het perfecte drankje na het diner. Ze zijn vaak wat zoeter van smaak, waardoor een glaasje beter past bij het eten. Bovendien zijn likeuren meestal niet zo sterk als bijvoorbeeld whiskey of korenwijn, waardoor er veel meer mensen kiezen voor een likeurtje. Maar met alle soorten likeur die te vinden zijn op de markt, kan het lastig zijn een goede afsluiter te vinden. Dit zijn de top 10 lekkerste soorten likeuren.

1. Baileys

Op de eerste plaats staat de populaire Baileys. Dit drankje is een combinatie van room en whiskey, samen met suiker, cacao en vanille. Door deze ingrediënten te combineren krijg je een smaak die chocolade perfect combineert met de whiskey. De zoete tonen zorgen ervoor dat Baileys uitermate geschikt is als after-dinner likeurtje.

Je kunt Baileys puur drinken of met een blokje ijs, maar ook mengen in de koffie. Hierdoor verandert je koffie in een echte smaakexplosie. Het is zelfs mogelijk om Baileys te gebruiken als sausje op bijvoorbeeld een bolletje ijs. Bovendien is Baileys aardig geprijsd, waardoor het voor iedere gelegenheid het perfecte soort likeur is.

2. Cointreau

Beeld: Rémy Cointreau

Cointreau is een likeur gemaakt van sinaasappels. De likeur heeft een prima balans tussen de zoete en de bittere tonen die in het drankje zitten verwerkt. Veel mensen gebruiken cointreau om mee te koken, aangezien het een heerlijk smaakje aan bijvoorbeeld een dessert of zoet gerecht geeft. 

Maar je kunt cointreau natuurlijk ook zo drinken na het diner. Het is een aanrader om een blokje ijs in het glas te doen, en daarna de cointreau erbij te schenken. Laat het een minuutje staan, en je hebt een heerlijk koel likeurtje, die perfect bij een warme zomeravond past.

3. Amaretto

Amaretto komt oorspronkelijk uit Italië. Afhankelijk van het merk, wordt deze likeur gemaakt van amandelpitten of van abrikozenpitten. Dit merk je terug in de aparte smaak die Amaretto heeft. Maar juist dankzij deze smaak, heeft het likeurtje vele verschillende toepassingen. Zo kun je het drankje puur drinken of on the rocks, maar ook mengen. 

De likeur leent zich uitstekend voor in de koffie. Je koffie krijgt hierdoor een lichte, nootachtige smaak met zoete tonen. Maar Amaretto kun je ook gebruiken als likeur in verschillende cocktails, of verwerken in de saus voor een toetje.

4. Advocaat

Beeld: Wikimedia / Tobias R.

Het uit Nederland afkomstige advocaatje is al tientallen jaren niet meer weg te denken als likeur. Typerend voor advocaat, is de gele kleur en de textuur die nog het beste te vergelijken is met een vla. Advocaat wordt ook altijd met een lepel gegeten, omdat je het dus niet echt kunt drinken.

Advocaat wordt gemaakt van eieren, brandewijn of jenever, gecondenseerde melk en suiker. Je kunt dit drankje het beste uitlepelen uit een glaasje na het eten, of verwerken in andere gerechten. Een portie poffertjes met daarop een toefje advocaat is heerlijk, en een echte aanrader voor fans van dit likeurtje.

5. Ricard

Ricard is een echte kruidenlikeur gemaakt van anijs, wat je overduidelijk kunt proeven. Naast anijs wordt er in dit likeurtje ook koriander, kamille, en citroen verwerkt. Het drankje komt oorspronkelijk uit Frankrijk, en wordt vaak gedronken door Ricard te mengen met koud water en wat ijs. Leuk feitje, het anijsdrankje is zeer populair geworden in Frankrijk doordat absint verboden was, en men op zoek ging naar een alternatief.

6. Amarula

Beeld: Conaxess Trade

Amarula is een romige likeur afkomstig uit Zuid-Afrika, en wordt gemaakt van de Marula vruchten die daar groeien. Het drankje heeft een zachte, zoete en frisse smaak, wat komt doordat het voor twee jaar wordt gerijpt op eikenhouten vaten. 

Op warme zomeravonden is dit een ideaal likeurtje om van te genieten. Je proeft vanille, chocolade en koffie in de likeur. Amarula is gewoon te drinken met een blokje ijs, maar ook een lekkere toevoeging aan een koffie.

7. Ouzo

Het Griekse likeurtje Ouzo kennen de meeste wel van de Griekse restaurants. Vaak wordt Ouzo vooraf geserveerd, en zorgt voor een hoop gezelligheid. Ouzo is een anijsdrankje die ijskoud gedronken moet worden. Meestal wordt een fles Ouzo dan ook in de vriezer bewaard, waardoor er kleine ijsblokjes in de fles ontstaan. 

De likeur is verfrissend, en kan het beste puur gedronken worden. Mocht je Ouzo willen mengen, dan leent een bitter lemon zich hier uitstekend voor. Geniet van de zonsondergang, met een goede Ouzo in de hand.

8. Drambuie

Beeld: William Grant & Sons

Drambuie combineert de zoete smaak van honing met pittige en kruidige ingrediënten. Het drankje lijkt een beetje op een Whiskey, maar heeft een complex smaakpatroon waardoor het zich goed leent als likeurtje voorafgaand aan het avondeten.

Je kunt deze likeur puur drinken, maar is ook een uitstekende basis voor een cocktail. Je kunt hiermee een prima Drambuie sour maken, of een rusty nail, waarmee de likeur wordt gecombineerd met Whiskey, wat citroen en ijs. 

9. Southern Comfort

Beeld: Amazon

Southern Comfort kan gezien worden als de wat zoetere, meer toegankelijke vorm van Whisky. De likeur is afkomstig uit New Orleans, en heeft wat toevoegingen zoals sinaasappel, kaneel en suiker ten opzichte van reguliere whisky’s.

Liefhebbers drinken het drankje het liefste on the rocks, en je kunt deze likeur het hele jaar door drinken. Maar Southern Comfort is ook perfect te mengen met een Cola. De Cola krijgt hierdoor een unieke smaak, welke zeer prettig wegdrinkt.

10. Crème de Cassis

Beeld: Bols

Crème de Cassis is een echt fruitig likeurtje voor mensen die houden van bessen en zoete drankjes. Crème de Cassis is afkomstig uit Frankrijk, en daar weten ze wel raad met bessen en alcohol. Het is een licht likeurtje met 16% alcohol, waardoor je deze gewoon zo kunt drinken, maar ook kunt mixen.

Een andere optie is om de Crème de Cassis over een bolletje ijs te gieten. Je creëert hierdoor een frisse, zoete mix van vanille ijs met de smaak van de likeur. Heerlijk om een diner mee af te sluiten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Glampings In Zeeland

10 Lekkerste Soorten Koffiebonen Verkrijgbaar In Nederland