Top 10 Lekkerste Soorten Harde Kaas

Nederland staat natuurlijk bekend als kaasland bij uitstek. Toch blijken ze in de top 10 landen met de hoogste kaasconsumptie verrassend laag te scoren. De gemiddelde Nederlander eet namelijk 19,4 kilo kaas en eindigt zo op ‘slechts’ een 9e plek.

Er wordt wereldwijd dus ontzettend veel kaas gegeten, in alle soorten en maten en van schimmelkaas tot brokkelkaas. Maar wat zijn nu de lekkerste harde kaassoorten? Dat lees je hieronder in de top 10 lekkerste harde kaas soorten.

1. Oude Gouda

Misschien wel de bekendste kaas ter wereld is de Gouda kaas en is in vele varianten aanwezig.

Oude Gouda kaas staat bekend om de zoute en knapperige kristallen. Velen denken simpelweg dat dit zoutkristallen zijn maar in de realiteit zijn het eiwitten die door het rijpingsproces omgezet zijn in aminozuren en calcium.

Hierdoor wordt de kaas pittiger, ondanks dat er niet extreem veel meer zout in zit in vergelijking met de jonge variant. Door de ietwat bourbonachtige smaak is Oude Gouda een favoriet van zeer veel kaasliefhebbers.

Een bijzondere variant is de Oude Gouda gemaakt van geitenmelk die tijdens het rijpingsproces juist iets zoeter en milder wordt zonder dat dit het kenmerkende karakter van Gouda kaas doet verliezen. Als Dulce de Leche maar dan in kaasvorm.

2. Gruyère

Beeld: Wikimedia / Gruyere alpage

De naam van deze kaas is afkomstig van de stad Gruyères, gelegen in het westen van Zwitserland. Deze kaas heeft qua productie oorspronkelijk veel overeenkomsten met de Comté kaas.

Helaas wordt de kaas hedendaags vaak in andere landen op industriële schaal nagemaakt. Doordat het geen beschermde naam is, is het dus soms lastig om de beste kwaliteit te vinden en doe je best op voorhand al onderzoek welke nu best te kopen.

Gruyère wordt veelvuldig gebruikt voor het maken van tosti’s en heeft een zoutige en notige smaak. Daarentegen wordt Gruyère nog veel meer gebruikt voor het maken van kaasfondues.

Samen met de eveneens Zwitserse Emmentaler kaas vormt het een bijna onverslaanbare combinatie.

3. Comté

De Franse Comté kaas is gemaakt van gekookt en geperst zuivel op basis van rauwe koemelk. Comté wordt geproduceerd in het Juragebergte, gelegen in het oosten van Frankrijk.

Als beschermde kaas mag zij enkel maar gemaakt worden van melk afkomstig van twee koeienrassen en deze koeien mogen enkel maar met gras gevoerd zijn.

De kaas varieert van crèmekleurig tot diepgeel en dit is voornamelijk afhankelijk van het seizoen waarin de kaas gemaakt is. Comté is een bijzonder gezonde kaas die boordevol vitaminen en mineralen zit.

Het calciumgehalte is één van de hoogste voor alle kazen ter wereld. Culinair en cultureel een grote trots van de Franse Jura regio en ver daarbuiten.

4. Pecorino Romano

We blijven in Italië bij de Pecorino Romano. Een prachtige naam met Europese regiobescherming. Ondanks dat betekent het niet meer dan ‘schapen (kaas uit) Rome’.

Dit is één van de oudste kazen van Italië en vormde het belangrijkste gedeelte van het dieet van de soldaten uit het Romeinse leger. De kaas wordt vaak vergeleken met Parmegiano-Reggiano maar heeft een iets scherpere smaak.

Omdat de kaas droog en kruimelig is, is zoals de meeste Italiaanse kazen ook deze weer zeer goed voor over de pasta en andere gerechten die wat zoutige of umami smaak kunnen gebruiken.

5. Grana Padano

Dit is wederom een Italiaanse harde kaas en ook afkomstig uit dezelfde regio als de Parmegiano-Reggiano. Grana Padano wordt tussen de 9 en 16 maanden gerijpt en is een alleskunner onder de harde kazen.

Vanzelfsprekend heerlijk over de pasta of in een salade maar er is nog veel meer mogelijk. Grana Padano gaat namelijk ook zeer goed samen met zoete smaken.

Bijvoorbeeld gedrapeerd met een klein deken van honing of samen met gedroogd fruit. En ook met gepekeld vlees komt Grana Padano absoluut tot zijn recht.

6. Manchego

Deze kaas dankt zijn naam aan de Manchega schapen die in de Spaanse regio ‘La Mancha’ grazen. Deze notige en enigszins pittige schapenkaas doet het geweldig op een kaasplankje en in combinatie met fruit, olijven of amandelen.

Deze kaas krijg je in de traditionele taperia in Spanje dan ook vaak voorgeschoteld maar wordt soms ook gebruikt in bepaalde ovenschotels.

7. Emmentaler

Emmentaler is wat iedereen beter kent als ‘gatenkaas’. Dit omdat er tijdens de productie van de kaas koolstofdioxide vrijkomt en zo de kenmerkende gaten gevormd worden. Emmentaler wordt gemaakt van melk afkomstig van alpenkoeien en wordt gekenmerkt door haar enigszins zoete en notige smaak.

Hierdoor is het een ideale kaassoort voor in de fondue. Alhoewel vooral bekend als Zwitserse kaas wordt Emmentaler ook in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en zelfs Tsjechië gemaakt.

8. Gorgonzola

We blijven bij de Italiaanse harde kazen maar ditmaal vanuit de regio van Lombardije. Gorgonzola staat ook wel bekend als ‘Italiaanse blauwe kaas’ en wordt natuurlijk zo genoemd vanwege de karakteristieke blauwe aders.

Dit komt omdat er bij de productie gebruik wordt gemaakt van een blauwe bacterie, genaamd ‘Penicillium glaucum’. Het is een stevige, kruimelige en enigszins zoute kaas die in Italië met name wordt gebruikt om korte pasta te toppen.

9. Parmigiano Reggiano

Deze kaas is misschien wel de populairste van de hele wereld die vooral overschaduwd wordt door zijn namaakvarianten. Parmigiano Reggiano is namelijk niets meer dan.. Parmezaanse kaas.

Parmigiano Reggiano moet aan veel eisen voldoen om volgens Europese wetgeving zo te mogen heten. Eigenlijk hetzelfde als met bijvoorbeeld met champagne en feta.

Omdat hier ook kwaliteitseisen bij komen kijken is de Parmigiano Reggiano nog smakelijker dan standaard Parmezaanse kaas en dan ook perfect voor over de pasta, in salades en soep. Of gewoon zo uit de vuist natuurlijk.

10. Clothbound cheddar

Beeld: Flickr / Rebecca Siegel

In tegenstelling tot de normale cheddar wordt de clothbound variant in een met doeken gewikkelde cilinder geperst. De rijping duurt minimaal 11 maanden en gedurende de gehele periode blijven de doeken rondom de kaas.

Hierdoor heeft clothbound cheddar en minder scherpe maar juist meer complexe smaak. Aards met fruitige en karamelachtige noten. Omdat clothbound cheddar meer vocht verliest dan de normale blok cheddar is hij droger en kruimeliger.

Door het veel intensievere proces ook een stuk prijziger maar daardoor niet minder de moeite waard.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Sterkste Krijgers Die Ooit Hebben Geleefd

Top 10 Meest Lelijke Talen Ter Wereld