Top 10 Lekkerste Gerechten

Vroeger aten we allemaal zo goed als enkel maar het bekende ‘prakkie’ of ‘AGV’tje’. Aardappelen, groenten en vlees, los van elkaar ofwel gemixt in een babyhapje met hier en daar wat harde brokken.

Gelukkig kunnen we meer en meer genieten van gerechten over de gehele wereld waarvan de één nog smakelijker is dan de ander. Maar wat is nu het allerlekkerste gerecht ooit?

Het lekkerste gerecht ooit is Rendang.

Dit gerecht komt uit de Indonesische keuken en is zodoende gelukkig ook in Nederland beland, waar het eerst via de ‘blauwe hap’ van de marine, veelvuldig geserveerd wordt aan de Indische rijsttafels die in Nederland zo wijdverspreid zijn.

Benieuwd naar de 9 andere lekkerste gerechten ooit? Lees hieronder dan snel verder in de top 10 lekkerste gerechten ooit.

1. Rendang – Indonesisch

Maar één gerecht kan het lekkerste gerecht ooit zijn en dit moet met afstand wel rendang zijn. Zelfs in de internationale ranglijsten staat rendang dikwijls bovenaan als het lekkerste gerecht dat wereldwijd te vinden valt en met recht.

Rendang bestaat uit rundvlees dat langdurig gestoofd wordt met kokosmelk en een mix van citroengras, laos, kurkuma, peper, knoflook, gember en nog veel meer lekkere specerijen.

Uiteraard al extreem lekker wanneer het vers van het vuur gehaald wordt maar de meeste mensen zweren erbij om het eerst nog een volledige dag in de koelkast uit te laten rustig. Lastig, maar de beloning is uiteindelijk des te groter!

2. Nasi Goreng – Indonesisch

Op de tweede plaats van top 10 lekkerste gerechten ooit staat iets waar we in Nederland gelukkig absoluut bekend mee zijn. Nasi Goreng! Nasi betekent in het Indonesisch en Maleisisch taalgebied ‘rijst’ en ‘Goreng’ dan weer ‘gebakken’.

Nasi Goreng is dan ook niets meer dan gebakken rijst op z’n Indonesisch en is in vele tientallen varianten verkrijgbaar.

Hetgeen wat ze overeenkomen is dat ze allemaal ongelofelijk lekker zijn en om die reden al tientallen jaren een zekerheidje in de Nederlandse keuken zijn.

3. Pad Thai – Thailand

Hierbij een gerecht waar geen enkele Thai zonder overleven kan. Pad Thai geeft alles wat een gebalanceerd dieet nodig heeft. Koolhydraten (rijst), eiwitten (vlees en ei), vitaminen en mineralen (groenten) en vet (olie). Het geheim wat dit op het eerste oog enigszins saaie gerecht dan zo lekker maakt?

De toegevoegde goddelijke pasta van tamarinde. Mocht er ooit een hall of fame voor voedsel worden opgericht, dan staat tamarinde daar als één van de eerste op vernoemd.

4. Massaman Curry – Thailand

Als Keizer aller curry’s heft Massaman Curry natuurlijk een naam om hoog te houden. Pikant, kokosachtig, zoet en hartig, alle smaken overvallen je wanneer je een hap van dit goddelijke gerecht neemt.

Gelukkig is er ook ooit iemand zo slim geweest om rijst te gaan verbouwen zodat ook de laatste druppels currysaus nog van het bord geveegd kunnen worden. Thailand wordt ook wel als ‘het land van de lach’ gezien en wij weten wel waarom.

5. Kip Piri-piri – Mozambique

Heel Nederland is inmiddels wel bekend met Kip piri-piri en waarschijnlijk denkt heel Nederland ook dat het een Portugees gerecht is. Fout! Het klassieke gerecht komt uit het Afrikaanse Mozambique, dat dan wel weer een Portugese kolonie is geweest en het via de kolonisten uiteindelijk de hele wereld heeft veroverd.

Het oorspronkelijke ‘Galinha á Zambeziana’ is een feest vol kip welke gekookt wordt met limoen, peper, knoflook, kokosmelk en de bekende piri piri saus waaraan het z’n naam ontleend heeft.

6. Sushi – Japan

Een lijst van lekkerste gerechten ooit kan natuurlijk niet zonder sushi. Sushi is in 1001 verschillende varianten mogelijk maar er is één onderdeel dat altijd terugkeert : Rijst. Wit of bruin, warm of koud, dat maakt niet uit, zolang er maar rijst aanwezig is.

Deze rijst wordt dikwijls in zeewier gerold en met rijstazijn gezuurd en heeft een vulling van vis, groente of soms zelfs tropisch fruit. Geserveerd met gember, wasabi en / of sojasaus is het altijd weer een smakelijk feest.

7. Pierogi – Polen

Zoals China de dumplings heeft, zo heeft Polen al eeuwenlang pierogi. Pierogi is een deeggerecht dat aanvankelijk enkel op speciale gelegenheden gegeten werd maar inmiddels een hele cult geworden is en ook als voor-, hoofd- of zelfs nagerecht mogelijk is.

De meest populaire variant is de pierogi met aardappel, ui en witte kaas maar ook kwark, gehakt, spek, kool, champignons of zelfs verschillende fruitsoorten worden veelvuldig gebruikt.

8. Lasagna – Italië

Samen met pizza is lasagna misschien wel het meest gezochte eten uit de Italiaanse keuken. Er is natuurlijk ook een reden waarom lasagna voor miljoenen kinderen en vele volwassenen de grote favoriet is.

De met tomatensaus, groenten en gehakt infused gelaagde en met kaas bezaaide pastabladen werken simpelweg altijd, zelfs als je het recept min of meer verziekt en het meer een soep dan een vaste substantie geworden is.

9. Fajitas – Mexico

Fajitas zijn voor veel mensen een grote favoriet en supersimpel om te maken. Ideaal voor op bijvoorbeeld een feestje! De volgorde?

  • Stap 1: laat vlees naar keuze in een bloedhete pan sidderen.
  • Stap 2: gooi het vlees samen met wat fijngesneden ui, paprika, guacamole, zure room en salsa in een opgewarmde tortilla.
  • Stap 3: zeg tegen iedereen die het maar horen kan dat dit écht de laatste is.
  • Stap 4: herhaal alle voorgaande stappen.

10. Fish n’ Chips – Verenigd Koninkrijk

Iets dat al ruim 150 jaar een bestseller is kan simpelweg niet slecht zijn. Fish n’ Chips was ooit de hoofdvoeding van de Britse arbeidersklasse en bestaat uit niet meer slappe vette frieten met in beslag gedoopte en gefrituurde vis, normaal gesproken kabeljauw of schelvis. Vaak wordt er azijn over de frieten gesprenkeld.

Vraag vooral niet om mayonaise, dat kan bijzonder rare blikken opleveren. Wordt uit nostalgische overwegingen nog gewikkeld in speciaal papier met krantenafdruk. Door de hygiënewet mogen echte kranten niet meer worden gebruikt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Hondenrassen Met De Sterkste Bijtkracht

Top 10 Meest Gebruikte Soorten Noten