Tijdens een wandeling in het bos kun je de lekkerste eetbare paddenstoelen die voorkomen in Nederland vinden. Paddestoelen groeien overal in het land, en vooral in de bossen waar het vochtig is en ze voldoende afwisseling krijgen tussen zon en schaduw. Deze wilde paddenstoelen kun je plukken, en je hoeft hiervoor niet eens heel ver op pad te gaan of diep de bossen in te duiken.
Nederland heeft namelijk een behoorlijk aantal eetbare paddenstoelen. Het totaal aantal eetbare paddenstoelen loopt op in de tientallen. Met een beetje kennis herken je ze zo, en voorkom je dat je een minder lekkere of giftige paddestoel in de pan gooit. Niet iedere provincie en omgeving kent dezelfde paddenstoelen, maar de meeste eetbare kun je op veel plekken vinden. Dit zijn de top 10 lekkerste eetbare paddenstoelen die voorkomen in Nederland.
Inhoudsopgave
1. Eekhoorntjesbrood

Het eekhoorntjesbrood is de lekkerste paddenstoel die je kunt eten, en komt gewoon voor in de Nederlandse natuur. Deze paddenstoel is redelijk stevig, en daardoor geschikt in gerechten die je moet wokken. Het eekhoorntjesbrood heeft een eigenzinnige, nootachtige smaak die je niet bij andere paddenstoelen voorkomt.
In September en Oktober komen er veel van deze soort paddenstoelen voor in bossen. Eekhoorntjesbrood geeft de voorkeur aan dichtbegroeide bossen, en staat vaak in de buurt van de giftige vliegenzwam. Eekhoorntjesbrood kan vrij groot worden, waardoor je met een paar paddenstoelen genoeg hebt voor een aantal gerechten.
2. Parasolzwam

De parasolzwam is te herkennen aan zijn grote, lichtbruine hoed, die eruit ziet alsof het een parasol is. Deze paddenstoel heeft een wat zoetere, nootachtige smaak, waardoor die uitermate geschikt is om te verwerken in bijvoorbeeld een soepje. De paddenstoel zelf is te herkennen aan de lichtbruine, beige en witte kleuren.
Parasolzwammen zijn te vinden in over het algemeen wat meer open gebied, en houd ervan om in weilanden te groeien. Maar in open stukken van een bos heb je ook kans om deze paddenstoelen tegen te komen. Wie op zoek is naar een lekkere parasolzwam, maakt de meeste kans in September.
3. Cantharel

De cantharel wordt ook wel hanekam genoemd en is een paddenstoel die veel voorkomt in bossen. Het is een wat kleinere paddenstoel, die bestaat uit een geheel en niet uit een losse hoed en steel zoals bij veel andere paddenstoelen het geval is. In het bos is de cantharel te herkennen aan zijn geel en oranje kleur. Ook komt er een licht fruitige geur van de paddenstoel af. Cantharellen zijn zowel rauw, als warm bereid te eten, en de smaak hiervan blijft trouw aan de rauwe champignonsmaak die we kennen.
4. Oesterzwam

Oesterzwammen worden in veel keukens van over de hele wereld gebruikt. De oesterzwam is vernoemd naar de bovenkant van de paddenstoel, die lijkt op een oester. Deze paddenstoel kan redelijk groot worden, en exemplaren van 20 centimeter vormen dan ook geen uitzondering.
Oesterzwammen zijn in Nederland het hele jaar door in het bos te vinden, maar tijdens de wintermaanden maak je de meeste kans om ze te plukken. De oesterzwam groeit meestal tegen een boom aan, en is door zijn vorm makkelijk te herkennen.
5. Geschubde inktzwam

De geschubde inktzwam is een redelijk kleine paddenstoel die we veel tegenkomen in steden en dorpen. Het is gewoon mogelijk om deze paddenstoel tegen te komen in de achtertuin of in het park.
In de herfstmaanden maak je de meeste kans om een volwassen inktzwam te vinden. Wanneer de paddenstoelen rijp zijn om te eten, zien ze eruit als een rugbybal. Qua smaak lijkt de geschubde inktzwam het meeste op de champignon uit de supermarkt.
6. Weidechampignon

Weidechampignons zien er nagenoeg hetzelfde uit als de bekende champignons uit de supermarkt. Het is een witte paddenstoel die ietsjes groter wordt dan de reguliere variant. De weidechampignon is omstreeks September volgroeid, en kun je vinden in weides en grasvlaktes. Qua smaak komt deze paddenstoel overeen met de champignon, en kun je dus in verschillende gerechten verwerken.
7. Kastanjeboleet

De kastanjeboleet lijkt veel op het bekende eekhoorntjesbrood, maar is te herkennen aan de wat meer bruinige kleur die de paddenstoel heeft. De kastanjeboleet heeft een traditionele vorm, waarbij de hoed op een lange steel staat die wel 15 centimeter in de lucht kan groeien.
Vanaf Juni kun je deze paddenstoelen tegenkomen in de natuur, en de grootste exemplaren kun je plukken in September en Oktober. Het is een vrij stevige paddenstoel, waardoor deze perfect is om te wokken.
8. Morielje

De morielje is een lekkere en unieke paddenstoel met een wat donkerdere kleur. De paddenstoelen hebben een holle binnenkant, waardoor deze uitermate geschikt zijn om op te vullen met andere ingrediënten en ze in de oven te bereiden.
Deze paddenstoelen kun je veel terugvinden op zandgronden en groeien ook veel op plekken waar recentelijk een brand heeft plaatsgevonden. In Mei zijn de paddenstoelen al te vinden, en perfect om te verwerken in een mooi gerecht. Let er wel op dat rauwe morielje paddenstoelen giftig kunnen zijn, maar na verhitten zijn ze geheel veilig om op te eten.
9. Hoorn van Overvloed

De Hoorn van Overvloed is een grote paddenstoel met een zeer donkere kleur. De paddenstoel is van nature vrij hard, waardoor deze niet gemakkelijk zo te eten is. Je kunt echter het vlees van de hoorn van overvloed prima verwerken in een lekkere, verse soep of vermalen als smaakmaker in andere recepten.
Waar veel paddenstoelen een hoed hebben, heeft de hoorn van overvloed de vorm van een kelk. Hierdoor valt deze goed op in de natuur samen met de kleur, en is deze snel te herkennen om te plukken.
10. Zwavelzwam

We openen deze lijst met de opvallende zwavelzwam. Deze paddenstoelen hebben een geel-bruine kleur en groeien op en tegen de stammen van bomen aan. In de zomer en aan het begin van de herfst kun je de meeste zwavelzwammen vinden in de Nederlandse natuur.
Het is belangrijk om niet al te oude zwavelzwammen te consumeren, het vlees van de paddenstoel wordt taaier naarmate de zwam ouder wordt. De zwavelzwam wordt vaak de ‘kip van de natuur’ genoemd, omdat de smaak veel lijkt op die van een stukje kip.