Top 10 Langste Mensen Die Ooit Hebben Geleefd

Nederlanders worden vaak gezien als de langste mensen ooit. Wanneer we kijken naar de cijfers klopt dit ook. Nederlandse mannen zijn gemiddeld 181 centimeter lang. Maar we zijn niet alleen, want Nederland wordt op de voet gevolgd door Letland, Estland en Denemarken.

Maar ook in lengte bestaan er uitschieters, letterlijk. De langste mensen steken met kop en schouders boven de rest uit. Dit zijn de langste mensen ooit.

1. Robert Wadlow – 272 cm

Op de eerste plaats staat Robert Wadlow. De langste mens ter wereld werd in 1918 geboren in Illinois in de Verenigde Staten en was maar liefst 272 centimeter lang. The Giant of Illinois was al zo lang in zijn tienerjaren, dat hij een speciaal bureau kreeg op zijn school.

Robert Wadlow werd bekend dankzij zijn optredens bij het Ringling Brother Circus. Hij maakte goed gebruik van zijn lengte en verdiende zijn geld met publieke optredens. Ook was hij onderdeel van een promotionele tour met de International Show Company, die hem uitbetaalde in schoenen. Dit kwam voor Robert goed uit, want schoenen kostte hem maar liefst 1300 euro om te laten maken.

2. John Rogan – 267 cm

In tijden waarin mensen nog een stuk kleiner waren, was John Rogan een echte reus. John groeide op in een groot gezin, maar kon geen gewoon werk verrichten. Doordat John Rogan ankylose had, was het voor hem moeilijk om te lopen. Voor zijn lengte woog hij opvallend weinig, slechts 79 kilo.

Om toch van A naar B te kunnen gaan, ontwierp hij zelf een wagen die werd voortgetrokken door een geit. Hij verkocht foto’s en kaarten op het treinstation aan reizigers.

3. John F. Carroll – 263.5 cm

John Carroll, ook wel de Buffalo Giant genoemd staat op de derde plaats. De derde langste mens ooit komt net als John Rogan en Robert Wadlow, uit de Verenigde Staten. John was 263.5 centimeter lang, en een imposante verschijning, zeker in de jaren 50 en 60.

John F. Carroll groeide maar liefst 20 centimeter per jaar in zijn groeiperiode. Helaas werd John geplaagd door zijn ziekte, en overleed uiteindelijk op 37-jarige leeftijd.

4. Leonid Stadnyk – 257 cm

Leonid Stadnyk uit Oekraïne had een vrij normale jeugd tot zijn 13de levensjaar. Na een hersenoperatie begon Leonid grote hoeveelheden groeihormonen aan te maken, waardoor hij maar liefst doorgroeide tot een lengte van 257 centimeter.

Stadnyk heeft nooit met zijn lengte in het Guinness Book of Records gestaan, en is daarom nooit officieel erkend als langste man. Leonid zag zijn lengte als vloek, en genoot niet van publiciteit.

5. Väinö Myllyrinne – 251 cm

Väinö Myllyrinne was met 2.51 de langste persoon in leven tussen 1940 en 1963. Ook wordt hij gezien als de langste soldaat, en heeft hij in het Finse leger gediend tijdens de eerste en tweede wereldoorlog.

Väinö was net als Sultan Kosen te vinden in het circus als artiest. Daarnaast was de Finse reus te vinden in de ring als professioneel worstelaar. We hebben medelijden met de tegenstanders die hij tegenover zich heeft gehad.

6. Sultan Kosen – 251 cm

Sultan Kosen is op dit moment de langste persoon ter wereld. De 37-jarige Sultan past niet in een gewone auto, en heeft moeite met het vinden van passende kleding. Kosen heeft zijn lengte te danken aan een overproductie van groeihormonen.

In zijn jongere jaren heeft de 251 centimeter lange reus basketbal gespeeld bij Galatasaray, maar hij was te lang om dit professioneel te spelen. Sultan Kosen is ook wereldrecordhouder van de grootste handen ter wereld. Na zijn basketbal carrière heeft Sultan besloten om te touren met het Magic Circus of Samoa.

7. Don Koehler – 249 cm

Don Koehler stond bekend als ‘the gentle giant’, en werkte ironisch genoeg, 25 jaar lang bij Big Joe Manufacturing Co. Koehler stond bekend om zijn lieve karakter, en was één van de bekendste langste mensen ooit dankzij het Guinness Book of World Records.

Koehler had speciale, op maat gemaakte meubels zoals een extra lang bed, een hogere tafel en een grote bank. Hij overleed op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartafwijking.

8. Brahim Takioullah – 246 cm

De 2.46 lange Brahim Takioullah is niet alleen bekend om zijn lengte, maar ook om de grootte van zijn voeten. Met maat 58, is het voor de 38 jarige Brahim een hele uitdaging om passende schoenen te vinden. Zijn voeten zijn maar liefst 38.1 centimeter lang.

Brahim woont in Frankrijk, en werkt in een attractiepark. De reus heeft ook in verschillende Franse films gespeeld zoals Apnée en Monsieur Chocolat.

9. Morteza Mehrzad – 246 cm

De Iraanse Morteza Mehrad is op dit moment de tweede langste persoon die leeft. De 38 jarige Morteza heeft een opvallende passie, zitvolleybal. Mehrzad had op zijn 16de een ongeluk, waardoor hij moeilijk kan lopen en zijn linkerbeen gestopt is met groeien.

Dit heeft hem niet tegengehouden. Morteza is actief in het Iraanse nationale team voor zitvolleybal. De speler heeft zich in 2016 voor Iran ingezet in de paralympische spelen. Met zijn lengte is hij een uitstekende speler, en één van de langste mensen ooit die een topsport beoefend.

10. Albert Johan Kramer – 242 cm

Deze top 10 langste mensen ooit wordt afgetrapt door een Nederlander. Albert Johan Kramer was al vanaf zijn geboorte een reus, en woog maar liefst 8,5 kilo. Kramer bereikte de twee meter al op zijn zevende. Op zijn hoogtepunt, was Albert Johan Kramer maar liefst 242 centimeter lang.

Hij was vooral bekend als artiest. Kramer trad op met zijn zwager, Josef Fässler. Opvallend was dat Fässler leed aan dwerggroei, en maar 69 centimeter lang was. Het duo trad op in onder andere Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onder de naam Lofty en Jan van Albert.

Overzicht van de 10 langste mensen ooit

Plaats

Naam

Land

Lengte

1

Robert Wadlow

Verenigde Staten

272 cm

2

John Rogan

Verenigde Staten

267 cm

3

John F. Carroll

Verenigde Staten

263.5 cm

4

Leonid Stadnyk

Oekraïne

257 cm

5

Väinö Myllyrinne

Finland

251 cm

6

Sultan Kosen

Turkije

251 cm

7

Don Koehler

Verenigde Staten

249 cm

8

Brahim TakioullahMarokko246 cm

9

Morteza MehrzadIran246 cm

10

Albert Johan KramerNederland242 cm

Wat vond je van dit artikel?

Top 100 Beste Jaren ’70 Liedjes Volgens Spotify

Top 10 Belangrijkste Onderdelen Van Het Toilet