Top 10 Langste Concerten Ter Wereld Ooit Gegeven

Het eerste concert ooit vond waarschijnlijk al zo’n 35.000 jaar geleden plaats. Dat is immers de leeftijd van de oudste muziekinstrumenten ter wereld, waaronder een fluit gemaakt van het vleugelbeen van een gier.

In de gehele menselijke geschiedenis zijn er al miljoenen optredens geweest, van klein en intiem tot concerten voor anderhalf miljoen man zoals The Rolling Stones op het Braziliaanse strand van Copacabana. Maar wat waren van al die concerten nu de langste concerten? Dat ontdek je hieronder.

1. John Cage – 639 jaar

As Slow As Possible. Dat lijkt een correcte naam te zijn voor een orgelstuk dat in 1987 door John Cage georchestreerd is om zo langzaam mogelijk gespeeld te worden. In de St. Burchardikerk in het Duitse Alberstadt wordt sinds 2001 een versie gespeeld die zo traag is dat deze vermoedelijk pas in het jaar 2640, na een ongelofelijke 639 jaar afgelopen is.

2. Serious Record – 15 dagen 6 uur

Het daadwerkelijke record voor langste concert ooit gegeven staat momenteel op naam van Serious Record, onderdeel van Serious Request. Serious Request is de jaarlijks terugkerende actie van radio 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van Het Rode Kruis. Maximaal 5 minuten pauze tussen artiesten was toegestaan en tijdens de verhuizing van concertzaal naar concertzaal die lopend afgelegd is werd het begeleid door een brassband om aan de eisen te kunnen voldoen.

3. DJ Obi – Tien dagen

Het record werd in juli 2016 alweer verbroken door de evenmin bekende DJ Obi. Deze Nigeriaanse DJ wilde graag het record van langstdurende DJ-set verbreken, dat op dat moment op 200 uur stond. Bijgestaan door medische staf had hij elke 12 uur recht op één uur pauze, plus een vijftal minuten slaap per uur. Ondanks zware hallucinaties heeft hij zijn recordpoging kunnen vervolledigen en is deze geëindigd op een bizarre 240 uur.

4. Chilly Gonzalez – 27 uur 3 minuten

Muziek is kunst en atletiek. Dat is althans de gedachte van Chilly Gonzalez. Een Canadees die door waarschijnlijk niemand gekend is maar een absoluut bijzondere prestatie op zijn naam heeft. In 2009 verbrak hij namelijk het record van het langste solo-concert. Vergezeld door zijn piano speelde hij in Parijs 300 nummers, van Britney Spears tot de Bee Gees. En dat heeft hem er niet eens van weerhouden zich tijdens zijn optreden zichzelf om te kleden, eten of te scheren terwijl hij met één hand doorspelen.

5. Live Aid – 16 uur

Geen muziekliefhebber die nog nooit van Live Aid gehoord heeft. Naar aanleiding van extreme hongersnood in Ethiopië in het jaar 1985 organiseerde Bob Geldof op 13 juli een benefietconcert waarvan de opbrengsten naar Ethiopië gingen. De hoofdconcerten vonden plaats in Philadelphia en Londen maar in tal van steden, waaronder Den Haag, werden kleine concerten gegeven, allemaal live uitgezonden op televisie en met optredens van onder andere Status Quo, U2, Queen, David Bowie, The Who, Paul McCartney, Neil Young, Eric Clapton, The Rollong Stones en Bob Dylan barstte het programma uit zijn voegen.

6. Grateful Dead – ruim zes uur

https://www.youtube.com/watch?v=z_bXHbUqOd0

In tegenstelling tot The Cure staat The Grateful Dead bekend als band die standaard al zeer lange versies van hun nummers uitvoert. Hun langste uitvoering ooit van het nummer ‘Playing in the Band’ mondde uit in een verbazingwekkende jam van exact 46 minuten. Zo lang duurde deze plaat op het concert op de jaarwisseling 78/79 in het Winterland Ballroom in San Fransisco niet maar door een ruim zes uur durend optreden liepen de gasten pas bij zonsopgang weer naar buiten.

7. Bruce Springsteen – 4 uur 17 minuten

https://www.youtube.com/watch?v=MYb8NvzqcK4

Wie concerten bezoekt in het Olympiastadion van Helsinki houdt er beter maar geen rekening mee weer vroeg thuis te zijn. Net geen jaar – om precies te zijn op 31 juli 2012 – eerder dan Muse stond ‘The Boss’ hier al om het publiek ruim vier uur uit zijn dak te laten gaan. Zoals je eerder in deze lijst al ziet staat Bruce er niet om bekend korte concerten te houden maar met 4 uur en 17 minuten heeft hij absoluut een persoonlijk record te pakken.

8. The Cure, Mexico stad – 23 april 2014 – 4 uur 6 minuten

Deze Britse New Wave band staat niet bekend om hun lange nummers. Daarom is het des te indrukwekkender dat ze toch in een lijst als deze verzeild raken. Kort voor het optreden trilde het stadion al op zijn grondvesten, al kwam dat vooral door een aardbeving van 5.9 op de Schaal van Richter die Mexico Stad op dat moment raakte. Ondanks dat werd besloten om het concert toch plaats te laten vinden en in een ruim vier uren durend concert heeft het publiek door het dansen en gespring toch nog een geregistreerde ‘naschok’ plaats te laten vinden.

9. Bruce Springsteen, Hyde Park London, 15 juli 2012 – 4 uur 4 minuten

Het concert van Bruce Springsteen in het Londense Hyde Park, gegeven op 15 juli 2012 staat om twee dingen bekend en de set die ruim vier uur duurde is er niet één van want daar houden de bezoekers van een concert van Springsteen sowieso al rekening mee. Naar het einde van het concert toe voegde legende Paul McCartney, bekend geworden bij The Beatles, zich toe op het podium. Het 4 uur en 4 minuten durende concert had nog langer kunnen duren waren het niet dat de gemeente de stekkers eruit trok omdat het concert te lang duurde en dit mogelijk de rust van de rijke bewoners rondom Hyde Park zou kunnen verstoren.

10. Muse – Bijna 4 uur

Toegegeven, het is lastig om precies aan te geven hoe lang een concert duurt. Is wachttijd inbegrepen? Enkel de hoofdact of ook het voorprogramma? Wanneer we enkel hoofdacts meerekenen dan hebben de Britten van Muse hun publiek in het Olympiastadion van Helsinki op 27 juli 2013 absoluut waar voor hun geld gegeven. Hun show van 26 nummers duurde maar liefst bijna vier uur.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Vreemde Weerfenomenen

Top 10 Sterkste Krijgers Die Ooit Hebben Geleefd