Top 10 Langste Bruggen van Nederland

Nederland staat bekend als land van bruggen. Alleen door Rijkswaterstaat worden er al 2600 bruggen beheerd terwijl enkel Amsterdam en Rotterdam er samen ook al meer dan 2000 hebben. Tienduizenden, honderdduizenden, er zijn simpelweg geen gegevens over beschikbaar. De langste bruggen van Nederland zijn wel iets gemakkelijker terug te vinden.

De langste brug van Nederland is de Zeelandbrug. De Zeelandbrug is het huzarenstukje van de Deltawerken die de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta tegen de Noordzee moeten beschermen, ondanks dat ze hier zelf geen functie meer in heeft is deze brug maar liefst 5 kilometer lang. Benieuwd naar de andere langste bruggen van Nederland? Lees hieronder dan snel verder.

1. Zeelandbrug – 5 km – Oosterschelde

Waar anders dan in Zeeland kan men de langste brug van Nederland vinden. Sterker nog, de Zeelandbrug was ooit zelfs de langste brug van Europa. Dit duurde tot in 1972 de Ölandbrug tussen Denemarken en Zweden geopend werd.

De Zeelandbrug verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland en zorgt dus voor een rechtstreekse verbinding tussen Vlissingen, Middelburg en Goes aan de zuidelijke kant en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant.

Omdat er geen vluchtstrook en uitwijkingsmogelijkheden zijn, is het niet de veiligste brug in Nederland waardoor inhalen verboden is en er inmiddels zelfs trajectcontrole aanwezig is.

2. Tacitusbrug – 1719 meter – Tiel

De Tacitusbrug vormt samen met de Brug bij Ewijk de overgang van de A50 over de rivier de Waal. De Tacitusbrug is nog relatief jong, in 2011 is ze pas in gebruik genomen.

De naam is afkomstig van de Romeinse geschiedschrijver Publius Cornelius Tacitus die als eerste over de omgeving van de regio Tiel geschreven heeft.

De nieuwe Tacitusbrug is honderden meter langer dan de oude brug waardoor deze van de derde naar de tweede plaats is gestegen.

3. Van Brienenoordbrug – 1300 meter – Rotterdam

De top 3 van langste bruggen van Nederland gaat van start met de Van Brienenoordbrug. Het eerste plan voor de brug ontstond al bijna 100 jaar geleden, in de jaren ’30 van de 20e eeuw.

Uiteindelijk duurde het tot 1965 tot de eerste brug aangelegd was. Door de toegenomen drukte is parallel aan de eerste brug de tweede Van Brienenoordbrug gelegd, welke in 1990 opende. Samen verwerken ze maar liefst 250.000 voertuigen per dag en is het dus verreweg de drukste brug van Nederland.

Ook varen er jaarlijks 150.000 vaartuigen onder de boot door, waarvan er voor 500 de brug geopend moeten worden. Dit duurt ongeveer 18 minuten.

4. Haringvlietbrug – 1205 meter – Numansdorp

Beeld: Wikimedia / Milliped

De Haringvlietbrug ligt over een berucht stukje water waar het Haringvliet, de Volkerak en het Hollandsch Diep samenkomen.

In het midden hiervan kwamen gevaarlijke stromingen voor, waardoor het ook wel het Hellegat genoemd werd en waar nu een kunstmatig eiland ligt dat als verkeersknooppunt tussen Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland dient.

Zonder dit Eiland had de haringvliegbrug misschien wel de grootste brug van Nederland geweest. Nu meet ze ‘slechts’ 1205 meter.

5. Schellingwouderbrug – 1204,70 meter – Amsterdam

Niet ver van de Zeeburgerbrug ligt de Schellingwouderbrug die het Zeeburgereiland met Amsterdam Noord verbindt. De Schellingwouderbrug is de eerste vaste verbinding tussen Amsterdam Noord en de rest van de stad en is al in het jaar 1957 geopend.

De brug ligt iets ten oosten van het dorp Schellingwoude, waaraan het dus ook zijn naam ontleent. Er liggen twee rijstroken plus ook fiets- en voetpaden op de brug. Tussen 2011 en 2014 is de brug volledig gerenoveerd en met name voor fietsers en voetgangers veiliger en aangenamer gemaakt.

6. Brug Hollandsch Diep – 1200 meter – Moerdijk

Boven het Hollandsch Diep liggen de drie Moerdijkbruggen die Zuid-Holland met Noord-Brabant verbinden. De langste van deze drie bruggen is de Derde Moerdijksbrug, ofwel Brug Hollandsch Diep voor de Hogesnelheidslijn Schiphol – Antwerpen.

De opening was in 2005 waarna in 2006 de eerste testtreinen met ruim 300 kilometer per uur over de brug vlogen. In Madurodam staat een schaalmodel van deze brug.

7. Zeeburgerbrug – 1184 meter – Amsterdam

Beeld: Wikimedia / Ceescamel

Deze 9,3 meter hoge brug over het IJ en Amsterdam-Rijnkanaal verbindt het Zeeburgereiland en de Watergraafsmeer met elkaar. De ingebruikname van de brug was in 1990 en hij vormt samen met de Zeeburgertunnel één van de vier oeververbindingen over het IJ.

Over de brug rijdt het verkeer op de A10 met tweemaal drie rijstroken. De Zeeburgerbrug is verboden toegang voor fietsers en voetgangers. Dagelijks passeren bijna 150.000 voertuigen over de brug.

8. IJsselbrug – 1100 meter – Deventer

De IJsselbrug is de eerste brug in deze lijst die langer is dan een kilometer. De brug is op 21 november 1972 opengesteld voor verkeer en vervangt de Wilhelminebrug die enkele honderden meters noordelijker over de IJssel ligt.

Het is een verkeersintensieve brug met dagelijks ruim 100 duizend voertuigen, waarvan ruim een kwart vrachtwagens zijn. Hierdoor begint de brug wederom een knelpunt te vormen waardoor er nu zelfs geluiden zijn om er 2×4 rijstroken van te maken, waardoor wel een vluchtstrook opgeofferd zal moeten worden.

9. Martinus Nijhoffbrug – 990 meter – Zaltbommel

Ook deze brug is genoemd naar een bekend persoon en wel Martinus Nijhoff. Nijhoff is een Nederlandse dichter die in één van zijn bekendere stukken de oude brug nabij Zaltbommel benoemde. Men vond het daarom wel geestig om de nieuwe brug naar hem te vernoemen.

De Martinus Nijhoffbrug is in 1996 geopend door toenmalig minister Jorritsma. De A2 loopt over de brug en heeft ook nog een van het snelverkeer gescheiden rijbaan voor langzaam verkeer zoals bromfietsers, fietsers en voetgangers.

10. Erasmusbrug – 802 meter – Rotterdam

De top 10 van langste bruggen van Nederland gaan we van start met direct één van de bekendste bruggen van het land en het gezicht van Rotterdam. Die in 1996 aangelegde Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam en verbindt de Kop van Zuid met de noordzijde van Rotterdam.

De Brug is genoemd naar de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus, één van de bekendste Europeanen uit de vroege 16e eeuw en meermaals uitgeroepen tot ‘Grootste Rotterdammer’.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Brommers Van Dit Moment

Top 10 Beste Gratis YouTube MP3 Converters