We eten in Nederland veel kaas, maar behoren we wel tot de landen waar het meeste kaas wordt gegeten? Nederland is natuurlijk een echt kaasland. Vele steden hebben in de middeleeuwen eigen kaassoorten ontwikkeld, en deze blijven tot de dag van vandaag over de hele wereld populair. We exporteren en consumeren jaarlijks miljoenen kilo’s kaas.
Maar Nederland is niet het enige land waar de mensen van kaas houden. In veel andere landen produceren ze ook zelf kaas, en worden er jaarlijks kilo’s per persoon gegeten. Van de smaakvolle Italiaanse kazen, tot de romige Feta uit Griekenland. Kaas is overal een geliefd voedingsmiddel. Dit zijn de top 10 landen waar het meeste kaas wordt gegeten.
Inhoudsopgave
1. Denemarken

In Denemarken wordt het meeste kaas gegeten. Met 26 kilogram geconsumeerde kaas per persoon, voert Denemarken deze lijst aan. De Denen houden van hun kaas, en je ziet het ook overal in terug. Veel mensen eten kaas op hun brood, en ze hebben dan ook verschillende harde en zachte kazen die zeer populair zijn in Denemarken.
Net zoals in Nederland, worden er in Denemarken tientallen soorten kaas gemaakt. Oudere mensen houden van de zogenaamde stinkkaas zoals Gamle Ole. Daarnaast is Danablu de meest gegeten kaas in Denemarken, gevolgd door de Blue Castello, een schimmelkaas met unieke smaak.
2. IJsland

Je zou het bijna niet verwachten, maar IJsland staat op de tweede plaats. Het ijskoude eiland heeft een verrassend groot aantal kazen die de inwoners zelf produceren, en natuurlijk ook lusten. De gemiddelde inwoner van IJsland eet 25 kilogram kaas per jaar, en toont aan dat ze er echt gek op zijn.
Waar we in Nederland vooral veel hardere kaas eten, gaat in IJsland de zachte kaas het meeste over de toonbank. Avaxtskyr, Braudostur en Rjomaskyr zijn geliefde kazen in dit koude landje, en de mensen lopen er voor warm.
3. Griekenland

Al in de oudheid zijn de sporen van kaas al terug te vinden in Griekenland. Vanwege het warme klimaat, en het gebruik van andere soorten melk hebben de Grieken dan ook een aantal kazen die passen bij de zonnige dagen.
Grieken eten jaarlijks kilo’s kaas, en je vind dan ook regelmatig gerechten waarin een heerlijk frisse kaas verwerkt zit. De meest bekende kaas uit Griekenland is natuurlijk de zachte Feta kaas. Maar Xynotyro en Kaseri zijn ook kazen die je niet mag missen tijdens een vakantie in Griekenland.
4. Frankrijk

Frankrijk is het land waar dineren een van de meest belangrijke momenten van de dag is. En een diner is niet compleet zonder deze af te sluiten met wat brood, kaas en wijn. In vele Franse huishoudens komt er dan ook regelmatig kaas op tafel te staan.
Onder de echte Franse kazen worden Roquefort, Brie en Saint Marcellin verstaan. In Frankrijk heeft ook iedere kaas een bijpassende wijn. Mocht je in Frankrijk aanschuiven in een restaurant, dan kun je een flinke portie kaas verwachten.
5. Italië

In het land van de pasta en de pizza mag kaas niet ontbreken. In Italië is kaas onderdeel van de cultuur, en komt voor in veel recepten. Deze recepten worden van generatie op generatie doorgegeven, en iedere regio heeft dan ook zo zijn eigen kazen.
Italianen hebben met 22 kilogram per jaar de vijfde plek bemachtigt. Kaas eten ze op een kaasplankje, maar ook in de pasta. Van Parmezaanse kaas, tot ricotta en Gorgonzola, kaas liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Italië.
6. Oostenrijk

In het Alpenland genaamd Oostenrijk lusten ze ook wel een stukje kaas, maar liefst 21 kilogram per jaar. Kaas uit Oostenrijk wordt vooral in het eigen land gegeten, waar de mensen houden van de kruidige smaak die ze aan de kazen geven.
De meeste Oostenrijkers kiezen voor Mondseer en Kugelkäse. De Kugelkäse wordt bijvoorbeeld gemaakt met toegevoegde peper en paprika, waardoor de smaak van de kruiden in de kaas trekt. Veel kaas wordt in Oostenrijk gegeten op een kaasplankje, en gecombineerd met wijnen.
7. Nederland

Als echt land van de kaas kan Nederland natuurlijk niet ontbreken in deze top 10. Wanneer je aan iemand van buiten Nederland vraagt om ons te omschrijven, dan benoemen de meeste mensen windmolens, tulpen en kaas. Kaas wordt al honderden jaren gemaakt in Nederland volgens traditionele methodes.
Nederlanders eten zo’n 20.5 kilo kaas per jaar. Een behoorlijke hoeveelheid, maar we gebruiken het dan ook voor veel dingen. Goudse kaas en Edammer kaas zijn bij ons de favorieten, en worden dan ook bijna overal verkocht.
8. Duitsland

Onze oosterburen hebben ook een voorliefde voor kazen. In Duitsland worden kazen niet veel gebruikt in gerechten. De Duitsers zijn wel fan van kaas tijdens het ontbijt of op het brood. Waar we in Nederland vooral plakken kaas eten, houden ze in Duitsland juist net van de wat zachtere kaas.
Van de 20 kilogram kaas die een Duitser per jaar eet, is de Hüttenkäse toch wel een favoriet. Deze kun je gemakkelijk uitsmeren op brood, en bijvoorbeeld beleggen met plakjes komkommer en tomaatjes.
9. Zweden

In Zweden houden ze wel van een stukje kaas op zijn tijd. De inwoners van Zweden eten zo’n 20 kilo kaas per jaar, per persoon. Kaas wordt in de Zweedse keuken veel gebruikt, en ze hebben dan ook verschillende soorten kazen voor diverse gelegenheden en traditionele recepten.
De kaas die het meeste in Zweden wordt gegeten, zijn de eigen gemaakte kazen uit het land. Vooral Graddost en Greve zijn populair, vanwege hun sterke smaak en eigenzinnige textuur. De kazen zijn wat harder, en hebben een kenmerkende, nootachtige smaak.
10. Zwitserland

De lijst wordt geopend door Zwitserland, die met de prachtige Alpen en uitstekende melk een aantal mooie kazen heeft. Het land staat het meest bekend om zijn Emmentaler, een kaas die we in Nederland ook veel eten. Maar daarnaast maken de Zwitsers ook nog Appenzeller en diverse soorten Alpenkaas.
De inwoners zelf, die houden ook heel erg van kaas. Een gemiddelde Zwitser, eet maar liefst circa 19 kilo kaas per jaar. Een groot deel daarvan is hun eigen Emmentaler, maar ze houden ook van Nederlandse en Duitse kaas. Andersom is Emmentaler in Zwitserland een groot exportproduct, die over de hele wereld gegeten wordt.