Top 10 Landen Ter Wereld Met Het Meeste Overgewicht

Wereldwijd hebben ruim 600 miljoen volwassenen en 100 kinderen te kampen met zwaarlijvigheid. Een zorgelijke situatie, want dergelijk overgewicht brengt doorgaans ook tal van gezondheidsproblemen met zich mee.

Goede voorlichting in combinatie met het eten van goede en gezonde voeding kan overgewicht voorkomen, maar helaas heeft die kennis nog lang niet iedereen op aarde bereikt. Dit geldt eens temeer voor de onderstaande 10 landen in de wereld, waar de meeste mensen te kampen hebben met overgewicht.

1. Amerikaans-Samoa

In dit territorium in de Stille Zuidzee is bijna 75 procent van de bevolking zwaarlijvig. Daarmee kunnen we gerust stellen, dat men er met een levensgroot gezondheidsprobleem kampt.

Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien importeert de lokale bevolking veel bewerkte etenswaren vanuit de Verenigde Staten. Deze zijn meestal van lage kwaliteit en bevatten zelden of nooit de ingrediënten voor een gezond leven.

Bijkomend probleem is dat er op Amerikaans-Samoa geen enkele vorm van gezondheidsvoorlichting plaats vindt, zodat mensen ook niet goed beseffen waarom ze vrijwel allemaal zo dik en ziek worden.

2. Nauru

Nauru is de kleinste eilandstaat ter wereld. Het kampt daarentegen met een groot imagoprobleem: dikke mensen worden er namelijk gezien als welvarend en succesvol. Daarbij wordt volledig over het hoofd gezien dat zwaarlijvigheid tal van gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen.

Als we het CIA World Factbook erop naslaan, dan heeft maar liefst 94,5 procent van de plaatselijke bevolking overgewicht en valt 45,6 procent zelfs in de categorie zwaarlijvig. Inmiddels heeft zich bij 31 procent diabetes ontwikkeld. Let wel, het eilandje telt amper 10.000 bewoners.

3. Cook Eilanden

Ruim 90 procent van de bevolking van de Cook Eilanden heeft te maken met overgewicht, terwijl bijna 51 procent als zwaarlijvig te boek staat.

Deze zorgelijke cijfers gelden overigens niet alleen maar voor volwassenen. Inmiddels heeft ook één op de drie kinderen op de eilanden te maken met ernstige obesitas. Het lokale ministerie van Volksgezondheid heeft daarom inmiddels aan de alarmbel getrokken en heeft een traject in gang gezet waarbij kinderen op school les krijgen over gezonde voeding.

4. Tokelau

Beeld: Flickr / Steven Miller

Het eiland Tokelau ligt in de Stille Oceaan en is het op één na kleinste land ter wereld. Er wonen dan ook slechts zo’n 11.000 mensen. Meer dan 70 procent van hen blijkt zwaarlijvig te zijn.

Daarnaast rookt één op de twee eilandbewoners, wat nog eens een aanvullende slechte impact op hun gezondheid heeft. Combineer dat alles met te weinig lichaamsbeweging en het is een kwestie van tijd voordat men er met ernstige kwalen te maken krijgt.

Vanwege het kleine inwonersaantal is er op het eiland te weinig budget beschikbaar voor opleidingen in de gezondheidszorg, zodat in wezen niemand serieus het voortouw kan nemen om voor gezonde verbeteringen te zorgen.

Dit bleek ook uit een onderzoek uit 2005. Hierin werd namelijk duidelijk dat maar liefst 91 procent van de bevolking veel te weinig groente en fruit at.

5. Tonga

Volgens de lokale gezondheidsstatistieken is 43,4 procent van de bevolking van Tonga zwaarlijvig. De inmiddels overleden lokale koning Taufa’ahau Tupou IV had tijdens zijn leven wat dat betreft zelfs de twijfelachtige eer om met zijn 200 kilo aan lichaamsgewicht de zwaarste vorst ter wereld te zijn.

De zwaarlijvigheid van de eilandbewoners heeft overigens een duidelijk effect op hun gemiddelde levensverwachting. Die is door de jaren heen gedaald van 70 naar 64 jaar. Zo’n 40 procent van de bevolking lijdt aan diabetes type 2.

De reden voor de stevige gewichtstoenames ligt ook in dit geval in het eetpatroon. En dan met name aan devette stukken schapenvlees, die vanuit Nieuw-Zeeland worden geïmporteerd. Daarnaast is men er verzot op kalkoenstaarten van lage kwaliteit, die Tonga vanuit de Verenigde Staten bereiken.

6. Samoa

Uit een onderzoek van CNN bleek dat 9 op de 10 inwoners van Samoa kampt met overgewicht, terwijl 43,4 procent in de categorie zwaarlijvig valt. De belangrijkste oorzaken: slechte eetgewoonten en te weinig lichaamsbeweging. Bijkomend probleem is dat de eilandbewoners een genetische aanleg hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Het goedkope Westerse voedsel, dat op grote schaal in Samoa wordt geïmporteerd en geconsumeerd, bevat gewoonweg te weinig goede voedingsmiddelen om de plaatselijke bevolking gezond te houden. Het gevolg is dan ook, dat er inmiddels een ware epidemie aan beroertes en hartziekten is ontstaan.

Opvallend bijverschijnsel van deze zorgelijke trend is dat de eilandbewoners lokaal verbouwd voedsel minderwaardig zijn gaan vinden, waardoor gezond eten een sterk imagoprobleem heeft gekregen.

7. Palau

De eilandengroep Palau ligt in de westelijke Stille Oceaan, ten zuiden van Japan. De groep bestaat uit 340 eilanden, waar in totaal ongeveer 20.000 mensen wonen.

Als je puur naar de omgeving kijkt, begrijp je eigenlijk niet waarom hier een obesitasprobleem heerst. De eilanden hebben namelijk een rijke biodiversiteit, waardoor alles voor handen is om gezond te kunnen eten.

De werkelijkheid blijkt helaas anders. Zo’n 78 procent heeft te maken met overgewicht, terwijl bijna 48 procent van de lokale bevolking tot de zwaarlijvigen gerekend wordt.

Diabetes, hartziekten, leveraandoeningen en zelfs verschillende vormen van kanker maken voor velen daarom inmiddels deel uit van hun dagelijkse leven. Volgens onderzoekers is dit schrikbeeld grotendeels te wijten aan veranderingen van het voedingspatroon van de eilandbewoners.

8. Kiribati

Op zich zouden de 100.000 inwoners van de eilandengroep Kiribati een kerngezond leven kunnen leiden, want daarvoor wordt voldoende vis gevangen en kan er meer dan genoeg groente en fruit worden geoogst. Velen hebben helaas inmiddels de weg van makkelijk kant-en-klaar eten ontdekt, wat tot drastische gevolgen voor hun gezondheid heeft geleid.

Vanwege het hoge gehalte aan suiker, zout en verzadigde vetten in het goedkope, geïmporteerde voedsel leidt inmiddels 38 procent van de mannen en 54 procent van de vrouwen aan obesitas. Daarnaast heeft 30 procent van de bevolking diabetes type 2 en is inmiddels 20 procent van de sterfgevallen toe te schrijven aan hart- en vaatziekten.

9. Marshalleilanden

Volgens een nationaal onderzoek op de Marshalleilanden blijkt dat 62,5 procent van de bevolking er overgewicht heeft.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is dat vooral te wijten aan het feit dat de eilandbewoners steeds meer voedingsmiddelen zijn gaan importeren. Het gaat dan vooral om fabrieksproducten, die veel ongezonde vetten, suikers en zouten bevatten. In het verleden was dit importproces een stuk moeilijker, waardoor mensen er veel meer van de verse groenten en vruchten leefden die op het eiland geteeld werden.

Het veranderde eetpatroon heeft er inmiddels toe geleid dat het aantal hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en een tekort aan vitamine A flink is toegenomen.

10. Koeweit

Koeweit is in het Midden Oosten het land waar de plaatselijke bevolking het meeste overgewicht heeft. Uit statistische cijfers blijkt dat 42,8 procent van hen als zwaarlijvig wordt beschouwd. Als de meetlat een stukje lager wordt gelegd, blijkt dat 70 procent te maken heeft met overgewicht.

Dat het aantal diabetespatiënten schrikbarend hoog is in dit land, zal je dan ook vast en zeker niet verbazen. Omdat veel inwoners van Koeweit maar al te goed beseffen dat overgewicht verre van gezond is, besluiten jaarlijks zo’n 5.000 van hen een maagverkleiningsoperatie te ondergaan.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Studentensteden Van Nederland

Top 10 Mooiste Stranden Van Tenerife