Top 10 Landen Met Het Hoogste IQ

Volgens wetenschappers kun je iemands intelligentie meten op basis van een reeks standaard tests.

De resultaten van die tests worden vervolgens omgezet in een getalsmatige meetwaarde, die in dit geval het intelligentiecoëfficiënt, oftewel het IQ wordt genoemd.

Het land met het hoogste IQ is Singapore. Gemiddeld hebben de inwoners hier een IQ van 108. Het goede economische klimaat van het land zorgt ervoor dat veel kinderen een opleiding kunnen volgen.

Hoe hoger iemands IQ is, des te slimmer men die persoon beschouwt.

Natuurlijk kun je dit soort tests ook op landelijk niveau uitvoeren, waardoor een logisch gemiddelde per land ontstaat. Die gemiddelden vormen het uitgangspunt van de onderstaande top 10.

Daarbij kunnen we je alvast verklappen, dat Nederland nèt buiten de boot is gevallen, omdat we met ons gemiddelde IQ van 100 op de 11de plaats eindigden.

De landen met het hoogste IQ

NummerLandGemiddeld IQ
1Singapore108
2Hong Kong108
3Zuid-Korea106
4China105
5Japan105
6Taiwan104
7Italië102
8Zwitserland101
9Mongolië101
10IJsland101

1. Singapore: 108

Met z’n 716 vierkante kilometer grote oppervlakte is Singapore een van de kleinere landen ter wereld. Het denkvermogen onder de plaatselijke bevolking is er echter groot.

Dit is ongetwijfeld mede te danken aan het feit dat Singapore een van de belangrijkste financiële locaties ter wereld is, wat een hoop slimme koppen aantrekt.

Het goede economische klimaat zorgt er ook meteen voor dat veel kinderen er goede opleidingen kunnen volgen, waardoor ze hun mogelijk genetisch ontvangen slimheid nog verder kunnen verhogen.

2. Hong Kong: 108

Eigenlijk staat Hong Kong ook op de eerste plaats. Het deelt die koppositie namelijk met Singapore. Op beide locaties in het gemiddelde IQ vastgesteld op 108.

Hong Kong is een voormalige Britse kolonie, die op termijn onderdeel van China uit gaat maken.

Vooralsnog profiteert de bevolking van haar autonome status en manifesteert het zich onder meer op het vlak van de productie van elektronica en het verlenen van financiële diensten.

3. Zuid-Korea: 106

Kan een land, dat wereldwijd mede bekend staat om z’n zorgeloze K-Pop-liedjes, ook slimme mensen voortbrengen? Zuid-Korea bewijst overduidelijk van wel.

Het gemiddelde IQ van de bevolking staat er namelijk op 106.

Dit kan mogelijk verklaard worden in het rijke aanbod aan klassieke Koreaans literatuur, waarin volkstradities, godsdienst en filosofie uitgebreid door de mannelijke elite uit het verleden worden beschreven.

Zuid-Koreanen worden hierdoor vaak al van jongs af aan aangespoord om buiten de gebaande paden te denken, wat mogelijk in positieve zin bijdraagt aan de ontwikkeling van hun IQ.

4. China: 105

In wezen deelt China haar toppositie met Japan, want ook in dit land staat het IQ-gemiddelde onder de bevolking op 105.

Deze hoge score is mogelijk te verklaren aan het jarenlange 1-kindbeleid van de Chinese overheid, waardoor de ouders van deze alleen opgroeiende kinderen hen min of meer verwenden en er alles aan deden om ze een voorspoedig leven te geven.

Dat betrof dan ook vaak een goede scholing en indien mogelijk een universitaire opleiding. Het China van vandaag de dag profiteert volop van deze opgebouwde kennisbank.

Mede daardoor kon het de afgelopen decennia transformeren van een land, dat vooral bekend stond om het produceren van namaakproducten tot een grootmacht die wereldwijd innovatieve producten levert.

5. Japan: 105

Japan doet het op het vlak van IQ-waardes een klein beetje beter dan Taiwan, want in dit land komt de gemiddelde score uit op 105.

Net als Zwitserland heeft Japan door de jaren heen flink wat Nobelprijswinnaars voortgebracht. Met name voor hun ontdekkingen op het gebied van chemie werden de Japanners meerdere malen geëerd.

De slimheid van de bevolking is ook terug te zien in de technische ontwikkelingen die het land voortbrengt.

In het verleden vooral met de ontwikkeling van elektronische apparaten, waarbij het voor de Japanse ontwikkelaars een uitdaging bleek te zijn om deze steeds kleiner en compacter te maken.

Tegenwoordig is het land vooral een voorloper op het vlak van robottechnieken.

6. Taiwan: 104

Op nummer 6 treffen we de eilandstaat Taiwan aan. Volgens China behoort dit eiland aan haar grondgebied toe, maar de Taiwanezen denken daar duidelijk anders over.

Het gemiddelde IQ van de bevolking van Taiwan bedraagt 104.

Dit hoge IQ zou mogelijk verklaard kunnen worden middels een migratiegolf in 1949, toen zo’n 700.000 representanten van de Chinese elite besloten om voortaan in Taiwan te gaan wonen.

7. Italië: 102

Het gemiddelde IQ van een Italiaan bedraagt 102.

Net als het IQ van de Mongolen, zou dat mogelijk terug te herleiden zijn naar de periode dat Rome de hoofdstad van het Romeinse Rijk was, waardoor er sprake was van een multiculturele samenleving, die gebruik maakte van verschillende talen.

Daarnaast maken allerlei culturele uitingen, zoals theater en kunst, al millennia onderdeel uit van het dagelijkse Italiaanse leven.

Ook dat zijn zaken die een positieve impact op de ontwikkeling van iemands brein kunnen hebben.

8. Zwitserland: 101

Dat Zwitserland in deze top 10 terecht is gekomen is niet echt verbazingwekkend. Het was namelijk ooit de thuisbasis van Albert Einstein.

Het werk van deze natuurkundige werd in 1921 bekroond met een Nobelprijs.

Einstein is overigens niet de enige Zwitser die die prijs voor z’n vakgebied in de wacht sleepte. In totaal zijn er zo’n 30 andere landgenoten die door de jaren heen ook die onderscheiding ontvingen.

Een van hen was Henri Dunant, de oprichter van het Rode Kruis.

9. Mongolië: 101

Als je in Nederland iemand voor een mongool uitscheldt, dan hangt daar een behoorlijk negatieve betekenis aan.

Maar eigenlijk zou je het als een compliment moeten zien, aangezien de inwoners van dit land, met een gemiddeld IQ van 101, tot de slimste mensen ter wereld behoren.

Mongolen hanteren van oudsher de traditie om personen op basis van de kwaliteiten waarin hij of zij écht goed is in te zetten in de maatschappij.

Daarnaast is de hoge intelligente waarschijnlijk terug te leiden tot de periode dat het Mongoolse Rijk van Dzjengis Khan nog bestond.

Vanwege de reusachtig grote oppervlakte van dat rijk, sprak de bevolking vaak meerdere verschillende talen. Dat is een hersenactiviteit die het functioneren van je brein positief stimuleert.

10. IJsland: 101

Eigenlijk deelt IJsland haar positie in deze lijst met Zwitserland en Mongolië, want in al deze 3 landen is het gemiddelde IQ van de inwoners vastgesteld op 101.

Het hoge IQ van de gemiddelde IJslander is waarschijnlijk te verklaren in de barre, soms sterk geïsoleerde omstandigheden waarin de bevolking door de eeuwen heen heeft geleefd.

Dit zorgt ervoor dat er doorlopend een beroep op ieders inventiviteit werd gedaan om te kunnen overleven.

Praktisch en strategisch kunnen denken zijn relevante kwaliteiten waar mensen met een hoog IQ in ruime mate over beschikken en het zijn ook eigenschappen die op IJsland goed van pas kunnen komen.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is het gemiddelde IQ van een Amerikaan?

Top 10 Meest Beroemde Mensen Aller Tijden